Kar İstanbul'a geri dönüyor: Yetkililer '48 saat evden çıkmayın' uyarısı

Kar İstanbul'a geri dönüyor: Yetkililer '48 saat evden çıkmayın' uyarısı

Türkiye, lodos fırtınasının ardından dondurucu bir soğuk hava dalgasının etkisi altına giriyor. Meteoroloji ve AKOM’un eş zamanlı uyarılarına göre, Pazar günü öğle saatlerinden itibaren sıcaklıklar 10 derece birden düşecek; yeni haftanın ilk günlerinde ise İstanbul ve Trakya dahil birçok bölgede yoğun kar yağışı etkili olacak. Yetkililer '48 saat evden çıkmayın' uyarısı yaptı.

Hafta başından bu yana lodosun etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, yerini sert kış koşullarına bırakıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve İBB Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Marmara Bölgesi başta olmak üzere yurt genelinde etkili olacak ekstrem hava olaylarına karşı vatandaşları "yüksek risk" koduyla uyardı.

FIRTINA VE SAĞANAKLA BAŞLAYAN DÖNÜŞÜM

Bugün akşam saatlerinden itibaren şiddetini artıracak olan rüzgarın, Cumartesi gecesi itibarıyla hamle hızı saatte 60 ila 90 kilometreyi bulan kuvvetli fırtınaya dönüşmesi bekleniyor. Fırtınaya eşlik edecek olan gök gürültülü sağanak yağışlar, Pazar öğle saatlerine kadar etkisini sürdürecek.

SICAKLIKLAR TEK HANELİ RAKAMLARA İNİYOR

Pazar günü öğle saatlerinden itibaren hava kütlesindeki ani değişimle birlikte:

Sıcaklıklar 8 ila 10 derece birden azalacak.

Çarşamba sabahına kadar termometrelerin -1 ile 4 derece arasında seyretmesi öngörülüyor.

Pazar akşamı karla karışık yağmur şeklinde başlayacak yağışların, Pazartesi sabahın ilk saatlerinden itibaren İstanbul genelinde kuvvetli kar yağışına evrilmesi bekleniyor.

48 KENTE "SARI KOD" VE ÇIĞ TEHLİKESİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, aralarında İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Trabzon’un da bulunduğu 48 ili fırtına, kuvvetli sağanak ve çığ riskine karşı "Sarı Kod" ile uyardı.

Yurdun iç ve doğu kesimlerinde gece saatlerinde şiddetli buzlanma bekleniyor.

Doğu Anadolu’nun doğusu ile Doğu Karadeniz’in yüksek ve eğimli kesimlerinde mevcut kar örtüsü nedeniyle çığ tehlikesi üst seviyede.

PROF. DR. MİKDAT KADIOĞLU: EVDEN ÇIKMAYIN

Öte yandan İTÜ Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, pazartesi gününe dikkat çekerek, 'Haftaya pazartesi için İstanbul'da hiç kimseye söz vermeyin. Uygun hava sıcaklığı ile yağış, tam kar kıvamında. Salı ise her zamanki gibi sallantıda şu an. Teknolojinin nimetlerinden yararlanıp evden çalışmayı düşünün derim ama sakalım yok' açıklamasında bulundu.

KURUMLARDAN ÖNEMLİ ÇAĞRI

AKOM ve MGM, fırtına nedeniyle yaşanabilecek çatı uçması, ağaç devrilmesi ve ulaşımda aksamalara karşı vatandaşların tedbirli olmasını istedi. Özellikle Pazartesi günü başlayacak kar yağışının ulaşımı felç etmemesi adına kış lastiği kullanımı ve toplu taşıma tercihinin hayati önem taşıdığı vurgulandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN