İstanbul Valiliği’nden Üsküdar Belediye Başkan vekilliği açıklaması: Kanundaki sürenin son günü

İstanbul Valiliği’nden Üsküdar Belediye Başkan vekilliği açıklaması: Kanundaki sürenin son günü

İstanbul Valiliği, Üsküdar Belediye Başkan Vekilliği seçiminin bazı CHP’li meclis üyelerinin gözaltı süreci devam ederken yapılacağı yönündeki eleştirilere cevap verdi. Seçim tarihinin bir siyasi partiye avantaj sağlamak amacıyla belirlendiği iddiasını reddeden Valilik, 5 Eylül’ün Belediye Kanunu’nda öngörülen 10 günlük sürenin son günü olduğunu açıkladı.

Üsküdar Belediye Meclisinin yeni başkan vekilini seçmek üzere 5 Eylül Cumartesi günü toplanacak olmasıyla ilgili tartışmalar sürerken İstanbul Valiliğinden yeni bir açıklama geldi. Bazı muhalefet temsilcileri, CHP’li belediye meclisi üyelerinin gözaltı süreleri devam ederken seçim yapılmasının siyasi sonuç doğuracağını ileri sürmüştü.

İstanbul Valiliği ise seçimin bir siyasi partiye avantaj sağlayacak tarihte yapılacağı yönündeki iddiaları reddetti.

“İDDİALARIN AMACI SEÇİM SÜRECİNİ MANİPÜLE ETMEK”

Valiliğin açıklamasında, Üsküdar Belediye Meclisinin 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesinden doğan yükümlülük gereğince toplantıya çağrıldığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bazı medya kuruluşları ile sosyal medya hesaplarında, Valiliğimizin toplantı tarihini bir siyasi partiye seçimde avantaj sağlayacak şekilde belirlediği yönünde iddialara yer verildiği görülmektedir. Söz konusu iddialar, yürütülen seçim sürecini manipüle etme amacından öte bir anlam taşımamaktadır.”

VALİLİK 10 GÜNLÜK SÜREYE İŞARET ETTİ

Valilik, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesinde belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, belediye meclisinin vali tarafından 10 gün içinde toplantıya çağrılmasının öngörüldüğünü hatırlattı.

Kanunun ilgili maddesinde, belediye başkanının görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması halinde meclisin kendi üyeleri arasından bir başkan vekili seçmesi gerektiği belirtiliyor.

Valilik, sürenin başlangıcında 26 Ağustos 2026 tarihli açıklamanın esas alındığını bildirdi:

“Valiliğimizce esas alınan 26 Ağustos 2026 tarihini izleyen on günlük sürenin son günü 5 Eylül 2026 Cumartesi günüdür. Valiliğimiz, Üsküdar Belediye Meclisinin kanunda öngörülen sürenin son günü olan 5 Eylül 2026’da toplanması için gerekli çağrıyı yapmıştır.”

İLK SEÇİM HAKKINDA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLMİŞTİ

Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ın 31 Temmuz’da tutuklanarak görevden uzaklaştırılmasının ardından 5 Ağustos’ta Belediye Meclisinde başkan vekilliği seçimi yapılmıştı. Seçimi CHP’li Meclis Üyesi Sibel Tan Çetinkaya kazanmıştı.

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, seçim sonucuna ilişkin 76 numaralı meclis kararının yürütmesini durdurmuştu. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi de bu karara yapılan itirazı 2 Eylül’de reddetmişti.

Bunun üzerine Üsküdar Belediye Meclisinin yeni başkan vekilini seçmek üzere 5 Eylül Cumartesi günü saat 10.00’da toplanmasına karar verilmişti.

“İDARİ İŞLEMLER KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE SÜRDÜRÜLÜYOR”

Valilik açıklamasında, adli süreçlerle birlikte yürütülen idari işlemlerin kanunların çizdiği çerçevede sürdürüldüğü belirtilerek şu değerlendirme yapıldı:

“Konunun hassasiyeti göz önünde bulundurularak yürütülen bu idari sürecin siyasi tartışmaların konusu hâline getirilerek zedelenmemesi, hukukun üstünlüğünün ve kamu kurumlarına duyulan güvenin korunması bakımından önem taşımaktadır.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN