Türkiye, yarın sabah saatlerinden itibaren Kafkaslar ve Karadeniz üzerinden giriş yapacak yeni bir yağışlı ve soğuk hava dalgasının etkisine giriyor. Meteoroloji uzmanı Ahmet Uçar’ın paylaştığı son verilere göre sistem, ilk olarak Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz’de hafif yağmur şeklinde hissedilecek, asıl etkisini ise Doğu Karadeniz’in yükseklerinde yoğun kar yağışıyla gösterecek. Rize ve Artvin’in yüksek kesimlerinde kar kalınlığının yer yer 50 santimetreye ulaşması beklenirken, bölgede sel, su baskını, buzlanma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbir çağrısı yapıldı.
KUZEY KESİMLERDE YAĞIŞLI SİSTEM ETKİLİ OLACAK
Uçar'ın paylaştığı verilere göre; yurdumuzun kuzey kesimleri yarın sabah saatleri itibarıyla Kafkaslar ve Karadeniz üzerinden gelen yeni bir yağışlı sistemin etkisine girecek. Bu sistemin ilk etkileri Marmara'nın doğusu ile Batı Karadeniz'de hissedilecek. Ancak bu bölgelerde yağışların hafif yağmur şeklinde olması öngörülüyor.
RİZE VE ARTVİN ÇEVRELERİNE DİKKAT
Sistemin asıl vurucu gücünü ise Doğu Karadeniz'de göstereceği tahmin ediliyor. Yapılan uyarılara göre Rize ve Artvin çevrelerinde yağışların kuvvetli olması bekleniyor. Vatandaşların ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olması istendi.
KAR KALINLIĞI 50 SANTİMETREYE ULAŞACAK
Ahmet Uçar'ın analizinde en dikkat çeken detay ise kar yağışı ve düşen hava sıcaklıkları oldu. Bölgede yağışların genellikle yağmur şeklinde başlaması, ancak rakım yükseldikçe yerini yoğun kara bırakması bekleniyor.
Buna göre:
Yarın sabah saatlerinde: Doğu Karadeniz'de 1500 metre ve üzeri rakımlı yerlerde,
Akşam saatlerinde ise: Soğumanın etkisiyle 1000 metre ve üzeri rakımlı bölgelerde yağışlar yoğun kar şekline dönecek.
Bu bölgelerde kar kalınlığının yer yer 50 santimetre civarında bir yüksekliğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Yayla yollarını kullanacak olan vatandaşların ve bölge halkının buzlanma ve tipi gibi risklere karşı hazırlıklı olması gerekiyor.
UYDU GÖRÜNTÜLERİ DURUMU GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Ahmet Uçar, yaptığı uyarıyı destekleyen güncel uydu görüntülerini de paylaştı. 12 Aralık 2025 tarihli EUMETSAT verilerine dayanan haritada, kuzeyden sarkan bulut kütlelerinin ve yağışlı sistemin Türkiye'nin kuzey hattına doğru ilerleyişi net bir şekilde görülüyor.

