Marmara Denizi'ne kıyısı olan bu şehirde oturanlar tehlike altında! Hem insanları, hem de balıkları tehdit ediyor

Marmara Denizi'ne kıyısı olan bu şehirde oturanlar tehlike altında! Hem insanları, hem de balıkları tehdit ediyor

İklim krizi nedeniyle doğanın dengesinde bozulmalar yaşanıyor. Geçen yıllarda Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorununun ardından bu kez başka bir doğa olayı, insanları ve deniz canlılarını tehdit ediyor. İşte, tehdit altında olan o il...

Yalova sahilinde görülen pusula denizanası, endişeye neden oldu. Marmara Denizi'ni tehdit eden zehirli türe ait popülasyonun son dönemde arttığı belirlenmişti. İnsanlar için çok zararlı olduğu uyarısı yapılan denizanalarının, yıllar sonra tekrar görüldüğü ve sayılarında giderek arttığı ortaya çıktı.

yalova-denizanasi-sorunu-1.jpg

ERDEK KÖRFEZ'İNDEN GİRİŞ YAPMIŞTI

Doğal yaşam alanları Akdeniz ile Ege olan ve zehirli olarak bilinen pusula denizanaları, Çanakkale Boğazı'nın ardından Marmara Denizi'nde de artış gösteriyor. 2000'li yıllarda Erdek Körfezi'ndan giriş yapan, 2008-2009 yılları arasında da büyük bir artış gösteren tür, Marmara Denizi'nde yeniden görülmeye başlandı.

yalova-denizanasi-sorunu-2.jpg

YILLAR SONRA TEKRAR ARTIŞA GEÇTİ

TV100'den Hilal Nur Çiftçi'nin haberine göre, pusula denizanalarının son birkaç yıldır tekrar artışa geçtiğini hatırlatan Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Son 1-2 yıldır tekrar bir artışa geçtiğine yönelik irtibatta olduğumuz, çevrede yaşayan insanlardan, balıkçılardan veya biz de denizdeyiz ve gözlemliyoruz. 1-2 yılda bir artışı var gibi görünüyor. Son 2 yılda Marmara Denizi de çok derin değişimler geçirdi.

"DAHA SIK GÖRÜYORUZ"

Müsilaj geçirdi, iklim ılıman geçiyor tam da bu türlerin istediği şekilde mevsim geçişlerini yaşıyoruz. Doğal olarak tekrar yoğun bir artış yapabilir ama bunun kesin bir sözü yok. Yapabilir de yapmayabilir de ama şunu çok net söyleyebiliriz ki bu tür artık Marmara Denizi'nde görülen bir tür. Özellikle bahar sonu, yaz aylarında daha sık görüyoruz."

yalova-denizanasi-sorunu-4.jpg

BEYAZ DENİZANASINA GÖRE DAHA ETKİLİ

Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, şaşırılacak bir durum olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Şaşırılacak bir durum değil ama tabi ki zehir olarak diğer Marmara Denizi'nde yaygın olarak görülen beyaz denizanasına göre zehri daha etkili. Mümkünse dokunulmaması, karşılaşılırsa dikkat edilmesi gerekir. Sahilde görülürse dokunulmamasını tavsiye ederim. Tüm denizanaları balık popülasyonunu tehdit eder.

BALIKLARI TEHDİT EDİYOR

Sadece pusula denizanası üzerinden değil, Marmara Denizi'nde bulunan tüm denizanaları balık stoklarını tehdit eder. Çünkü bunlar hem balıkların besinini oluşturan, zooplankton dediğimiz canlılar üzerinden, mikroskobik hayvansal canlılar üzerinden beslenirler. Hem de balıkların yumurta ve lavraları üzerinden beslenirler."

yalova-denizanasi-sorunu-3.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN