Kışlık yapacaklar kiloyla alıyor! Domatesin kilosu 15 TL birden düştü: Sera hasadı sonrası sebze fiyatları yüz güldürdü

Kışlık yapacaklar kiloyla alıyor! Domatesin kilosu 15 TL birden düştü: Sera hasadı sonrası sebze fiyatları yüz güldürdü

Kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden biri olan kışlık konserveler raflardaki yerini almaya başladı. Bu kapsamda kışlık yapacaklar bunu kiloyla alıyor! Domatesin kilosu 15 TL birden düştü… Sera hasadının ardından sebze fiyatları yüzleri güldürdü.

Sebze fiyatları bir dönem inanılmaz pahalanmıştı. İnsanlar pazar alışverişi yapmak için gittikleri pazarlarda, marketlerde gördükleri fiyatlar karşısında şaşkına dönüyordu. Öyle ki domates fiyatları bir dönem oldukça yükselmişti. Şimdi de özellikle kış mevsimi için hazırlanacak olan domates konserveleri kafa karıştırıyor. Domatesin kilo fiyatı bazı bölgelerde cep yakarken Antalya’da oldukça düştü.

ÖRTÜALTI ÜRETİMİNİN MERKEZİ: ANTALYA

Güney sahillerindeki seralarda ürünlerin hasat dönemi başladı. Özellikle Türkiye’nin örtüaltı üretiminin merkezi olan Antalya başta olmak üzere güneydeki birçok ilde hasat sonrasında fiyatlarda düşüş yaşandı.

Ürünlerin bol olması en çok fiyatları etkilerken pazara giden insanların yüzü resmen gülmeye başladı. Öyle ki 2 hafta önce 20 ila 28 TL arasında olan domatesin fiyatı 10 ile 15 TL’ye geriledi.

yeni-proje-10.jpg

SADECE DOMATES DEĞİL ÇEŞİT ÇEŞİT SEBZE VAR

Önemli örtüaltı üretim bölgelerinden biri olan Antalya’nın Aksu ilçesinde domates, biber, patlıcan, salatalık gibi bir çok sebzede üretim yapılıyor. Aksu ilçesinin Yurtpınar mahallesinde yapılan üretime ilişkin üreticiler, yayla bölgelerinde bulunan seralar da sezonun sona erdiğini, sahile yakın kesimlerde ise yeni ürün hasadının başladığını bildirdi.

Üreticiler, gübre, ilaç, yakıt ve daha birçok gider karşılığında ürünlerin yeteri kadar para etmediğinden yakınıyor. Ürünlerle maliyeti kurtarmaya çalıştıklarını belirtiyorlar.

yeni-proje-11.jpg

FİYATLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürlüğü'nün ekim ayı sonu günlük fiyatlarına göre 13 Kasım itibarıyla, biber çeşitleri dolma 24 TL'den 14 TL'ye, çarli 17 TL'den 14'e, kapya 36 TL'den 33'e, üçburun 18 TL'den 15'e düştü.

Brokoli 30-45 TL'den, 15-22 TL'ye geriledi. Normal domates 20-28 TL'den 10-15 TL'ye düştü.

Pembe domates 30 TL'den 26'ya, kokteyl domates 42 TL'den 24 TL'ye geriledi.

Marul düz ve kıvırcık 10-12 TL'den 7-10 TL'ye düştü. Patlıcan 19 TL'den 15 TL'ye geriledi.

yeni-proje-12.jpg

SALATALIK FİYATLARI ARTTI

Çoğu sebze yada meyvede% ondan% elliye kadar düşüş yaşanırken salatalığın fiyatı 2 hafta önce 4 ila 8 TL arasında değişirken şu an 6 ila 14 TL arasında değişiyor.

“FİYATLAR İÇ AÇICI DEĞİL”

Üretici Mustafa Çağıl, yayla bölgesinde sezonun sona erdiğini, artık sahil bölgesinde hasat döneminin başladığını ve kendisinin de burada üretim yaptığını anlatarak, "Ama fiyatlar pek iç açıcı değil. Yayla sezonu iyi geçti ama şu an bizim için sıkıntılı başladı. İhracat ve alım gücü biraz zayıf. Masraflarımız arttı." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN