Kış yaklaştı tehlike arttıkça arttı! Tüm şehirler diken üstünde: Ölüme kadar götürüyor! Herkes dikkatli olsun

Kış yaklaştı tehlike arttıkça arttı! Tüm şehirler diken üstünde: Ölüme kadar götürüyor! Herkes dikkatli olsun

Kış mevsimi yavaş yavaş yaklaşırken uzmanlar tehlike büyük diyerek uyardı. Tüm şehirler diken üstünde duruyor. Dikkat etmeyen canından oluyor. Herkes yaparken iki kez düşünsün. İşte tüm detaylar…

Eylül ayı sonuna yaklaşırken yavaş yavaş kız hazırlıkları da tamamlanmaya başladı. Kış sofralarını süsleyen konserveler ise büyük bir tehlike oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde bir kadının ev yapımı konserveden hayatını kaybetmesi vatandaşları da tedirgin etmeye başladı. Konserve tüketirken dikkat edilmesi gereken detaylar tek tek açıklandı. Prof. Dr. Vedat Göral, botulizm belirtilerini işaret ederek dikkatli olun çağrısında bulundu. İşte tüm detaylar…

BU BELİRTİLER VARSA HASTANEYE KOŞUN

Geçtiğimiz günlerde evde yaptığı konserve nedeniyle hayatını kaybeden bir kadın tüm Türkiye'yi de korkuttu. Uzmanlar botulizm belirtilerine karşı uyarılarda bulunurken Prof. Dr. Vedat Göral, bakterinin ürettiği güçlü toksinin gözlerde uyum felci, çift görme, ağız kuruluğu, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyledi.

konserve-1.jpg
İlk belirtilerin ardından ishal, kusma gibi problemler görülürken kalpte ritim bozuklukları ve solunum felci hastaları ölüme kadar sürüklüyor. Yaşanan zehirlenmelerde ölüm oranının yaklaşık %7 ile 10 arasında olduğunu belirten Göral, bu oranın 60 yaş ve üzeri hastalarda 2 kart arttığının altını çizdi.

EV YAPIMI KONSERVELERE DİKKAT

Botulizm hastalığından korunmak için konservelerin sağlık kurallarına uygun bir şekilde hazırlanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Vedat Göral, kutunun bir yanında bombe olması ya da kapakta şişkinlik olması durumunda o konservenin tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

bozuk-kpnserve.jpg


Kapakta yaşanan bombelenme ve kabarmanın bakteri üremesi olduğunu ifade eden uzman isim, bu durumda konservelerin asla tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Kapakta sızma ya da küflenme olması durumunda da dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Görol, sebzelerin renginde, kokusunda değişiklik olması durumunda da bu konservenin bozuk olduğunun işareti olduğunu vurguladı. “Bozulmuş konserveler kesinlikle tüketilmemelidir.” diyerek açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Vedat Göral, “Turşunuzu hazırlarken yeterli miktarda tuz kullanmamışsanız ya da fazla tuz kullanmışsanız yapısı bozulur ve turşu suyu bulanık hale gelir.” sözlerini dile getirdi.

BEYAZ TABAKA VARSA UZAK DURUN

Bozulan konservelerin üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluştuğunu ifade eden uzman isim, turşu suyunun üzerinde oluşan beyaz tabakanın da küf olduğuna değindi. Konserveler üzerindeki beyazlıkların sağlığa faydalı bakteri oranında bozulmama anlamına geldiğini ifade eden Prof. Dr. Vedat Göral, “Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılmalıdır. Özellikle büyüklerimiz evde yapılan turşu gibi ürünleri üstleri küflense de yıkayıp tüketiyor. Bu ürünler tüketilmemelidir.” diye konuştu.

saglam-kpnserve.jpg

KONSERVE YAPMANIN İNCELİKLERİ NELERDİR

Evde konserve yapmayı tercih eden kişilerin dikkat etmesi gereken incelikleri paylaşan Prof. Dr. Vedat Göral, konservelerin basınçlı tencerelerde hazırlanması gerektiğini ifade etti. Konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kapların kullanılması gerektiğini vurgulayan uzman isim cam kavanozların kullanılmadan önce 15-20 dakika kadar kaynatılarak sterilize edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

konserve.jpg

Kullanılan malzemenin temiz olmasının önemine değinen uzman isim kapakların çizdik veya deforme olmaması gerektiğini söyledi. Sebze ve meyvelerin iyi yıkanması ve uygun sıcaklıkta turşu hazırlığı yapılması gerektiğini ifade eden Göral, kavanozların fazla doldurulmaması gerektiğini ifade etti. Kaynatılıp soğumuş tuzlu su kullanılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral, şişenin en az 1/5'i kadar boş alan bırakılması gerektiğini vurguladı. Kavanozlara doldurulan sebzelerin üzerine ağırlık konulduktan sonra üzerine tuzlu su konulması gerekmektedir. Ardından bir spatula yardımı ile hava kabarcıklarının oluşması engellendikten sonra konserveler basınçlı kapta kaynatılarak asit seviyesinin artırılması gerekiyor.

konserve-saklama.jpg

ASİDİK DÜZEYİNİN OLUŞMASI GEREKİYOR

Toksin oluşturan bakteriler için asit düzeyinin önemine değinen Prof. Dr. Vedat Göral, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:


“Toksin oluşturan bakteride asit düzeyi önemlidir. Yani asitliği düşük olan gıdalar, bakteri oluşumu açısından daha risklidir. Özellikle yeşil fasulye, bezelye, ıspanak, mısır, pancar, bamya, kabak gibi düşük asitli sebzelerle yapılan konservelerde bu konuya dikkat edilmelidir. Sebzelerin asitliği sirke, limon suyu eklenerek artırılabilir. Evde konserve yapılırken gıdanın güvenli olmasını sağlayacak olan en önemli nokta şeker ve tuz ilavesi değil, etkin olarak uygulanacak ısıl işlemin süresi ve sıcaklığıdır. Konserveler hazırlandıktan sonra mutlaka yapıldıkları yıl ve mevsim yazılarak etiketlenmelidir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN