Kayyum nasıl olunur? Kayyum olmanın şartları neler? Kayyumlar ne kadar maaş alır?

Kayyum nasıl olunur? Kayyum olmanın şartları neler? Kayyumlar ne kadar maaş alır?

İpek- Koza Grubu ve Kaynak Holding'e kayyum atamasının ardından Türkiye gündemine yeni bir kavram daha eklendi. Herkes 'kayyum nedir' sorusunu merak etti. 'Kayyumlara 105 bin lira maaş bağlandı' iddiası üzerine ise vatandaşlar Google'da en çok 'Kayyum nasıl olunur?' sorusuna yanıt aradı. Peki, Kayyum nasıl olunur? Kayyum olmanın şartları neler? Kayyumlar ne kadar maaş alır?

Koza-İpek Grubunun ardından Kaynak Holding de kayyuma devredildi. Holding bünyesindeki 19 şirket ve bir vakıf ile derneğe 7 kayyum atandı. 'Kayyumlara 105 bin lira maaş bağlandı' iddiası üzerine ise vatandaşlar Google'da en çok 'Kayyum nasıl olunur?' sorusuna yanıt aradı. Peki, Kayyum nasıl olunur? Kayyum olmanın şartları neler? Kayyumlar ne kadar maaş alır? 

Kayyum olmanın şartları neler?

Kayyumlar belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için geçici süreyle atanan yöneticilerdir. Kayyumun hangi hallerde atandığına ilişkin esaslar, Medeni Kanun kapsamında açıklanmıştı.

Kayyumluğu gerektiren haller

I. Temsil

MADDE 426.- Vesayet makamı, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re'sen temsil kayyımı atar:

1. Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse,

2. Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa,

3. Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa.

II. Yönetim

1. Kanun gereği

MADDE 427.- Vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan mallar için gereken önlemleri alır ve özellikle aşağıdaki hâllerde bir yönetim kayyımı atar:

1. Bir kimse uzun süreden beri bulunamaz ve oturduğu yer de bilinemezse,

2. Vesayet altına alınması için yeterli bir sebep bulunmamakla beraber, bir kişi malvarlığını kendi başına yönetmek veya bunun için temsilci atamak gücünden yoksunsa,

3. Bir terekede mirasçılık hakları henüz belli değilse veya ceninin menfaatleri gerekli kılarsa,

4. Bir tüzel kişi gerekli organlardan yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan  sağlanamamışsa,

5. Bir hayır işi veya genel yarar amacı güden başka bir iş için halktan toplanan para ve sair yardımı yönetme veya harcama yolu sağlanamamışsa.

2. İstek üzerine

MADDE 428.- İsteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyım atanabilir.

Kayyumlar ne kadar maaş alıyor?

-İki tür kayyumluk var. Biri yönetici, diğeri denetici kayyum. Yönetici kayyumlar, diğerlerine göre daha fazla ücret alıyor. Ticaret davalarında kayyumlara ödenen ücret aylık bin-2 bin lira arasında değişiyor. Burada ücret belirlemede, şirketin cirosu, kayyumların çalışma saatleri göz önüne alınarak belirleniyor. Yasada net bir hüküm olmadığı için, mahkeme heyeti ve sulh ceza hakimi takdir yetkisini kullanarak bir ücret belirleyebiliyor. 

Kayyum nedir?

-Hukuki anlamda; belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse. Hukuki anlamda uygulaması şöyle: Kayyum da vasi gibi vesayet organlarından birisidir. Ancak vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetlemek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atandığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.

-Usülsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yönetici.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN