Mastektomi Ameliyatı Nedir?

Mastektomi Ameliyatı Nedir?

Mastektomi ameliyatı, memenin tamamının veya bir kısmının cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Bu işlem, meme kanseri tedavisinde sıklıkla kullanılır. Bu yazıda, mastektomi ameliyatı hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.

1. Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, meme dokusunda anormal hücrelerin büyümesi ve çoğalması sonucu oluşan bir kanser türüdür. Meme kanseri, dünyadaki en yaygın kanser türlerinden biridir ve kadınlarda daha sık görülür.

2. Mastektomi Ameliyatı Neden Yapılır?

Mastektomi ameliyatı nedir? Mastektomi ameliyatı meme kanseri tedavisi için yapılmaktadır. Genellikle, kanserli dokunun çıkarılması amaçlanmaktadır. Ancak, bazen mastektomi, yüksek riskli meme kanseri vakalarında da tercih edilebilir.

3. Mastektomi Ameliyatı Çeşitleri

Mastektomi ameliyatının farklı çeşitleri vardır. Bu çeşitler, memenin tamamının veya bir kısmının çıkarılmasına göre değişmektedir. En yaygın mastektomi çeşitleri şunlardır:

3.1. Tam Mastektomi

Tam mastektomi, memenin tamamının çıkarılması işlemidir. Bu işlem sırasında, meme dokusu, meme ucu ve areola (meme ucunun etrafındaki renkli bölge) tamamen çıkarılır.

3.2. Kısmi Mastektomi

Kısmi mastektomi, meme kanserinin sadece bir kısmının çıkarılması işlemidir. Bu işlem sırasında, kanserli bölge ile birlikte bir miktar sağlıklı meme dokusu da çıkarılır.

3.3. Radikal Mastektomi

Radikal mastektomi, memenin tamamının ve koltuk altındaki lenf bezlerinin çıkarılması işlemidir. Bu işlem, meme kanserinin yayılmasını önlemek için yapılır.

4. Mastektomi Ameliyatı Öncesi Hazırlık

Mastektomi ameliyatı öncesinde, hastanın sağlık durumu ve ameliyatın yapılacağı bölge incelenir. Ayrıca, ameliyatın riskleri ve avantajları hakkında bilgi verilir.

5. Mastektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mastektomi ameliyatı, genellikle genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sırasında, meme dokusu, meme ucu ve areola çıkarılır. Ameliyat süresi, meme kanserinin tipine ve ameliyatın çeşidine göre değişebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN