Kapatın liseleri o zaman

Kapatın liseleri o zaman

Okulda üniversite sınavına yetecek kadar eğitim alamadıklarını düşünen lise son sınıf öğrencileri, dershaneye gitmek için açık liseye geçiş yapıyor. Büyükşehirlerde sınıfların yarıdan fazlasını kapsayan tablo eğitimdeki büyük çelişkiyi ortaya koyuyor. ‘Devletin lisesi devletin sınavına hazırlayamıyor. Sistemdeki arıza kodu milyonlarca gencin geleceğini çalıyor’ eleştirileri yöneltiliyor.

Eğitimdeki geriye gidiş PISA gibi uluslararası çalışmalara yansıyor. Türk öğrencilerin okuduğunu anlamada bile ortalamaların altında kalması vahim gidişatı gösterirken son alarm zili 12’nci sınıfta çaldı. Lise son sınıf öğrencileri üniversite sınavında çıkacak sorulara ilişkin eğitim almadıklarını ileri sürerek açık liselere geçiş yapıyor. Öğrencileri bu yola sevk eden ise dershaneye gidip sınava daha iyi hazırlanma beklentisi.

SONUÇ HEM AİLE BÜTÇESİNE EK KÜLFET HEM KAYBOLAN KOCA BİR YIL

Üniversite hayalleri kuran gençler, açık liseye geçişle YKS'de hiçbir karşılığı olmayan ve 'angarya' gördükleri ödevleri bertaraf ettiğini düşünüyor. Sıkıntılı tablo 'sınava hazırlayamayan liseler' sorununu gösterirken uygulamanın 'yan etkileri' can yakıyor. Açık lise diploması alanlar yurt dışında eğitimde duvarla karşılaşırken dershane de aile bütçesine yük getiriyor. Okulsuz yılı verimli geçiremeyen öğrenciler ise bir yılı kaybediyor.

YKS'YE HAZIRLANAMAYAN LİSELERDEN KAÇIŞ VAR

12’nci sınıfta okuyan öğrenciler ‘Dersler bizi üniversite sınavına yeterince hazırlamıyor’ diyerek dershaneye gidebilmek için açık liseye kaydoluyor. Özellikle büyükşehirlerde artarak devam eden trend eğitim sistemindeki sorunu ortaya koydu. Her kesimden ‘Devlet liseleri YKS’ye hazırlayamıyorsa bu liseler neden var’ tepkileri yükseldi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2019-2020 istatistiklerine göre ortaokul ve lisede 1 milyon 583 bin 805 öğrenci açık öğretimde okuyor. Bu öğrencilerin 849 bin 39’u erkek, 734 bin 765’si kız. Ortaokul düzeyinde açık öğretimde 222 bin 638 öğrenci varken lisede bu sayı 1 milyon 361 bin 167’ye çıkıyor.
Ekonomik, dini, siyasi ve benzeri sebeplerle açık öğretimi tercih eden öğrencilerin yanı sıra bulunduğu yerde okul olmayan, taşımalı eğitime mahkum kalan ya da sağlık problemleri nedeniyle örgün öğretime devam edemeyenler de açık lise yolunu tutanlar arasında.


Ancak son yıllarda özellikle büyükşehirlerde lise son sınıfta kaydını açık öğretime alan öğrencilerin sayısında artış olduğu belirtiliyor. Lise müfredatının öğrencileri yüksek öğretime hazırlamak için yeterli görmeyen öğrenciler, kaydını açık liseye alarak hem sınava daha iyi hazırlanıyor hem de ödev yükünden kurtulmuş oluyor. Üniversite sınavına hazırlanmak için, okuldan istediği verimi alamayan bundan dolayı da dershaneye gitmeyi tercih eden öğrenciler açık liseye geçerek daha iyi hazırlandığını belirtiyor. Diğer taraftan okula devam zorunluluğun olması da öğrencileri son sınıfta kaydını açık liseye almaya teşvik eden sebepler arasında. Yine bazı okulların lise son sınıfta bile tam zamanlı eğitimi sürdürmeleri, öğrencilerin sınava iyi hazırlanması için kaydını açığa almaya teşvik ediyor.

Kaydını açık liseye alan bazı öğrenciler sosyal medya mecralarında yazdıklarına göre, okula ayırdıkları vakti ‘zaman kaybı’ olarak nitelendiriyor. Bu gelişme gösteriyor ki lisede öğretilenler üniversite sınavında sorulmuyor. O zaman şu soruların sorulması gündeme geliyor: Lise müfredatı neden üniversite sınavına dönük hazırlanmıyor? Eğer liseler öğrenciyi üniversite sınavına hazırlamıyorsa hangi amaçla eğitim veriyor? ÖSYM sorularını neye göre hazırlıyor?

26-eylul-2022.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (24)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
24 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN