Korkunç rakamlar verdi: CHP'li Tanrıkulu, kadına yönelik şiddetin 2022 raporunu yayınladı

Korkunç rakamlar verdi: CHP'li Tanrıkulu, kadına yönelik şiddetin 2022 raporunu yayınladı

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü' raporunu yayınladı. Rapora göre, 2022 yılının ilk on ayında 280 kadını ve 33 çocuk erkekler tarafından öldürüldü.

Tanrıkulu’nun hazırladığı '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü' raporunda, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin kadına yönelik şiddeti meşrulaştırdığı açıklandı.

Raporda, küresel cinsiyet eşitsizliğinde, Türkiye'nin 146 ülke arasında 124'üncü sırada yer aldığı belirtilerek, şunlara yer verildi.

"Türkiye’nin, İstanbul Sözleşmesinden “çekilmesi”, kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılmasıdır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği yaşamın her alanında kendisini gösteriyor. Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2022 Raporunda Türkiye 146 ülke arasında 124. sırada yer aldı. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uygulanmıyor.

'PANDEMİ SÜRECİNDE ERKEKLERE ORANLA DAHA FAZLA KADIN İŞSİZ KALDI'

Kadın işçiler erkeklere göre daha fazla sömürülüyor. Pandemi sürecinde erkeklere oranla daha fazla kadın işsiz kaldı. 2022’nin ilk 10 ayında erkekler 280 kadını ve 33 çocuğu öldürdü. 2022 yılının ilk 10 ayında iş cinayetleri sonucu 90 kadın işçi yaşamını yitirdi. Sivil toplum örgütlerinin araştırmaları, nüfusun yarısını oluşturan kadınların yaşamın her alanında maruz kaldığı eşitsizlikleri, şiddeti ve diğer hak ihlallerini gözler önüne seriyor."

'YAŞAM HAK PROJESİ'

Raporda ayrıca CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı'nın hayata geçirdiği projeye de yer verilerek," Kadına yönelik fiziksel, cinsel, ekonomik, dijital ve psikolojik şiddetle mücadele amacıyla hayata geçirdiği “Yaşam Hak” Projesi kapsamında; barolar, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile protokol imzalamaya devam ediyor. 30 Ekim itibariyle imzalanan protokol sayısı 124’e ulaştı." denildi.

KADIN CİNAYETLERİ

"5 Ocak 2020 tarihinde kaybedilen Gülistan Doku’dan 24 Kasım itibariyle 1054 gündür haber alınamıyor. Türkiye’de kadına karşı şiddet ve cins kırımına varan seviyedeki kadın cinayetleri, kadınların “eşit yurttaş” olarak kabul edilmemeleri, eşit muamele görmemeleri ile perçinlenmeye devam etmektedir. Devletin ve/veya kamu görevlilerinin faili koruma yönündeki yaklaşımı şiddeti teşvik eder boyutlara varmıştır. 2022’nin ilk 10 ayında erkekler 280 kadını ve 33 çocuğu öldürdü.131 kadını taciz etti, 205 çocuğu istismar etti. 675 kadına şiddet uyguladı ve 25 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 386 kadını seks işçiliğine zorladı. "

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN