Kuraklık Istrancaları da vurdu: İstanbul yaşanmaz olacak

Kuraklık Istrancaları da vurdu: İstanbul yaşanmaz olacak

İstanbul'un nefes borusu olan ve aynı zamanda su ihtiyacının da temin edildiği Istrancalar da kuraklıktan nasibini aldı. Bölgedeki durumu değerlendiren Trakya Platformu Kırklareli Dönem Sözcüsü Göksal Çidem, "İstanbul yaşanmaz olacak" uyarısını yaptı.

Kuraklığın pençesindeki Türkiye’de kuruyan göllerden sonra İstanbul’un su ihtiyacının temin edildiği Istrancalarda da su kaynakları tükenmiş durumda. Istrancanın dereleri ile Kazandere ve Pabuçdere Barajları’ndan yansıyan görüntüler durumun vahametini ortaya koyuyor. Tamamen kuruyan her 2 barajın yanı sıra Istrancalar'daki irili ufaklı dereler de kuraklığın pençesinde can çekişiyor.

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre; Trakya Platformu Kırklareli Dönem Sözcüsü Göksal Çidem, tükenen su kaynaklarının yanı sıra ekolojik tahribata bağlı temiz hava dengesini bozulacağı uyarısında bulundu.

trakyada-istanbulun-suyunu-karsilayan-barajlar-kurudu-8132-dhaphoto4-copy.jpg

'SÖZÜN DEĞİL, SUYUN BİTTİĞİ YERDEYİZ'

Bölgedeki durumu Milliyet için görüntüleyen Çidem, “Istrancalar için sözün bittiği yer değil, suyun bittiği yerdeyiz. Istrancalarda su olmazsa ülke nüfusunun neredeyse beşte birinin yaşadığı İstanbul yaşanmaz olacak. Çünkü İstanbul’un havası ve suyu buradan gidiyor” dedi.

trakyada-istanbulun-suyunu-karsilayan-barajlar-kurudu-8132-dhaphoto7-copy.jpg

'İSTANBUL TEMİZ HAVAYA HASRET KALACAK'

Istrancalarda yaşanan kuraklığın yanı sıra doğa katliamlarının da İstanbul’daki hava kalitesinin olumsuz etkileyeceğini dile getiren Çidem sözlerine şöyle devam etti:

“Eğer bölgede Rüzgâr Enerji Santrali için on binlerce ağaç kesilip RES dikiliyorsa, iletim hatları için metrelerce genişlikte, kilometrelerce uzunlukta orman katlediliyorsa, patlatmalı madencilik faaliyetleri yapılıyorsa suları kuruyan Istrancaların havası da bozulacak, bu durum en çok da İstanbul’u olumsuz etkileyecek. İstanbul yakın zaman sonra kışları alışık olduğu “Balkanlardan gelen soğuk ve yağışlı hava”ya yani temiz havaya hasret kalacak. Unutulmasın ki Istrancalar aynı zamanda İstanbul’un nefes borusudur."

trakyada-istanbulun-suyunu-karsilayan-barajlar-kurudu-8132-dhaphoto13-copy.jpg

'HER TÜRLÜ MADENCİLİK FAALİYETİ DURDURULMALI'

Istrancaların Bulgaristan’a uzanan kısmının 26 yıldır biyosfer alanı olarak korunduğunu da sözlerine ekleyen Çidem şu uyarıları sıraladı:

“Aynı ormanın Türkiye tarafı için 2008-2010 yıllarında 130 bin hektar alanda Biyosfer Rezerv alan projesi çalışması tamamlandı. 12 yıldır onaylanmadı. Yıldız Dağları’nın Biyosfer Alan olarak deklere edilmesine yönelik bir adaylık başvuru dosyasının UNESCO MAB Komisyonu tarafından istenen formatta ve içerikte hazırlansa da UNESCO’ya sunulmuyor. Istrancalar acilen biyosfer rezerv alanı ilan edilmeli, yeraltı ve yerüstü su besleme alanları üzerinde her türlü madencilik faaliyeti durdurulmalıdır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN