Erhan Usta: En az 20 yıllık emek heba edildi | Karar Gündem

Karar Gündem'e İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, konuk oldu. 128 milyar dolar tartışmaları hakkında konuşan Usta "En az 20 yıllık emek heba edildi. 2016-2020 yılları arasında yabancılara 53 milyar dolar net gayrimenkul satışımız var. Bu rezervler böyle birikmişti. Burada birikmiş rezervler, heba edildi" dedi.

Karar Gündem'e İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta konuk oldu.128 milyar dolar döviz rezervi hakkında konuşan Usta, Türkiye ekonomisinin gidişatını değerlendirdi.

"En az 20 yıllık emek heba edildi. 2006-2020 yılları arasında yabancılara 53 milyar dolar net gayrimenkul satışımız var. Bu rezervler böyle birikmişti. Burada birikmiş rezervler, heba edildi" diyen Usta, 128 milyar doların nereye harcandığı sorusuna şu cevabı verdi:

"30 MİLYAR DOLAR BURADA HARCANDI"

"Şubat ayında bizim rezervimiz 53 buçuk milyar dolar pozitifti, Mart'ta seçim yenileneceğini bilmiyorlardı. İstanbul seçimleri de Haziran'a kadar sürdü. Haziran'da 24,6 milyar dolara düştü. 30 milyar dolar burada harcandı."

Usta, şöyle devam etti: "1 trilyon 950 milyar dediğimiz borcun sadece yüzde 22 sabit faizli. Kalanı ya altına, dolar kuruna ya da tüfeğe endeksli. Devletin altın cinsinden geliri yok, altın cinsinden maliyeti var. MB Bankası'nın bilançosunu hesap ettiğimizde, 55 milyar dolar açığımız var. MB'nin uluslararası likit ve döviz likidini hesapladığımız zaman, eksi 43 milyar. Hangisini kullanırsanız, kullanın Türkiye'nin böyle bir eksik rezervi var.”

Pandemi döneminde yapılan maddi desteği yetersiz olduğunu da ifade eden Usta "Türkiye, bir işsiz ordusuyla karşı karşıya. 10 milyonun üzerinde bir işsiz ordusu var. G-20 üyesi olmaktan mutluyuz. G-20 ülkelerinde Türkiye'nin dışındakilerde ortalama yüzde 8,1 destek var. Bizde bu destek 1,9. Bunu eksik yapınca çok hissettik" dedi.

"HARCAMALARIMIZI GENİŞLETEBİLİRDİK"

Pandemi döneminde harcamaların genişletilmesi gerektiğini vurgulayan Usta "Bir defalık harcamalar olabilir. Zaten bütün dünya bunu yaptı ama yapısal dengeleri bozulmadı. Bu önemli. Bu yardımı yapamadığınız zaman, ekonomik tahribatınız daha fazla oluyor.

Bir defalık olacağı için harcamalarımızı genişletebilirdik. Hükümetin tercihi bu olmadı. Normalde olması gereken, pandemiden olumsuz etkilenen kişilere devletin doğrudan destek vermesi gerekirdi" ifadelerini kullandı. 

“İKTİDARIN EKONOMİYİ DÜZELTME İHTİMALİ YOK”

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz için de Usta, şunları kaydetti:

"Bu zamana kadar esnaf, hiçbir dönemde zekata muhtaç değildi. Esnaf şu anda zekata muhtaç. Sadece Aile Bakanlığı'nın elindeki portföy de yetmez. Bu iktidarın ekonomiyi düzeltme ihtimali yok. Bunun için moral motivasyon gerekir, bu gücünü yitirmiş durumda.

Devlet çok yıpratıldı. Kurumlar yıpratıldı. Ehli insanlar, şu anda kurumları yönetemiyor. Devlet işlerini bilmeyen insanlar, en tepelerde yer alıyor. Bunu hiçbir devlet kaldırmaz. Bugün hiçbir bürokrat risk almak istemiyor."
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN