Kurban Bayramı geldi çattı, fiyatlar tartışma yarattı! ‘İki sene yetecek danamız var’ dedi il il fiyatları açıkladı

Kurban Bayramı geldi çattı, fiyatlar tartışma yarattı! ‘İki sene yetecek danamız var’ dedi il il fiyatları açıkladı

2024 yılı Kurban Bayramına sayılı günler kala hala kurbanlıkların almayanlar fiyatları da dedik dedik ediyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, 2 sene yetecek kadar danamız var diyerek kurbanlık fiyatlarını tek tek açıkladı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Kurban Bayramı'na ramak kala vatandaşların gündemi de değişmiyor. Kurbanlık fiyatları illere göre değişiklik gösterirken kurbanlık almak isteyen vatandaşlarda fiyatları yakından takip ediyor. Kurban bayramını çok kısa bir süre kalmış olsa dahi hala kurbanlıklarını almayanlar fiyatlar düşecek umuduyla ince ince araştırıyor. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı merak edilirken İstanbul, Ankara ve birçok şehirde ortalama kurbanlık fiyatları da netlik kazandı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanvekili ve Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Saruhan ve Sakarya Kasap Esnafları Odası Başkanı Levent Büyükdemir kurbanlık fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu.

ŞEHİRLERE GÖRE FİYAT FARKI OLUŞUYOR

Türkiye'de kurbanlık fiyatlarının illere göre değiştiğini dile getiren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Ankara, İstanbul ve Anadolu illerinde farklı fiyat seçenekleri ile kurbanlıkların satışa çıkarıldığını belirtti. İstanbul'da Ortalama bir kurbanlık fiyatına 80 bin TL ile 120.000 TL arasında değişiklik gösterdiğini dile getiren Yardımcı, küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların canlı kilogram fiyatının 250 ile 260 TL arasında değişiklik gösterdiğini belirtti. Ankara'da ise büyükbaş hayvan fiyatları 90.000 ile 120.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Küçükbaş kurbanlık fiyatı ise 8.000 TL ile 14.000 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Etteki 4 liralık KDV'yi kaldırın'

“Türkiye'de kesilecek hayvan yok” algısının gerçeği yansıtmadığını dile getiren Osman Yardımcı, vatandaşların paniğe kapılması için ve vatandaşların pahalı fiyattan kurban alması için bu tür bir algının ortaya çıktığını belirtti. Türkiye'de şu anda en az 2-3 sene yetecek kurbanlık olduğunu dile getiren Yardımcı, endişe yapmaya gerek olmadığının altını çizdi.

HİJYEN YOKSA KESİM YOK

Eti ile ünlenen şehirler arasında yer alan Adana hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanvekili ve Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Saruhan, büyükbaş canlı kurbanlık kilogram fiyatının 250 TL küçükbaşın ise ortalama 200 TL olduğunu aktardı. Geçtiğimiz yıla göre rağbetin azaldığını dikkat çeken Saruhan, kurbanlıkların %20'sinin satıldığını aktardı.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Yardımcı'dan "kurbanlık" açıklaması

Kurban Bayramı’nın 1. günü itibarıyla sahada olacaklarına dikkat çeken Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Saruhan, “Biz Adana Kasaplar odası olarak sağlıksız ve hijyene uymayan kesim makinelerini topluyoruz zabıtaya yönlendiriyoruz. Elini ayağını kesen vatandaşlarımız oluyor, biz elbette bu tarz olaylar yaşanmaması için sahada olacağız” sözlerine dile getirdi.

MARMARA'NIN KALBİ SAKARYA

Kurban kesmek isteyen vatandaşların her yıl yoğunluk oluşturduğunu belirten Sakarya Kasap Esnafları Odası Başkanı Levent Büyükdemir, kurbanla en fazla ilgi gösterilen şehrin Sakarya olduğunu söyledi. Marmara Bölgesi'nde Sakarya'nın kurban üs bölgesi olarak görüldüğüne dikkat çeken Büyükdemir, İstanbul ve çevre illerden Sakarya'ya gelerek kurbanlık alan kişilerin olduğuna bile değildi. Küçükbaş kurbanlık fiyatlarının 13.000 TL ile 25.000 TL arasında görüldüğüne dikkat çeken Büyükdemir, büyük başlarda ise hisse olarak 20.000 TL'den başlayarak 30.000 TL'ye kadar farklı fiyat seçenekleri sunulduğunu aktardı. Kilo bazlı baktığımızda ise ortalama 250 TL olan rakamlar hayvan ağırlığına göre de değişiklik göstermektedir.

İstanbul'da kurbanlıkların çoğu satıldı

KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

2024 yılı itibarıyla kurbanlık fiyatlarının ortalama 80 bin TL ile 120 bin TL arasında değişiklik gösterge görülmektedir. Hem küçükbaş hem de büyükbaş kurbanlıklara baktığımızda ise canlı kilogram fiyatı 250 TL ile 260 TL arasında değişiklik gösteriyor.

İstanbul'daki pazarlarda kurbanlık satışları üreticileri memnun etti

Anadolu'da canlı kilogram fiyatı hayvandan hayvana değişiklik gösterse de tosunun canlı kilogram fiyatı 280 TL'den damızlık vasfını kaybetmiş Düvenin 270 TL'den damızlık kaybetmemiş ineğin 250 TL'den dişi koyunun 250 TL'den koçun ise 280 TL'den satışa çıkarıldığı görülmektedir. Kesim ücretlerine baktığımızda ise büyükbaş hayvanlarda 5.000 TL küçükbaş hayvanlarda ise 1500 TL'lik bir ücret karşımıza çıkıyor. Söküm ücreti olarak 3000 TL paylama ücreti olarak 2.000 TL et çekim ücreti ise 15 TL olarak belirlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN