İzmir'deki depremler hakkında uzmanından açıklama: Bunlar artçı değil

İzmir'deki depremler hakkında uzmanından açıklama: Bunlar artçı değil

İzmir depremlerine ilişkin konuşan Prof. Dr. Sözbilir, bunların artçı olmadığını söyledi. Sözbilir, şu an 4 büyüklüğündeki depremlerin herhangi bir tehlike yaratacağını düşünmediğini ve bu fayların büyük deprem üretme zamanıyla ilgili bir şey söyleyemeyeceğini belirtti. Ancak belli bir zaman sonra mutlaka büyük bir deprem üreteceğini de sözlerine ekledi.

İzmir'de bugün öğle saatlerinde peş peşe meydana gelen 3 deprem paniğe neden oldu. Depremin ardından açıklama yapan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, merkez üssü Menderes ilçesi olan 4,3 - 4,2 ve 3.5 büyüklüğündeki depremlere ilişkin kendilerine şu ana kadar olumsuz bir ihbarın ulaşmadığını söyledi.

Arka arakaya yaşanan 4.2, 4.3 ve 3.5 büyüklüğündeki depremlere ilişkin konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, meslektaşı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın aksine, bu iki sarsıntının Sisam'da 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin artçısı olmadığını belirtti.

sozbilir.jpg
Prof. Dr. Hasan Sözbilir

"Başka bir fay üzerinde gelişen sarsıntı, artçı deprem olarak kabul edilemez" diyen Prof. Dr. Sözbilir, şu açıklamalarda bulundu:

"Sisam depremi sonrası, bölgede 5 binin üzerinde deprem aktivitesi oldu. Bunun önemli bölümünü artçı olarak değerlendiriyoruz. Ancak bugün yaşanan depremler, Kuşadası Körfezi'ni sınırlayan, Gümüldür Fayı ve Tuzla Fayı olarak adlandırdığımız yerde oldu. Bu iki fayın tetiklendiğini değerlendiriyoruz. Özellikle Gümüldür Fayı birkaç bin yıldır yıkıcı bir deprem üretmemiş. Fakat fayın uzunluğuna ve geçmiş jeolojik özelliklerine baktığımızda 6.8'e şiddetine kadar deprem üretme potansiyeli olduğunu görüyoruz. Tuzla Fayı ise 1992'de 6 şiddetinde bir deprem üretmişti. Doğanbey- Ürkmez hattında hasarlara neden olmuştu. Tuzla Fayı'nın da 7 büyüklüğünde deprem üretme riski var. Zaten Sisam depremi sonrası bölgede ciddi ölçüde sıcak su çıkışları olmuştu. Yine de şu an 4 büyüklüğündeki depremlerin herhangi bir tehlike yaratacağını düşünmüyorum. Bu fayların büyük deprem üretme zamanıyla ilgili bir şey söyleyemem. Ama belli bir zaman sonra mutlaka büyük bir deprem üretecektir."

prof-ercan.jpg
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan

Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise depreme ilişkin açıklamasında şunları söylemişti:

"Bu sarsıntılar normal. Geçen yıl 30 Ekim'de Sisam'da 7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Bunun artçılarını bekliyorduk. Ama bu artçılar bir türlü istediğimiz sayıda ve büyüklükte olmamıştı. Dolayısıyla şu an bu depremin artçıları geliyor. Evet biraz korkutur. Ama, İzmir ve Kuşadası'nda ağır hasarlı binaların yıkımı başladı. Bence, şu an İzmir'de bir deprem olacağına ilişkin belirti yok. Kuşadası ve Sisam'da olabilir, İzmir'e de onun dalgaları gelir. Yani, başka yerde olmuş bir depremin dalgaları şu an İzmir'e geliyor. İzmir'de bir deprem olursa şaşırırım. Kuşadası'nda da daha büyük bir deprem beklentisinde değilim. İzmir için de deprem henüz erken."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN