Ispanağı yabancı otlar zehirlemiş

Ispanağı yabancı otlar zehirlemiş

İstanbul zehirli ıspanak nedeniyle hastanelik olanların sayısı 44’ü aştı. İl Tarım Müdürlüğü, ıspanakların arasına karışan yabancı otların zehirlenmeye neden olduğunu açıkladı. Ispanağa çok benzeyen ‘güzelavrat otu’ olağan şüpheli olarak öne çıktı. Zehirlenme vakaları Tekirdağ’a da sıçradı. Bulantı ve kusma şikayetiyle acillere başvuran 22 kişi tedavi altına alındı. Öte yandan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri Bayrampaşa halinden ıspanak numunesi aldı. Pazarlarda da denetimler yapıldı.

KENAN BUTAKIN 

İstanbul Esenyurt’ta ortaya çıkan ıspanak zehirlenmesi yayılıyor. Hastanelere başvuran vatamdaşların sayısı artmaya devam ederken İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Zehirlenmeye ıspanaklara karışan yabancı otların neden olduğu analizlerle ortaya çıkmıştır” denildi. İlk olarak Esenyurt’ta bir marketten alınıp pişirilen ıspanaktan ortaya çıkan ve İstanbul’un bir çok noktasında görülen zehirlenme vakalarının sayısı İl Sağlık Müdürlüğü’nün dün yaptığı açıklamada 44 olarak açıklanmıştı. Ancak zehirlenme şikayeti ile hastanelere baş vuranların sayısı artmaya devam ediyor. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan Ahmet Gül’ün oğlu Sami Gül, iş yerinde pişirilen ıspanağı yiyen 8 kişinin zehirlendiğini belirtti. Sayının daha da artacağından endişe ediliyor.  

Zehirlenmenin ıspanağın tazeliğini kormuak için kullanılan kimyasallardan kaynaklandığı belirtilmişti. Ancak İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı açıklamada zehirlenmenin ıspanağın arasına karışan yabani otlardan kaynaklandığını duyurdu. Açıklama zehirlenme şüphesinin olduğu yerde ürünün alındığı market ve pişirildiği evlerden nümuna alınarak analiz edildiği, analizlerde zehirlenmeye ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottun neden olduğu belirtildi. Açıklamada “Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür” tespiti yapıldı. Açıklamada vatandaşlara önerilerde de bulunan müdürlük ıspanağın yabancı otlardan arındırılarak tüketilmesi gerektiği ifade edildi.  

Bu arada zehirlenmelere nedenolan atropin ve scopalamin maddesi içeren ‘güzelavrat otu’, patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. ‘Atropin’ maddesi bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir. Tür, Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’nın yerlisidir ve Kuzey Amerika’nın bazı kısımlarında da bulunur. Atropin maddesini kadınlar bir zamanlar göz bebeklerini büyütmek için kullanmışlardır. Güzelavrat otu insanlarda zehirli etkiler göstermeye başladığında ilk olarak kişilerde baş ağrısı uyku hali meydana gelir. İlerleyen zamanlarda ise yavaş yavaş susuzluk hissi ile birlikte sayıklama gibi durumlar ortaya çıkar.  

ISPANAĞI AHLDEN TOPTAN ALDIK: Öte yandan ıspanakla birlikte yediği ottan zehirlenen kadın yaşadıklarını anlattı. Marketten aldığı ıspanağın içerisinde bilmediği otların olduğunu söyleyen kadın, “Ben elimi yaktığı için ısırgan olarak algıladım. Onu da doğradım içine şifa olur niyetine. Bilsem almazdım, doğramazdım. Bir an gözlerimi kaybettim sandım hala da etkisi sürüyor” dedi. Esenyurt’ta ıspanağın satın alındığı iddia edilen marketçi de konuştu. İşletmeci İhsan Aydemir “Ispanağı biz halden faturalı toptan alıyoruz. Ispanak ile ilgili herhangi bir şikayet ya da sorun gelmediği gibi il ya da ilçe tarımdan da ıspanak satışını durdurun gibi bir yazı da gelmedi” açıklamasını yaptı. 

ZEHİRLENME TEKİRDAĞ’A SIÇRADI: Tekirdağ ve ilçelerinde de önceki gün akşam ıspanak yedikten sonra mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma şikayetiyle 22 kişi çeşitli hastanelere başvurdu. Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren bir fabrikada gece vardiyasında çıkan ıspanak yemeğinden yiyen 20 kişi mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma şikayetiyle Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ardından da Süleymanpaşa ilçesinde 2 kişi aynı şikayetlerle Tekirdağ Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

19-11/05/1.jpg

PAZAR VE HALDE SIKI DENETİM

Olayın ardından Tarım İl Müdürlüğü ekipleri Bayrampaşa’da bulunan yaş meyve ve sebze halinde günlük rutinin dışında ıspanak numunesi aldı. Alınan numuneler Tarım İl Müdürlüğü tarafından incelenecek. Zehirlenmeler nedeniyle pazarlarda da sıkı denetim uygulanmaya başladı. Ümraniye Belediyesine bağlı zabıta ekipleri pazarlarda ıspanak ve diğer yapraklı sebzeleri inceledi. Bazı vatandaşlar aldıkları ıspanakları çöpe attıklarını belirtirken bazıları ise ıspanak almaya devam edeceklerini söyledi. Bazı pazarcılar ise ıspanakla ilgili çıkan olumsuz haberlere tepki göstererek ıspanağı çiy yedi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN