Mektuptan sonra ilk temas

Mektuptan sonra ilk temas

ABD Başkanı Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 9 Ekim’de gönderdiği skandal mektubun açıklanmasının ardından iki lider ilk kez telefonda görüştü. Trump “Erdoğan ateşkesin ya da duraklamanın işe yaramasını çok istiyor” derken Cumhurbaşkanı da “Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirmek için attığımız adımlardan memnuniyetimi paylaştım” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yabancı medya temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşma yapan Erdoğan, ABD ile imzalanan mutabakatın gereğinin yerine getirildiğini belirtti. “120 saat sonra istenilen şartlar oluşmazsa harekat daha sert devam edecek” diyen Erdoğan güvenli bölge ile ilgili olarak Soçi’de Rusya lideri Putin ile ilgili yapacağı görüşmeye dikkat çekti. Türkiye’nin bu bölgeye 12 gözlem üssü kurmayı planladığını anlatan Erdoğan’ın konuşmasından başlıklar şöyle oldu:  

19-10/19/mans.png

ENVANTERDE KİMYASAL YOK: “Güvenli bölgede 12 gözlem noktası kurmayı planlıyoruz. (TSK’nın kimyasal silah kullandığı iddiasının sorulması üzerine) TSK envanterinde kimyasal silah yoktur ve kullanılamaz.” 

150 TÜRK DEAŞ’LIYI BİZ YARGILAYACAĞIZ: “YPG’nin 750 DEAŞ’lıyı cezaevlerinden serbest bıraktığı söyleniyor, bunların içinde 195 de yakalanan var.150 Türk DEAŞ’lıyı biz yargılayacağız. Kalanını onlar (Batılı ülkeler) yargılasın.” 

BU BİR ZAFER YA DA MAĞLUBİYET DEĞİL: “Görüşmeler sonunda geldiğimiz aşamayı zafer ya da mağlubiyet gibi değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Özellikle devlet arasında bir zafer şeklinde değerlendirmek yanlış. Teröre karşı zafer.” 

ABD İLE BİRLİKTE YAPACAK ÇOK İŞ VAR: “Yaptırımlar mutabakat çerçevesinde kalkacak, Lindsey sanırım başını iki elinin arasına alacaktır. Biz onu dürüstlüğe davet ediyoruz. Muhatabım Trump’tır. Trump’ın olumlu yaklaşımına çevresinin olumlu cevap vermesi işimizi kolaylaştıracaktır. 444 x 32 kilometrelik alanda ortak çalışmayı arzu ediyoruz. Güvenli bölgenin lojistiğini başta ABD olmak üzere temin etmek durumundayız. Çıktıktan sonra bizim yine burada ABD’nin güçleriyle birlikte yapacağımız çok şeyler olduğuna inanıyorum.” 

FIRAT’IN BATISI İÇİN RUSYA ÖNDERLİK ETMELİ: “Fırat’ın batısında da Rusya’nın başı çekmesi gerekir ki bölgenin tamamında huzuru sağlayalım. Putin ile görüşmem önem arz ediyor. Salı günkü toplantıyla güvenli bölgede ne yapacağımızı konuşacağız.” 

ABD DONÖRLER İÇİN DEVREYE GİRMELİ: “Uluslararası donörler toplantısı yapmak suretiyle aleyhte konuşanlar, güvenli bölge için nasıl destek verecek onu orada göreceğiz. ABD’nin bunun başını çekmesi lazım.” 

GERİ ÇEKİLMENİN SORUMLULUĞU ABD’DE: “Şu anda tabii daha henüz terör örgütleri çıkmış değil. 120 saati bunun için belirledik.  

Temenni ediyorum ki 120 saat içerisinde bu işi tamamlamış olalım. YPG’nin çekilmesinin sorumluluğu ABD’de. Aksi taktdirde çok daha sert bir şekilde harekat sürecek. Şu anda Tel Abyad ile Rasulayn arası temizlenmiş durumda. Bu bitmiş değil. Süreç devam ediyor.” 

HAYAT BOYU BUNU SÜRDÜRECEK DEĞİLİZ: “Biz böyle sürekli hayat boyu bu terör örgütleriyle uğraşacak halimiz yok. Suriye’de de rejim bu terör örgütleriyle mücadelesini verecek. Biz ‘Terör örgütüyle savaşıyoruz’ da demedik, mücadele veriyoruz dedik. Niye? Savaş kavramı o kadar ucuz kavram değil. Savaş kavramı devletler arasında söz konusudur. Terör örgütüyle mücadele verirsiniz. Bunlara sessiz kalmış olsaydık, müdahale etmemiş olsaydık bunlar daha da ileri doğru gidebilirdi.” 

120 SAATLİK SÜREÇ İŞLİYOR: “Şu andan itibaren 120 saatlik bir süreç işliyor. Bu 120 saatlik süreç içerisinde bu malum terör örgütü YPG’nin bu bölgeyi, terk etmesi söz konusu. Bunun da zaten Sayın Trump’ın da ifade ettiği gibi 20 mil, bir rivayete göre 22 mil ama biz 32 kilometre olarak zaten bunu ifade etmiştik. Bunun yanında uzunluk itibarıyla da 444 kilometrelik bir uzunluk ki bu en batıdan en doğuya böyle bir durum var. Bu süreci de ağırlıklı olarak Türkiye’nin riyasetinde ve birlikte bir dayanışma içerisinde yapma sözlerini de aldık. Ama sürekli irtibat halinde olacağız, heyetlerimizin görüşmeleri devam edecek ve bu 120 saati de başarıyla bitirebilirsek ki biliyorsunuz salı günü de günü birlik Sayın Putin ile ayrıca bir görüşmem olacak. Tabii ben Sayın Putin ile yapılacak görüşmeyi de yine bu sürecin bir ayrı unsuru olarak kabul ediyorum. Bu görüşmelerle birlikte bölgeye de barışı, Barış Pınarı’yla inşallah getirmiş oluruz diyoruz.”  

TSK O BÖLGEDE KALACAK: “Şu anda tabii bu konuda sabah Milli Savunma Bakanımla da görüştüm. Bunların başladığını (çekilme) kendileri de ifade ettiler. Bizim yine anlaşmamızın bir özelliği de şu, bizim şu anda oradaki güvenlik güçlerimiz alanı terk etmeyecek. Bizimkiler yine orada kalmaya devam edecekler ki gerçekten bu terör örgütü alanı terk ediyor mu etmiyor mu bunları göreceğiz.”   

SÜLEYMAN ŞAH TAŞINMAYACAK: “Süleyman Şah Türbesi’nin eski yerine götürülmesi  söz konusu değil. Zaten eski yeri de yine bir taşımaydı. Bunun adı nakli kuburdur. Ama bu nakli kubur gerçekçi midir? Hayır olmamıştır, şeklidir. Burada da yapılan yine o olmuştur.”  

REJİM BİZDEN GEREKEN CEVABI ALIR: “Rakka güvenli bölgeye dahil edilirse 2 milyon sığınmacı dönebilir. (YPG’nin Şam ile anlaşması) Biz, bu anlaşmayı rejimle yapmadık, ABD ile yaptık. Rejim eğer böyle bir yanlış yaparsa bizden cevabını alır.’ 

19-10/19/trump-erdogan-mektup.jpg

'KARŞILIKLI SEVGİ SAYGIMIZ MEKTUBU GÜNDEMDE TUTMAYA MÜSADE ETMİYOR'

“Başkan Trump’ın siyasi ve diplomatik nezaketle bağdaşmayan bir mektubu medyada yer aldı. Elbette bizler bunu unutmadık. Unutmamız doğru değil ama bizim karşılıklı olan sevgi saygımız da bunları sürekli gündemde tutmaya müsaade etmiyor. Bu konuyu bugünkü meselemiz ve önceliğimiz olarak da görmüyoruz. Vakti saati geldiğinde bu konuyla ilgili olarak gerekenin yapılacağının da bilinmesini istiyoruz. Salı günü Sayın Putin ile görüşeceğiz. Amacımız Rusya ile makul bir uzlaşmaya varmaktır. Rejimin bulunduğu yerlerde PKK/YPG’nin tamamen temizlenmesini istiyoruz. PKK/YPG’nin tamamen temizlendiği yerlerin rejim tarafından kontrol edilmesi bizim için rahatsızlık sebebi değildir. Bizim orada kalmak gibi bir niyetimiz yok. Münbiç’ten, Kobani’den terör örgütü çıkarılırsa bizim için bir mesele yok. Yeter ki terör örgütünden temizlensin. Tüm derdimiz bizi tehdit eden taciz eden terör örgütlerini buradan çıkarmaktır.”

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN