KYK faizlerinin silinmesi teklifi meclisten geçti! Milyonlarca öğrenci artık rahat bir nefes alacak! KYK borç faizlerinin silinmesi için bu tarihi bekleyin

KYK faizlerinin silinmesi teklifi meclisten geçti! Milyonlarca öğrenci artık rahat bir nefes alacak! KYK borç faizlerinin silinmesi için bu tarihi bekleyin

Milyonların heyecanla beklediği KYK faizlerinin silinmesiyle ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. KYK borç faizinin silinmesine dair düzenleme komisyondan geçti. Peki, KYK faizleri silinecek mi, ne zaman silinecek? İşte tüm detaylar...

KYK borç faizlerinin ne zaman silineceği merak ediliyor. Geçtiğimiz hafta meclise sunulan kanun teklifiyle ilgili görüşmeler devam ederken, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerde teklifin 23 maddesi onay aldı.

KYK BORÇ FAİZLERİ SİLİNİYOR

Meclisten geçen maddelerin içinde KYK borç faizlerinin silinmesi de yer alıyor. Bu maddeyle ilgili konuşan Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; kanun teklifimizde vatandaşın ihtiyacını göz önünde bulundurarak yaptığımız düzenlemeleri kısaca anlatmak istiyorum. Biliyorsunuz, bütün öğrencilerimiz tarafında heyecanla beklenen öğrenim kredisi borçları ile alakalı düzenleme bu teklifimizde yer alıyor. Mevcut uygulamada öğrenim kredisi almakta olan öğrencilerin borçları, öğrenim kredisi verilen tarihten öğrenimin sonuna kadar geçen sürede ya da herhangi bir nedenle kredinin kesilmiş olduğu tarihi dem verilen miktara enflasyon oranında artış yapılarak hesaplanıyor. Borç ertelemesi yapıldığı zaman da enderk uygulaması devam eder. Bu hükümlerden dolayı öğrenciler okul bittiğinde söz konusu tutarı ödemekte zorluk yaşıyor ve bizlerden konuyla ilgili bir çözüm istiyor. Teklifimizde ilk olarak bu sorunu çözüyoruz. Artık öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktar ile sınır.

Bu sürede öğrenci ne kadar kredi aldıysa borcu da o kadar olacak. Kredi borçlarını mezuniyetten 2 sene sonra ödeyecek. Eğerki öğrenci çalışmıyorsa durumunu belgeleyerek borç ertelemesi talebinde bulunabilecek. Erteleme süresi ise maksimum 3 sene olacak. Birinci ertelemede borçlar sabit kalırken, ikinci ve üçüncü ertelemede senelik %10'u geçmeyecek endeksleme olacak.

 kyk faizleri silinecek mi

KYK FAİZİ SİLME İŞLEMLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Sürecin ilerlemesiyle beraber Genel Kurul'dan geçen kararın Cumhurbaşkanlığına iletilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanlığınca onay alan Torba Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlükte olacak.

Kasım'ın ilk haftasında yürürlükte olması beklenen teklif yasalaşıp, konuyla alakalı düzenlemeler kısa sürede hayata geçirilecek. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN