İstanbul'un Meksika'sı... Oraya girerken besmele çekin, ayak üstü götürüyorlar

İstanbul'un Meksika'sı... Oraya girerken besmele çekin, ayak üstü götürüyorlar

Son günlerde tekel bayisinde iki kişinin canice katledilmesi haberleriyle gündeme gelen Esenyurt tüm Türkiye'nin dilinde. Bu zamana kadar birçok asayiş haberiyle adı anılan ilçe adeta İstanbulluların korku noktası oldu. İşte, göçmen sayısının artmasıyla İstanbul'un en kalabalık ilçesi olan Esenyurt'un bu zamana kadarki asayiş röntgeni...

Adı sürekli asayiş olaylarıyla anılan Esenyurt, önceden Büyükçekmece'ye bağlı bir mahalleyken 1989'da ilçe oldu. Türkiye'ye gelen göçmenlerin İstanbul'daki gözdesi olan Esenyurt'un halk dilindeki adı ise ABD'nin Los Angeles kentine atıf yapılarak Esencılıs olarak değişti. İlçe 2022 yılındaki resmi kayıtlarda 1 milyon 127 bin 489 nüfusa ulaştı. Toplam 27.7 kilometrelik alana bu nüfusu sığdıran Esenyurt'ta gecekondular ile lüks rezidanslar bir arada bulunuyor.

ÇARPIK YAPILAŞMA HER ŞEYİ ÖZETLİYOR

İlçenin doğusunda Küçükçekmece Gölü, batısında TEM Otoyolu, güneyinde ise E-5 Karayolu yer alıyor. Bu güzergahlar üzerinden giderken Esenyurt'a bakanlar yüksek katlı lüks rezidans ve binaların büyüsüne kapılırken, bu yapıların arasında sıkışmış gecekonduları ve çarpık yapılaşmayı fark edince adeta hayal kırıklığına uğruyor. Aslında Esenyurt'u en güzel anlatan da bu görsel oluyor.

Eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan döneminde başlayan göç hareketlerinin ardından ilçede önce 43 yeni mahalle kuruldu. Ancak artan göçlerle birlikte mahalle sayısı ve nüfus da artarak 1 milyonu aştı. Söz konusu nüfus, ABD’nin Washington, Kanada’nın Ottowa, Hollanda’nın Amsterdam, İsrail’in Kudüs, Norveç’in Oslo, Finlandiya’nın Helsinki ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi kentlerini dahi geçmeyi başardı. Sayısız kaçak göçmeni içinde barındıran Esenyurt'un nüfusu kayıtlı olmayanlarla birlikte yaklaşık 2 milyon civarında. TÜİK'in 2022 verilerinde Türkiye'de en fazla konut satışının bu ilçede yapıldığı göze çarptı. Bölgedeki en büyük sorun ise özellikle yabancı ev sahiplerinin kontrolsüz olarak kiraya verdiği daireler oluyor. Günlük kiralanan evlerde kalan kişilerle ilgili bir kayıt tutulmadığı için ilçe fuhuş ve gayrimeşru alemin ilk adresi haline gelmiş durumda.

haber-5-ic2.jpg

ASAYİŞ LİSTESİNDE İLK SIRADA YER ALIYOR

İlçe, İstanbul'un suç ortalaması listesinde ilk sırada yer alıyor. 2020 yılının verilerine bakıldığında, en çok işlenen suç işe hırsızlık oluyor. Bunu uyuşturucuyla ilgili suçlar takip ederken; silahlı yaralama, cinayet ve dolandırıcılık gibi suçların sayısı bir tık daha az oluyor.

ESENYURT'UN SUÇ LİSTESİ

- 1 Ocak 2017 tarihinde Ortaköy'de bulunan Reina gece kulübüne baskın yaparak 39 kişiyi katleden ve 71 kişinin de yaralanmasına neden olan Özbek asıllı Abdulkadir Masharipov, 17 Ocak tarihinde Esenyurt'taki evinde yakalandı. Zanlının saklandığı evin sahibi ise Iraklı'ydı.

- Ordu Altınordu'da yaşayan 12 yaşındaki A.T, 13 yaşındaki S.Ö ve 15 yaşındaki E.K 28 Kasım 2021 gecesi ilçede bulunan bir galeriden araç çaldı. Polis tarafından başlatılan arama çalışmasında 3 küçük hırsız İstanbul'da yakalandı. Çocuklar verdikleri ifadede, Los Esencılık olarak bilinen Esenyurt'u merak ettikleri için böyle bir şey yaptıklarını söyledi. İncelenen kayıtlarda çocukların gerçekten de çaldıkları araçla Esenyurt'a kadar gelerek turladıkları ortaya çıktı.

- Önceden göç ederek İstanbul'un Tarlabaşı ilçesine yerleşen siyahi göçmenlerin yeni tercihi Esenyurt oluyor. Ancak bu göçmenler ilçeyi o kadar benimsiyor ki sokaklarda parti dahi düzenliyorlar. Pandemi zamanında polisler tarafından siyahilere sayısız parti operasyonu düzenlendi.

haber-5-ic3.jpg

"NÜFUS ARTIŞI ESENYURT'U TEKSAS'A ÇEVİRDİ"

Bölgede yaşayanlar resmen adı çıkan Esenyurt'la ilgili şunları söylüyor:

- Rıza Yolcu (49): “32 yıl önce Kars’tan göç ettik. Esenyurt o zamanlar çok sakin bir yerdi. Kapılar açık bırakılır, herkes birbirine güvenirdi. Son yıllarda Suriyeli, Afgan, Afrikalı nüfustaki artış Esenyurt’u Teksas’a çevirdi. Olaysız bir günümüz yok. Başka bir yere gittiğimizde insanlar Esenyurt’ta oturduğumuzu öğrenince yanımızdan kaçıyor. Biz de Esenyurt’ta yaşadığımız için utanç duyuyoruz.”

- Gül Eroğlu (43): “33 yıldır Esenyurt’ta oturuyorum. Sokağa çıkmaya bile korkar hale geldik. İki tane kız çocuğum var. Korkudan çocuklarımın tek başına sokakta oyun oynamalarına bile izin vermiyorum. Resmen eve hapsolduk.”

-Yahya Bayındır (55): “36 yıldır Esenyurt’ta yaşıyorum. O dönem çok güzeldi, komşuluklar vardı, herkes çok iyiydi. Esenyurt, Suriyelilerin, Afrikalıların ve Afganların mahallesi oldu artık. Kimin ne olduğu belli değil. Hırsızlık, gasp, dolandırıcılık, fuhuş, kumar ve terör. Aklınıza gelecek her türlü kirli iş burada. Biz de yerel halk olarak can güvenliğimizden çok endişeleniyoruz. Dua okuyarak dışarı çıkıyoruz.”

haber-5-ic1.jpg

ASAYİŞ OLAYLARI DİĞER İLÇELERDE DE OLUYOR AMA ESENYURT DAHA FAZLA DİKKAT ÇEKİYOR

Esenyurt'taki asayiş sorunlarına değinen yöneticilerin yaptıkları açıklamalar ise şöyle:

- AK Parti İlçe Başkanı Harun Özer: “Bu tür asayiş olayları Avcılar’da da, Beylikdüzü’nde de oluyor ama Esenyurt daha fazla dikkat çekiyor. Polisiye vakalar İstanbul’un diğer ilçelerinde olanlar kadar bizde oluyor ama nüfus yoğunluğu nedeniyle Esenyurt’ta daha çok oluyormuş gibi bir algı var. Dışarıdan göründüğü gibi Esenyurt’ta sürekli olaylar oluyor anlamında bir şey yok. Normalde ilçe başkanlarına korumalar verirler. Ama ben koruma istemedim. Gece gündüz eşimle, çocuklarımla esenlikle dolaşabiliyorum. Çünkü burası güvenli bir ilçe.”

ÇARPIK KENTLEŞMENİN SONUCU

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt: “Esenyurt, bir çarpık kentleşmenin ne kadar kötü sonuçlar doğurabileceğini gösteren bir laboratuvar. Buranın kendine özgü bir durumu var. Kanser hücreleri gibi sağlıksız büyümüş. Yapılması gerekenler yapılınca, her şeyin daha iyi olacağını düşünüyorum.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN