KPSS iptal edilecek mi, yeniden sınav mı olacak? YÖK ve DDK'dan yeni hamle

KPSS iptal edilecek mi, yeniden sınav mı olacak? YÖK ve DDK'dan yeni hamle

31 Temmuz' da yapılan KPSS sınavına ilişkin soruların sızdırıldığı haberi gündeme bomba gibi düştü. Sızdırılan kuruma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın emri üzerine Devlet Denetme Kurulu o yerde inceleme başlattı. İşte ayrıntılar...

KPSS sınavının sorularının sızdırıldığı iddası merak konusu oldu. DDK Başkent Kızılay'da bulunan Yediiklim Yayınevi'nde araştırma başlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konu ile ilgili açıklamada bulundu. "Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz" ifadelerine yer verdi. Yediiklim kurumunun matbaasında tüm demelere el koydu. İnceleme başlatıldı.

Suç duyurusu üzerine yayınevine ait iki adreste arama

DDK bu durumla alakalı Başsavcılığa suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık ise sahtecilik, kamu aleyhine dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma suçlarından soruşturma açtı. Yediiklim kurumlarının KPSS ile ilgili tüm dökümanlara el koydu.

YÖK'ten inceleme

YÖK yazılı bir açıklama bulundu. Açıklamasında; "Devlet Denetleme Kurulu tarafından gerçekleştirilen denetleme ile eş zamanlı olarak Yükseköğretim Kurulunca da inceleme başlatılmış olup sonuç en kısa zamanda ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadelerine yer verdi.

YÖK Başkan'ından açıklama

Sosyal medyadan açıklama yapan Erol Özvar açıklamasın da;"2022 KPSS sınavında çıkan bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili DDK tarafından gerçekleştirilen denetleme ile eş zamanlı olarak tarafımızca da inceleme başlatılmış olup sonuç en kısa zamanda ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır."dedi.

Problemli bir durum gözüküyor

DDK başkanı Yunus Arıncı NTV' ye konuştu. Problemli bir durum var gözüküyor dedi.

2022 KPSS iptal edilecek mi?

KPSS sorularının sızdırıldığı iddası 20-30 soru için geçerli. Eğer bu doğru ise puanları etkileyecek durumda olduğu için KPSS sınavının iptal edilme olasılığı yüksek.

Denetleme süreci nasıl işleyecek?

Üst denetleme organı olarak görev alan başkan ve 8 üye ile denetme yapılacak. Yapılan denetlemede düzenli bir şekilde yürütülecek. Hukuka aykırı olmayacak.

Gizli Belgeler bile inceleme altında

DDK dayandığı yetkilere göre rütbe ve sınıf fark etmeden ilgililerle görüşebiliyor. Her türlü gizli yada açık olan tüm dökümlere kayıtlara kullanılan malzemelere taşınır taşınmaz tüm her şeyi inceleyebilme yetkisi var.

Gizlilik esas

Yapılan inceleme sonrası hazırlanan raporların gizliliği korunuyor. Hazırlanan raporlar kurulun önüne çıktığında yayınlanıp yayınlanmayacağına o zaman karar veriliyor.

60 gün süre var

Denetleme alınan dökümanların incelenmesi ve rapor hazırlanması başladıkları günden 45 gün sonraya kadar devam edecek. Bakanlığın ise hazırlanan rapoları inceleyip kurula gönderilmesi için 15 gün vakti var.

Cumhurbaşkanı'na sunulacak

Hazırlanan ivedi durum raporu kurul incelemesinden sonra Cumhurbaşkanına gösteriliyor. Cumurbaşkanı ivedi durum raporlarını inceleyip sonuçlandırıyor.

Soruşturma kararı Cumhurbaşkanı'nda

Hazırlanan ivedi durum raporları Cumhurbaşkanına sunuluyor. Cumhurbaşkanı ise sonuçlandırıp ilgililer hakkında soruşturma başlatabiliyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN