Marmara'da bakteriler balıkları hasta ediyor, Akdeniz ve Karadeniz'e de taşınacak

Marmara'da bakteriler balıkları hasta ediyor, Akdeniz ve Karadeniz'e de taşınacak

Meclis Araştırma Komisyonu toplantısında, Marmara Çevresi İzleme Projesi Yöneticisi Hidrobiyolog Mehmet Levent Artüz, müsilaj sorunuyla ilgili yaptığı araştırmalardan bahsetti. Müsilaj sonrası bakterilerin artacağını söyleyen Artüz, "Bakteriler Marmara'da balıkları hasta ediyor, göç zamanı Akdeniz ve Karadeniz'e de taşınacak" dedi.

Başta Marmara olmak üzere, denizlerdeki müsilaj sorununun araştırılıp gerekli önlemlerin alınması amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir başkanlığında toplandı.

Yaptığı araştırmalarla ilgili komisyona bilgi veren Marmara Çevresi İzleme Projesi Yöneticisi Hidrobiyolog Mehmet Levent Artüz, Marmara Denizi genelinde müsilaj oluşumunun, günümüzde kirlenme zincirinin yalnızca bir halkası olduğunu dile getirdi.

BUGÜN KENDİNİ MÜSİLAJ OLARAK GÖSTERİYOR, YARIN ARTARAK FARKLI ŞEKİLLERDE TEKRARLANACAK

Müsilaj oluşumunu sorun olarak algılamanın, Marmara denizinin gün geçtikçe artan bir tempoda kirletilmesinin ve buna göz yumulmasının yolunu açacağını söyleyen Artüz, "Bugün kendini müsilaj olarak gösteren semptom, yarın artan bir şekilde farklı olgular olarak tekrarlanacaktır. Müsilaj organik bir maddedir, bunun doğada mutlaka parçalanıyor olması lazımdı. Bunu parçalayacak olan da bakterilerdir. Ama Marmara Denizi'nde oksijen miktarı çok çok düşük olduğu için bu parçalanma çok yavaş oluyor. Bunu tetikleyen tek unsurda kirleticilerdir." şeklinde konuştu.

BALIKLAR, HASTALIĞI AKDENİZ VE KARADENİZ'E DE TAŞIYACAK

Artüz, sorunu Marmara Denizi'nin bilerek ve isteyerek kirletilmesi olarak tanımlayabileceğini, müsilajın sadece nihai bir ürün olduğunu belirtti. Vibrio kökenli hastalıkların, ağırlıklı sindirim sistemi yolu ile etkili olduğunu, deniz ortamında beslenme zinciri yoluyla da hızla yayılabilecek nitelikte bulunduğunu aktaran Artüz, şöyle konuştu:

"Özellikle göç mevsiminde palamut ve lüfer gibi türlerin Marmara denizini katederken enfekte olmuş istavrit gibi balıklar ile beslendiğinde hastalığı kapacaklar ve enfeksiyonu göç yolu boyunca bu mevsim Akdeniz'e, ilkbaharda Karadeniz'e taşıyabileceklerdir. Aynı şekilde Marmara kökenli enfekte olmuş balık popülasyonunun direkt olarak Ege ya da Karadeniz'e geçmesi de hastalığın yayılmasını sağlayacak unsurlardan birisidir. Yani sorun, bir müsilaj oluşumu sorunu değildir. Sorun Marmara Denizi'nin bilerek ve isteyerek kirletilmesi sorunudur. Müsilaj sadece bir nihai üründür. Marmara Denizi'nin kirletilmesi sorunu hali hazırda tam gaz devam ediyor. Müsilaj ise bu kirletme sürecinin günümüzdeki göstergesi sadece."

MARMARA'YI BİR ALICI ORTAM OLARAK KULLANMAKTAN VAZGEÇİLMELİ

"Dünyanın en kirli akarsularından biri olarak kabul edilen Ergene Nehri'nin kirletici unsurlarının 50 kilometre katettirilerek Tekirdağ'ın 4.5 kilometre açığında 47 metre derine deşarj edilmesi acilen durdurulmalıdır. Marmara Denizi genelinde ve boğazlarda kademeli olarak tüm atık girdileri kısa vadede ve bir program dahilinde kesilmelidir. Marmara Denizi'ni eski haline getirmenin imkanı yoktur. Ancak çevresine zarar vermeyecek seviyede bir iyileştirme mümkün olabilir. Onun için de tek şart, Marmara Denizi'ni bir alıcı ortam olarak kullanmaktan tamamen vazgeçmektir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN