Müsilaj dibe çöktü: Ölü balıklar görülüyor

Müsilaj dibe çöktü: Ölü balıklar görülüyor

Marmara Denizi aylardır deniz salyasıyla boğuşuyor. Uzmanlar ise deniz salyasının nedenlerine işaret ediyor ve azaltılması için harekete geçme çağrısı yapıyor. Prof. Dr. Sarı da deniz salyası nedeniyle ölen balıklara işaret ediyor ve popülasyonun tehlike altına olduğunu vurguluyor.

Marmara Denizi'nin son aylarda mücadele ettiği deniz salyası olarak da bilinen müsilaj için uzmanlardan peş peşe uyarılar geliyor. Müsilajı artıran sebeplere işaret eden uzmanlar bunun önüne geçilmesi için yetkililerin acilen toplanması gerektiğini söylüyor.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde görülen müsilajın balık popülasyonunu tehdit ettiğini belirtiyor.

1.jpg

Prof. Dr. Sarı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, müsilajın ortaya çıkmasında denizin yeterli düzeyde soğuyamaması, azot ve fosfor yoğunluğunun çok yüksek olması ve denizin dibiyle yüzeyi arasında karışımların azlığının etkili olduğunu aktardı.

balik.jpg

'DENİZİN İÇİNDEKİ TEHDİT DEVAM EDİYOR'

Yüzeyde birkaç gün öncesine nazaran daha az görülse de denizin içinde müsilaj tehdidinin devam ettiğini vurgulayan Sarı, müsilajın kümeleşip ağırlaşarak dibe çöktüğünü ifade etti.

Denizin dibindeki oksijenin tükenmesiyle bu bölgelerde yaşayan organizmaların çoğunluğunun öldüğünü vurgulayan Sarı, "Kıyıya gelen müsilaj alt kısımda oksijenin bitmesine neden oluyor ve canlı organizmaların ölümlerine neden oluyor. Son 5 gündür liman, balıkçı barınağı gibi alanlarda sıkışıp kalmış olan müsilajın altında balık ölümleri görülüyor. Gümüş balığı sürüler halinde buralarda dolaşıyor ama müsilajın etkisiyle bir kısmı ölmeye başladı" dedi.

Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi'nin azot ve fosfor yükünün azaltılması için harekete geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN