İstanbul - İzmir Otoyolu'nu işleten şirkete rekor ceza verildi! Şirket, otoyolun tekelleştirilmesi suçlamasıyla karşı karşıya. Bu gelişme, ulaşım sektöründe büyük yankı uyandırdı. İşte tüm detaylar...
BURAK ÖZTOPRAK
İstanbul - İzmir Otoyolu'nu işleten şirkete, otoyolu tekelleştirdiği gerekçesiyle rekor bir ceza kesildi. Yetkililer, şirketin otoyol üzerinde haksız rekabet yaratarak, ulaşım hizmetlerini tekelleştirdiğini öne sürdü. Bu durum, hem tüketicileri hem de sektör paydaşlarını ciddi şekilde etkileyebilir.
MİLYON LİRALIK CEZA
Rekabet Kurulu'nun İstanbul - İzmir Otoyolu'ndaki elektrikli araç şarj istasyonları ihalesiyle ilgili aldığı karar, gündeme bomba gibi düştü. Kurul, ZES'in (Zorlu Energy Solutions) tekel oluşturmasına göz yumduğu gerekçesiyle Otoyol İşletme ve Bakım A.Ş.’ye (OİB) 6 milyon TL, ZES'e ise 1.7 milyon TL para cezası kesti.
SORUŞTURMA DETAYLARI
Rekabet Kurulu'nun yaptığı soruşturmada, O-5 Otoyolundaki Oksijen isimli otoyol tesislerinde ZES markalı şarj istasyonlarının kurulması ve işletilmesine yönelik OİB ve ZES arasındaki sözleşme kapsamında, 01.06.2018-02.06.2022 döneminde ZES'e tanınan münhasırlık sebebiyle 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesinin ihlal edildiği tespit edildi.
UZLAŞMA SÜRECİ VE CEZALAR
Uzlaşma süreçleri sonucunda OİB ve ZES tarafından kabul edilen ihlaller çerçevesinde, 27.12.2024 ve 09.01.2025 tarihlerinde alınan uzlaşma nihai kararları ile ZES'in ve OİB'nin sözleşmesel münhasırlık uygulanmasına yönelik eylemleri bakımından soruşturmanın uzlaşma ile sonlandırılmasına karar verildi. Anılan eylemler bakımından uzlaşma sonucunda %25 oranında indirim uygulanarak ZES'e 1.707.963,45 TL, OİB'ye 6.025.703,83 TL idari para cezası verildi.
KURUL'DAN TAAHHÜTLER ALINDI
Süreç sonunda 13.02.2025 tarihli Kurul toplantısında, OİB tarafından sunulan nihai taahhüt metni kabul edilerek soruşturmanın sonlandırılmasına karar verildi. Taahhüt metninde OİB temel olarak;
- O5 Otoyolunda elektrikli araç şarj hizmeti sunan herhangi bir teşebbüs ile münhasır bir sözleşme imzalamayacak,
- O5 Otoyolundaki Oksijen tesislerinde faaliyette bulunan veya bulunacak olan elektrikli araç şarj hizmeti sunan teşebbüsler ile akdedilecek sözleşmelerde yer alan proje giriş bedeli, depozito, gelir paylaşım oranı, genel gider payı gibi hususlarda teşebbüsler arasında ayrımcılığa yol açabilecek uygulamalarda bulunmayacak,
- Mevcut sözleşmeleri bu kapsamda düzenleyecek,
- Taahhütlere uyumun izlenebilmesi adına beş yıl süre ile altı ayda bir olmak üzere Kuruma bilgilendirme yapacak.
REKABET İHLALİ İDDİALARI GÜNDEMDE
Rekabet Kurulu'nun bu kararı, otoyol işletmelerinde tekelleşme ve rekabetin engellenmesi iddialarını yeniden gündeme getirdi. Sektör temsilcileri, kararın emsal teşkil ederek diğer otoyol işletmeleri üzerindeki tekelleşme baskısını azaltabileceğini belirtiyor.