Kartalkaya faciasında skandal yazışma dava dosyasında: 'Yangın çıktı, bir an önce çıkın efendim'

Kartalkaya faciasında skandal yazışma dava dosyasında: 'Yangın çıktı, bir an önce çıkın efendim'

Grand Kartal Otel yangını davasında sanıkların telefon kayıtları dosyaya girdi. Tutuklu sanık Otel Müdürü Zeki Yılmaz’ın, yangın gecesi saat 03.30’da yaptığı telefon görüşmesinde, müşteriler yerine öncelikle otel yetkililerini aradığı tespit edildi. Yılmaz’ın, “Bir an önce çıkın efendim. Bir an önce çıkın, yangın çıktı. Restorandan geliyor. Lütfen lütfen” sözleri kayıtlara geçti.

Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 21 Ocak’ta meydana gelen ve 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin yaralandığı Grand Kartal Otel yangınına ilişkin davada önemli bir gelişme yaşandı. Tutuklu sanıklar arasında yer alan otel müdürü Zeki Yılmaz ve diğer yetkililerin dijital materyallerine ait inceleme raporu mahkemeye sunuldu.

Bolu Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından hazırlanan rapor, telefonlar, bilgisayar sabit diskleri ve harici belleklerin detaylı analizine dayanıyor. İnceleme sonucunda elde edilen veriler, davanın görüldüğü Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne iletildi.

Raporda, Gazelle Otel Genel Müdürü tutuklu sanık Ahmet Demir’e ait cep telefonunda 86 ses kaydının bulunduğu belirtildi. Bu kayıtlarda Demir’e çoğunlukla “Müdürüm” şeklinde hitap edildiği, kendisine rezervasyon ve fiyat konularında sıkça danışıldığı ifade edildi. Tespitler, Demir’in otel yönetiminde aktif bir müdürlük rolü üstlendiğini ortaya koydu.

Ayrıca Demir’in telefonunda hem Gazelle Otel hem de Grand Kartal Otel’e ait çok sayıda doküman ve fotoğraf bulunduğu kaydedildi. WhatsApp yazışmalarında ise dikkat çeken bir mesaja yer verildi. “Gazelleciler” isimli grupta, yangından bir gün sonra 22 Ocak’ta “Gazelle M.Y.” adlı kişinin, “Arkadaşlar yangın tüplerinin yerini kimse değiştirmesin. Alan ya da kapı arkasına koyan kişi hakkında işlem yapılacaktır. Tüm personele duyuralım.” mesajını paylaştığı aktarıldı.

Raporda, yine aynı gün "Gazelle M.Y."nin gönderdiği başka mesajda ise personele yangın önlemleriyle ilgili talimatlar verildiği, otel misafirlerinin bu konuyla ilgili sorularının bu talimatlara göre yanıtlanması gerektiğinin söylediği anlatıldı.

Yangından 3 gün sonra oluşturulan "İş güvenlik acil yapılacak durumlar" isimli gruptaki yazışmalar da raporda yer aldı.

Raporda, bu grup üzerinden sadece 24 Ocak'ta iletişim sağlandığı ve başka günde mesajlaşma yapılmadığı belirtilerek, otel sahibi tutuklu sanık Halit Ergül'ün kızı ve yönetim kurulu üyesi tutuklu sanık Ceyda Hacıbekiroğlu'nun otel çalışanlarına yangın olayı sonrası verdiği direktiflerin yer aldığı konuşmalar bulunuyor.

Raporda, tutuklu sanık otel müdür Zeki Yılmaz'a ait materyallerde yapılan dijital incelemelerde de otelle ilgili evraklar, banka dekontları, "ön büro (reception)" isimli WhatsApp grubundaki yazışmalar ile telefon konuşmalarının ses olarak kaydeden uygulamanın çıktılarına yer veriliyor.

Rapora göre, "ön büro" isimli grupta olaydan sonra otel çalışanlarının yangınla ilgili medyada yer alan haberleri paylaşması ve değerlendirme yapması yer alıyor.

YILMAZ'IN TELEFON GÖRÜŞMELERİ

Raporda, Zeki Yılmaz'ın yangının başladığı andan itibaren gün içinde yaptığı tüm telefon konuşmalarını ses dosyası olarak kaydeden uygulamanın çıktılarındaki dökümü de bulunuyor.

Dökümlerde, saat 03.30'da yapılan görüşmede telefon rehberinde "Burak" ismiyle kayıtlı kişinin Yılmaz'ı arayarak, "Bir an önce çıkın efendim. Bir an önce çıkın efendim yangın çıktı. Restorandan geliyor, Lütfen lütfen." dediği yer alıyor.

Yılmaz ise önce konuşmayı anlamayarak "he" şeklinde cevap vermesine ve sonrasında da "nerede" ve "tamam" demesi dökümlerde bulunuyor.

Rehberde "İdris kat ş." olarak kayıtlı kişi ile saat 03.31'de yapılan telefon görüşmesinin çıktıları ise raporda şu şekilde yer alıyor:

Zeki Yılmaz: "Yaptınız mı? Hadi gelin."

İdris kat ş: "Aloo"

Zeki Yılmaz: "Restorana geldin mi?"

İdris kat ş: "Abi geli... Nerdesiniz siz, ne oluyor burada ya?"

Zeki Yılmaz: "Bilmiyoruz. Geldin, indin mi?"

İdris kat ş: "Yok abi çıkıyorum şimdi, tamam abi çıktı."

Raporda, saat 03.34'te ise Yılmaz'la telefon görüşmesi yapan ve "Emir Bey" olarak kayıtlı kişinin, "Alarmı öttürün (Arka plandan gelen tam anlaşılmayan seslerde: itfaiyeyi falan hepsini aradım) he camları açın her ye…" ibareleri yer alıyor.

Raporda, Yılmaz'ın saat 03.34'te rehberinde "Emine hanım" olarak kayıtlı kişiyle telefonda "Emine hanım", "Restoran katı Emine hanım", "Emine hanım", "Restoran katı Emine hanım hooh" şeklinde konuşurken karşı taraftan ses gelmediği, anlaşılmadığı ya da konuşmadığı belirtiliyor.

Raporda, saat 03.38'de telefon rehberinde "Fatih Güler" olarak kayıtlı olan ve 8. katta olduğunu söyleyen kişiyle arasında geçen 4 dakika 21 saniyelik konuşmada Yılmaz'ın otel müşterisi olduğu anlaşılan kişiye otelden çıkış yolunu tarif ettiği, çıkışı bulamadığında ise cam kenarına geçip camı kırması konusunda talimat vermesi de bulunuyor.

Rapora göre Yılmaz, otelin sahibi tutuklu sanık Halit Ergül'le saat 03.42'de telefon görüşmesi yapıyor.

Yılmaz ile Ergül arasında geçen konuşma raporda şu şekilde yer alıyor:

Ergül: "Zeki ne alemdesiniz, merak ediyorum."

Yılmaz: "Dördüncü kattan başlamış Halit Bey."

Ergül: "Nasıl hala devam ediyor mu söndü mü?"

Yılmaz: "Tabii tabii devam ediyor Halit Bey."

Ergül: "Hay Allah, itfaiye falan?"

Yılmaz: "İtfaiye geliyor Halit Bey."

Ergül: "Tamam hadi güle güle"

Yılmaz: "Tamam tamam."

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN