Kiracıya ev sahibi zulmü

Kiracıya ev sahibi zulmü

Adalet Bakanı, kira davalarında arabuluculuk uygulaması sayesinde uzlaşmazlıkların çözüldüğünü söylese de fiiliyatta durum farklı. Antalya’da kira artışında anlaşamayınca iş yerinin duvarını kazma ve kürekle kıran mülk sahibi, şimdi de kiracısının elektriğini kestirdi.

Dünyanın en yüksek enflasyon oranına sahip ülkelerinden olan Türkiye’de konut sorunu çözülemiyor. Artan kiralar ve ev fiyatları mülk sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getiriyor. Meselenin çözümü amacıyla 2 yıldır konutların kira zam oranlarında yüzde 25 sınırı uygulanıyor. 1 Eylül 2023’ten beri de arabuluculuk sistemi yürürlülükte. İş yerlerine yönelik bir formül henüz üretilmedi. Konuyla ilgili konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Arabulucuya başvurular olmasaydı bunların hepsi davaya intikal edecekti. 129 bin 259 başvurudan 69 bin 239’u anlaşmayla sonuçlandı” açıklamasını yaptı; zam sınırlamasının kalkabileceğini söyledi. Ancak gerçek hayatta durum çok farklı.

TEHDİT, HAKARET...

Antalya’nın Kepez ilçesinde yaşayan Halil Mert, iş malzemelerini koymak için kullandığı depoyu 6 yıl önce M.İ’den kiraladı. Mülk sahibi, şu an 2 bin 250 lira olan kirayı 7 bin liraya çıkartmaya kalktı. Talebi reddeden Mert, ödeme günü gelince yasal olarak belirlenen zammın üzerine çıkarak depo sahibinin hesabına 4 bin lira yatırdı. M.İ. ise, bu miktarı kabul etmedi ve “depoyu boşalt” dedi. Halil Mert, boşaltmayacağını söyleyince eline kazma ve kürek alan M.İ. deponun duvarını kırdı, kiracıya hakaret yağdırdı. O anlar cep telefonuyla görüntülendi. Olayın ardından Mert, iş yerine zarar veren ve kapısına asma kilit takarak girişini engelleyen M.İ’den şikayetçi oldu. ‘Tehdit’, ‘hakaret’ ve ‘konut dokunulmazlığı ihlal’ nedeniyle açılan ve geçen ay ilk duruşması görülen dava ertelendi. Bu defa deponun elektriğini kestiren M.İ. ayrıca noterden ihtarname çekerek sözleşmenin yenilenmeyeceğini belirtti.

İş yerinde elektrik olmayınca işlerinin aksadığını söyleyen mağdur kiracı “Geçen sene sıkıntı yaşamaya başladık. Devletin belirlediği oranı talep ettim ancak itiraz etti. Anlaşamayınca önce çıkmamı istedi, kabul etmeyince kazma ile iş yerimin duvarını kırdı. Ben de kendisinden şikayetçi oldum. Kazma ile kırdığı yeri de geçici bir çözümle kapattık. Geçen ay dava görüldü. Ona rağmen iş yerimin elektriklerini kesti. Resmen ‘kimseyi tanımam, depomu boşalt’ demek istiyor. Elektrik olmadığı için güvenlik kameralarım çalışmıyor. Sırf 2-3 bin lira fark yüzünden bunları yaşıyorum” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN