Kayseri Komando Birliği nedir, ne zaman kuruldu? Nasıl eğitim alır? Mavi bereli nedir? | 17 Aralık

Kayseri Komando Birliği nedir, ne zaman kuruldu? Nasıl eğitim alır? Mavi bereli nedir? | 17 Aralık

Türkiye bu sabaha kanlı bir terör saldırı ile uyandı. bomba yüklü bir araç, çarşı izni için izine çıkan askerli taşıyan otobüsün yanından geçtiği esnada kendisini infilak ettirdi. Saldırı sonrasında 13 asker şhit olurken 55 asker de yaralandı. Hain saldırının hedefinde olan askerler Kayseri Komando Tugayı'nda görevli eğitimli komandolardı. Peki, Kayseri Komando Tugayı, diğer adıyla 1. Komando Tugayı nedir, nerededir? Nasıl eğitim alırlar? Mavi bere nedir kimlere verilir? Ayrıntılar haberimizde.

Hain terör yüzünü bugün Kayseri'de gösterdi. Erciyes Üniversitesi kampüsünde bugün saat 08.45'de bir halk otobüsünde patlama meydana geldi. Patlama Erciyes Üniversitesi ana girişinin 500 metre uzağında, acil giriş yakınında Atatürk Bulvarı Talas Caddesi'nde meydana geldi. Talas İlçesi Zincidere Mahallesi'nden kent merkezine giden ve içinde daha çok 1'inci Komando Tugayı'ndan çarşı iznine giden sivil kıyafetli askerlerin bulunduğu belirtilen halk otobüsü, üniversitenin önüne geldiğinde, halk otobüsünün soluna otomobil yanaştı. Ardından şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada 13 asker şehit olurken 55 kişi de yaralandı. 

16-12/17/asker_3231.jpg

KAYSERİ KOMANDO TUGAYI NEDİR? MAVİ BERE NEDİR, KİME VERİLİR?

Peki Kayseri Komando Tugayı nedir, hangi görevi yapar? 1. Komando Tugayı olarak da bilinen tugayı hangi operasyonlara komando gönderdi? Mavi bere nedir, kimlere verilir? Haberimizde ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Türkiye'yi sarsan Kayseri'deki canlı bomba saldırısından sonra birçok kişi Kayseri Komando Tugayı'nın önemini ve ne olduğunu konuşmaya başladı. Kayseri'de yer alan 1. Komando Tugayı veya bilinen adıyla Kayseri Hava İndirme Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri'ndeki 7 komando tugayından biri ve Türkiye'nin ilk komando tugayıdır. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Kayseri'dedir. Tugayın parolası "Güçlüyüm, Cesurum, Hazırım"dır.

Muharip bir komando tugayı olması yanında her sınıftan ve rütbeden askere paraşüt ve komando temel eğitimi bu tugayda verilir. 1 Haziran 1965 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca Genelkurmay Başkanlığı'na bir adet komando tugayı kurulması teklif edilmiş, bu teklif Genelkurmay Başkanlığı tarafından 7 Haziran 1965 yılında onaylanarak komando tugayının kuruluş çalışmaları başlamıştır. 1966 yılının başında er eğitim tümenlerinde kadrosuz olarak bulunan 3 komando bölüğü, Dağ Komando Okulu'nda mevcut olan 2 komando bölüğü ile birleştirilerek Edirne'de bir adet komando taburu kurulmuştur. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı bünyesinde Çankaya'da konuşlu bulunan Paraşüt Taburu Eğirdir/ISPARTA'ya taşınmış, karargah müfrezesi ve muhabere müfrezesi de teşkil edilerek 20-22 Temmuz 1966 yılında komando tugayı kurulmuştur.

16-12/17/1komando_tugayi_amblemi.png

Komando Tugayı bu tarihte 1 Paraşüt Taburu (Çankaya'da), 1 Komando Taburu (Eğirdir'de),Tugay Karargah Müfrezesi ile Muhabere Müfrrezesi (Güvercinlik'te) şeklinde göreve başlamıştır. Taburların personel ihtiyaçları 17'nci Kore Değiştirme Birliği'nden sağlanmış, Komando Tugayı nihai olarak 28 Temmuz 1966 yılında Kirazlıdere, Çankaya ve Güvercinlikte iskan edilmiştir. 15 Ağustos 1966 tarihinde 4'üncü Kolordu Komutanlığı emrine girmiştir. 30 Ağustos 1966 Zafer Bayramı kutlamalarında tugayın paraşütçüleri Ankara Hipodrumu'na paraşütle atlayarak ilk birlik faaliyetini icra etmişlerdir. Tugay 12 Temmuz 1971 yılında Zincidere/KAYSERİ'deki yeni kışlasına taşınmıştır. 15 Mayıs 1972 tarihinde ise tugayın ismi Hava İndirme Tugayı olarak değiştirilmiştir.

16-12/17/asker_9632.jpg

KUZEY IRAK'A SINIRÖTESİ OPERASYON

13 Haziran 1973 tarihinde 2 adet Komando Taburu Hava İndirme Tugayı bünyesinden ayrılarak Bolu'ya intikal etmiş ve Bolu'da kurulmakta olan yeni komando tugayının kurulmasını sağlamıştır. ( 2'nci Komando Tugayı) Hava İndirme Tugayı 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı'nda görev aldı. Türk askeri tarihinde ilk defa havadan indirme bu harekâtta yapıldı. 20-23 Temmuz 1974 tarihinde havadan inen komandolar 2. Komando Tugayı ve Amfibi Deniz Piyade Tugayı ile birleşerek Girne'yi aldı. Tugay harekâttan sonra TSK Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Altın Madalyası ile taltif edildi. 20 Temmuz 1975 yılında tugayın erbaş-erlerini yetiştirmek maksadıyla Er Eğitim Taburu Köşk Kışla'da kuruldu.

Hava İndirme Tugayı'na 10 Temmuz 1982 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin ERSİN tarafından devlet başkanı adına sancak verilmiştir. Hava İndirme Tugayı sancağına Kıbrıs Barış Harekatı'nda gösterdiği katkılardan dolayı 26 Haziran 1965 tarihinde "Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Altın Madalyası" takılmıştır. 1992 yılında tugayın ismi "1'inci Komando Tugayı" olarak değiştirilmiştir. Tugayın sancağına Irak'ın kuzeyinde icra ettiği sınır ötesi harekattaki başarısı sebebiyle 7 Ocak 1993 tarihinde "Üstün Cesaret ve Feragat Altın Madalyası" takılmıştır.

GÜNEYDOĞU'DAN FIRAT KALKANINA HER YERDE 

Kıbrıs Barış Harekatı ve terörle mücadele sonucunda gösterdiği başarılar nedeniyle iki üstün cesaret ve feragat madalyası bulunan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin seçkin birliklerinden Kayseri Komando Tugay Komutanlığı askerleri, son dönemde katıldıkları operasyonlarla terör örgütü PKK'ya vurduğu ağır darbelerle dikkat çekiyor. Kayseri'de 1965 yılında kurulan Komando Tugay Komutanlığı, gerek katıldığı operasyonlar gerekse bünyesindeki Mehmetçiğe verdiği eğitimler bakımından Türk Silahlı Kuvvetlerinin seçkin birlikleri arasında yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa 1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nda hava indirme harekatı gerçekleştiren birlik, yurt içi ve yurt dışında verilen her türlü görevi başarıyla yerine getiriyor. Tugayın, Kıbrıs Barış Harekatı ve terörle mücadele sonucunda gösterdiği başarılar dolayısıyla iki üstün cesaret ve feragat madalyası bulunuyor. Tugay bu madalyalarını sancağında taşıyor.

16-12/17/thumbs_b_c_80a23ceba985ea45d21fb33c50af2792.jpg

CİZRE VE SUR'DA ÖNEMLİ GÖREV ÜSTLENDİLER

Tugayda görevli komandolar terörle mücadelede önemli rol oynarken, terör örgütü PKK tarafından geçen yıl Güneydoğu'daki bazı il ve ilçe merkezlerinde çukur kazılıp barikat kurularak, gerçekleştirilen operasyonlara da katıldı. Komandolar, Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK'lı teröristlere yönelik 14 Aralık 2015'te başlatılan ve 11 Şubat 2016'da tamamlanan "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci Operasyonu"ndaki başarılarıyla göz doldurdu. Söz konusu operasyonda Cizre, 59 günde teröristlerden temizlendi. Operasyonda 600'ü aşkın terörist etkisiz hale getirilirken, tuzaklanmış yaklaşık 700 barikat kaldırıldı, 300 çukur kapatıldı ve evlerde tuzaklanan bini aşkın patlayıcı etkisiz hale getirildi. Operasyonla PKK'nın gerek sözde ilçe yöneticileri gerekse dağ kadrosundan gelerek ilçedeki saldırılara katılan mensupları da ağır darbe aldı.

Komandolar, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin teröristlerden temizlenmesinde de önemli rol oynadı. Sur'da bölücü terör örgütünün faaliyetlerinin sona erdirilmesi, kamu güvenliğinin yeniden tesis edilmesi amacıyla 18 Aralık 2015'te başlatılan operasyon 9 Mart 2016'da tamamlandı. Operasyonda, 279 terörist etkisiz hale getirilirken, 206 barikat kaldırıldı, 7 çukur kapatıldı ve 365 el yapımı patlayıcı imha edildi. Ayrıca 504 silah, 48 bin mühimmat ile el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan 3 bin 470 kilogram malzeme ele geçirildi.

FIRAT KALKANI'NDA DA GÖREV ALDILAR

Komandoların görev aldığı bir diğer operasyon, Mardin Nusaybin'de PKK'ya yönelik 14 Mart 2016'da başlatılan ve 3 Haziran 2016'da sona eren "Atmaca- 7 Operasyonu" oldu. Operasyonda 496 terörist etkisiz hale getirildi, 508 barikat kaldırıldı, 52 çukur kapatıldı ve bin 258 el yapımı patlayıcı imha edildi. Güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla köşeye sıkışan 75 terörist, gruplar halinde teslim oldu. Tugay Komutanlığı askerleri, geçici görevle geldikleri başta Çukurca olmak üzere bölücü terör örgütüne yönelik diğer yerlerde düzenlenen pek çok operasyonda da görev aldı. Komandolar, başta DEAŞ olmak üzere terör örgütlerinin yarattığı tehdidi bertaraf ederek, hudut güvenliğini artırmak ve koalisyon güçlerine destek vermek amacıyla 24 Ağustos 2016'da başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'nda da yer alıyor.

16-12/17/4_2041_1-1481981412.jpg

KOMANDO TUGAYI'NIN YAPISI

Ana yapı olarak tugay olsa da kuruluş ve konuş olarak tümen büyüklüğündedir. Bu yapısı itibari ile hem komando tugayları arasında hem de diğer piyade tugayları arasında tektir.

Tugayın bünyesinde 4 Komando Taburu, 1 Hava İndirme Taburu, 1 Topçu Taburu, 1 Lojistik Destek Taburu, 1 Eğitim Taburu ve 1 Eğitim Destek Taburu bulunmaktadır. Ayrıca Tugay karargahı ile bu karargaha bağlı 1 Muhafız Bölüğü, 1 Tanksavar Birliği, 1 Muhabere Elektronik Sistemler Bölüğü, 1 İstihkam Bölüğü ve 1 Hizmet Birliği bulunmaktadır. Anılan birliklerin bünyesinde de pek çok idari, lojistik, muharip ve özel görevleri icra edebilen alt birlikler bulunmaktadır.

Tugay Kayseri ilinde 3 ayrı kışlada konuşlanmış bulunmaktadır. Bu kışlalar Kayseri Melikgazi'de bulunan General Adnan Doğu Kışlası (Köşk Kışla), Kayseri Zincidere Talas'da bulunan General Vecihi Akın Kışlası (Zincidere Kışlası) ve Kayseri Erkilet'te bulunan Erkilet Kışlası'dır.

MAVİ BERELİLER KİMDİR? MAVİ BERE NEDİR?

İç güvenlik bölgesinde ve her türlü savaş ortamında görev yapabilecek standartlarda yetiştirilen ''Mavi Bereliler'', zor doğa ve iklim koşullarında ortaya koydukları üstün performanslarıyla dikkat çekiyor.

İç güvenlik bölgesinde görev alacak erbaş ve erler, bölgeye adım atar atmaz çatışmaya girecekleri düşüncesiyle kendilerini koruyacak, kollayacak ve teröristleri imha edecek şekilde eğitiliyor.
Anadolu Ajansı ekibi, piyadelerin ve komandoların, Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı'ndaki ''nefes kesen'' eğitimlerini izledi.

16-12/17/-mavi-bereliler-semdinli-de-1709698.Jpeg

Türkiye'nin piyade ve komando yetiştiren sayılı eğitim merkezlerinden olan Isparta İç Güvenlik Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapacak piyadeler ile komandolara ileri düzeyde eğitim veriliyor.

Güven duygusu kazandırmanın ve ani karar verme yeteneğini geliştirmenin ön planda tutulduğu eğitim merkezinde kursiyerler, zor şartlara hazırlık için her gün düzenli olarak mekik, şınav, barfiks, halata tırmanma ve eğitim el bombalarıyla ''bomba koşusu'' gerçekleştiriyor.

16-12/17/1komando-tugayi.jpg

Türkiye bu sabaha kanlı bir terör saldırı ile uyandı. bomba yüklü bir araç, çarşı izni için izine çıkan askerli taşıyan otobüsün yanından geçtiği esnada kendisini infilak ettirdi. Saldırı sonrasında 13 asker şhit olurken 55 asker de yaralandı. Hain saldırının hedefinde olan askerler Kayseri Komando Tugayı'nda görevli eğitimli komandolardı. Peki, Kayseri Komando Tugayı, diğer adıyla 1. Komando Tugayı nedir, nerededir? Nasıl eğitim alırlar? Mavi bere nedir kimlere verilir? Ayrıntılar haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN