Marmara Denizi 8 aydır 'salya' sorunuyla boğuşuyor

Marmara Denizi 8 aydır 'salya' sorunuyla boğuşuyor

Marmara Denizi'ni kaplayan yoğun salya nedeniyle uyarıda bulunan Prof. Dr. Mustafa Sarı, bunun hiçbir dönemde bu kadar yoğun yaşanmadığını vurgulayarak acilen arıtma tesislerinin yapımının sağlanması ve yetkililerin 'müsilaj' gündemiyle toplanması gerektiğini söyledi.

Marmara Denizi'nde yaklaşık 8 aydır görülen ve balıkçıların 'salya' ya da 'kay kay' olarak adlandırdıkları müsilaj problemi çözülmedi. Marmara Belediyeler Birliği'nin acilen bu gündemle toplanması gerektiğini belirten Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Marmara Denizi’nin artık bir litrelik bir atığı bile kaldıracak gücü kalmadı" uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Sarı, müsilaj denen olayın 18'inci yüzyıldan beri var olduğunu ancak hiçbir zaman bugünkü boyuta ulaşmadığını vurgulayarak bu durumun çeşitli nedenleri olduğunu söyledi.

1.jpg

'DENİZDE 5-30 METRELİK DERİNLİĞİ KAPSIYOR'

Sarı, "2014 yılından bu yana Marmara Denizi’ndeki sıcaklık, bugün olduğu gibi mevsim normallerinin 2-2,5 kat üzerinde seyrediyor. Müsilaj, denizde 5-30 metrelik bir derinliği kapsıyor. Balıkçılar, ocak ayından bu yana perişan. Şimdi turizm sezonuna giriyoruz. Denizdeki bitkisel planktonların bakterilerle birleşmesiyle ortaya çıkan bu biyolojik bu olayın, turizmi de etkileyeceğinden kuşku duyuyoruz" dedi.

3.jpg

'DENİZİN DAHA FAZLA KİRLENMESİNİ ENGELLEYEBİLİRİZ'

Bu tip biyolojik olayların ortaya çıkmasında iklim değişikliklerinin olumsuz etkisinin yüksek olduğunu belirten Sarı, "Peki, biz, iklim değişikliklerini önleyebilir miyiz? Hayır!  Ama denizlerimizin daha fazla kirlenmesinin önüne geçebilir, denizlere bırakılan atıkları azaltabiliriz. Çözüm için ise gerekli adımları hemen atmalıyız. Bunun için valiler, kaymakamlar ve belediye başkanlarının iş birliğiyle tüm yetkililer, acilen ‘müsilaj’ gündemiyle toplanmalıdır.

'MARMARA DENİZİNİN ATIK KALDIRACAK GÜCÜ KALMADI'

Marmara Belediyeleri Birliği, konuyu hemen gündemine almalıdır. Acilen arıtma tesislerinin yapımı sağlanmalıdır. İyi bir koordinasyon yapılarak bu konuda bir irade ortaya koyulmalıdır. Marmara Denizi’nin artık bir litrelik bir atığı bile kaldıracak gücü kalmadı" açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN