Kurtulmuş'tan altılı masanın anayasa teklifine sert yorum

Kurtulmuş'tan altılı masanın anayasa teklifine sert yorum

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, altılı masanın 28 Kasım'da açıkladığı 84 maddede değişiklik öngören anayasa teklifine sert sözlerle yüklendi. Söz konusu teklifin ciddiye alınacak bir tarafı olmadığını belirten Kurtulmuş, teklifi 'komedi' olarak nitelendirdi ve "Çok açık söylüyorum; eski döneme, darbelere açık bir siyasi döneme dönmeye yönelik bir teklifi önümüze koyuyorlar" dedi.

CHP, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçiş için gereken anayasa değişikliği önerisini, geçen 28 Kasım'da 6 siyasi parti liderinin katıldığı programla kamuoyuna açıkladı. 84 madde ve 9 başlıktan oluşan anayasa değişikliği önerisi “Şimdi demokrasi zamanı” sloganıyla duyuruldu.

Anayasa değişikliği paketinde, cumhurbaşkanının sembolik yetkilerle donatılması öngörülürken, mevcut sistemdeki gibi halk tarafından, ancak bir kişinin en fazla bir dönem için 7 yıllığına seçilmesi, varsa partisiyle ilişiğinin kesilmesi öneriliyor.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde partisinin düzenlediği 'Basın Buluşması'na katılan Numan Kurtulmuş ise altını masanın anayasa teklifini sert sözlerle değerlendirdi.

'KİMİ ADAY ÇIKARIRLARSA ÇIKARSINLAR, BİZİ İLGİLENDİRMİYOR'

Muhalefetin oluşturduğu 6'lı masanın adayı ile ilgilenmediklerini söyleyen Kurtulmuş, "Başından beri 6'lı masanın aday çıkaracağı kişi söz konusu oldu. Bu konuyla ilgilenmiyoruz. Kimi aday çıkarırlarsa çıkarsınlar, bizi ilgilendirmiyor" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Siyaset aynı zamanda fikirlerin mücadelesidir. Tabii ki adaylar mücadele edecek ama hangi fikirle çalışıyor? 6'lı masanın, 6 ucu açık olduğu için söylüyorum. Fikri olan bir siyasi mücadele yok. Sadece Tayyip Erdoğan karşıtlığı, sadece AK Parti düşmanlığının bir anlam ifade etmediğini söylemek isterim. Milletin oy vermesi için hangi fikre sahip olduğunu da kendisinin hangi ana fikirler etrafında hizmet edeceğini bilmesi gerekir.

'CİDDİYE ALMAYA BİLE GEREK YOK'

Geçen gün biliyorsunuz bir anayasa teklifi gündeme geldi. Aslında konuşmaya bile gerek yok. Ciddiye almaya bile gerek yok. Fakat sonuçta bu bir anayasa değişikliği değil; bir anayasa teklifidir. Baştan aşağı eksikliklerle doludur. Türkiye'nin 100'üncü yılında daha ileriye gitmek ve Türkiye'nin tüm kendi vesayet sisteminden kurtulmasını beklerken; maalesef 6'lı masa tam manasında bir geri dönüşüm isteyerek yeni anayasa teklifini gündeme getirmiştir. Teklif aslında bir demokrasileşme teklifi değil. Milli iradenin üzerinde başka güçlerin ortaya konulduğu bir vesayet teklifidir.

'KOMEDİ GİBİ BİR ŞEY'

Şimdi, cumhurbaşkanı seçilecek; 7 yıllığına seçilecek, tarafsız olacak. 7 yıl sonra da siyaset yapamayacak. Bir kere herhangi bir anayasa yasak getirerek başlamamalıdır. Ama daha ilginci bunu tabii metne yazamamışlar. Bu cumhurbaşkanı herhangi bir konuda, örneğin Rusya-Ukrayna konusunda nasıl bir tutum ortaya koyacak? Bu 6'lı masanın liderleri bir araya gelecek, kendi tabirleri ile söylüyorum; eşgüdümlü karar alacak ve seçilen, milletin oylarıyla seçilen cumhurbaşkanının nasıl hareket edeceği ortaya konulacak. Bakın arkadaşlar, komedi gibi bir şey. Bu anlamda ataması, yetkisi yok; temsili bir cumhurbaşkanı. Çok açık söylüyorum; eski döneme, darbelere açık bir siyasi döneme dönmeye yönelik bir teklifi önümüze koyuyorlar."

'BU SİSTEMİN ADI YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ'

Kurtulmuş, anayasa teklifinin tüm şartlar oluşsa dahi en erken 2028 yılında uygulamaya konulabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Baştan aşağı teklif tamamıyla epilektif ve kozmetik bir anlayışla kaleme alınmıştır ve ciddiye alınacak bir tarafı yoktur. Milletimiz bunu görüyor. Bu arkadaşlar, aylardır güçlendirilmiş parlamenter sistem demiyorlar mıydı? Teklif ettikleri şey, güçlendirilmiş parlamenter sistem değil; bu sistemin adı yarı başkanlık sistemi. Teklif ettikleri şeyin adı konusunda da bir bilgisi olmadıklarını görüyoruz.

Hepsinden önemlisi bileşenlerden birisi, bunu ifade etmiş. Şu an anayasa, cumhurbaşkanlığı sistemi yokmuş gibi bunu önümüze götürüyorlar. Bunu teklife götürecek bir çoğunluk alacaksınız? Hadi hepsi işledi diyelim, 2028 yılında ancak uygulamaya koyabileceksiniz. Bu aslında 2023 seçimlerine dair ortak bir fikir beyan edememenin acziyetinin itirafıdır. Bunları objektif şartlarda söylüyorum. Bu metni, milletimiz bu şartlarda değerlendirecekti."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN