Müzikte nostalji rüzgarı yeniden esiyor! Plaklar tekrar altın çağını yaşıyor, satışlar tavan yaptı

Müzikte nostalji rüzgarı yeniden esiyor! Plaklar tekrar altın çağını yaşıyor, satışlar tavan yaptı

1960'lı ve 70'li yılların popüler müzik formatı olan plaklar, dijital çağın getirdiği sınırsız erişime rağmen yeniden yükselişe geçti. Gaziantep'te 45 yıllık antikacı Hanifi Özaslan, dizi ve filmlerdeki müziklerin etkisiyle plaklara olan ilginin arttığını ve satışların adeta altın çağını yaşadığını söyledi. Koleksiyonerlerin yanı sıra gençler de plaklara merak saldı.

Müzik dinleme alışkanlıkları tarih boyunca kaset, CD ve son olarak dijital platformlar şeklinde evrilirken, plaklara olan ilgi son yıllarda şaşırtıcı bir yükseliş trendi gösterdi. Uzun yıllar kasetlerin ve CD'lerin gölgesinde kalan bu nostaljik format, dijitalleşmenin müzik sektöründeki etkisine rağmen yeniden popüler hale geldi.

Plakların bu dönüşünde, müzik kalitesini diğer formatlara göre daha iyi yansıtması, koleksiyonerlik değeri taşıması ve son dönemde popüler kültür ürünleri olan dizi ve filmlerde kullanılan müziklerin etkisi büyük rol oynuyor. Artık yalnızca "eski kuşak" olarak nitelendirilen sanatçılar değil, günümüzün popüler şarkıcıları da albümlerini plak formatında yayınlamaya başladı.

ANTİKACILAR PLAK TALEBİNDEN MEMNUN

Gaziantep’te 45 yıldır antikacılık yapan Hanifi Özaslan, dükkanındaki kaset ve plakların hem nostalji tutkunlarının hem de gençlerin büyük ilgisini çektiğini belirtti. Plak satışlarının neredeyse yeniden altın çağını yaşamaya başladığını söyleyen Özaslan, mesleğe 18 yaşında başladığını ve antikacılığın baba mesleği olduğunu ifade etti.

Meslek serüvenini ve koleksiyon tutkusunu ifade eden Antikacı Özaslan, "25 seneden beri Gaziantep’te antikacılık yapıyorum. Bizim kasabada dükkanım vardı. 18 yaşından beri bu mesleğin içindeyim. Bir merakla başladı. İlk zamanlarda hurdacılık yapmaktaydık. Eski ve değerli eşyalar çıkıyordu. Sonra topladığım eşyaların bazılarını saklamaya başladım. Gaziantep Müzesi’ne 6 bin parça götürdüm, teslim ettim. Onlar da bana parasını teslim ettiler. Antikacılık baba mesleğimdir. Babamla köyleri geziyorduk. Köylerden eşya toplardık. Bu eşyaların çoğunu önce hurdaya veriyorduk. Sonra Gaziantep’e geldik ve dükkan açtık. Bu eşyaları ve turistik amaçlı eşyaları satmaya, almaya başladık" diye konuştu.

resim-2025-10-30-232225856.png

YURT DIŞINDAN BİLE TALEP VAR

Plak satışlarındaki artışın nedenini eskiye olan özlemle ilişkilendiriyor ve plakların dayanıklılığına dikkat çeken Özaslan, "CD’ler çabubk bozuluyor. Fakat plaklar CD gibi değil" dedi.

Hanifi Özaslan, her gün 8-10 kişinin plak ve kaset sorduğunu ve özellikle yurt dışından gelen müşterilerin ilgisinin yüksek olduğunu belirtti. Almanya’dan gelen müşterilerin Türkiye’den 10-20 tane plak alıp götürdüğünü söyleyen Özaslan, bunun nedenini Almanya’da plakların daha pahalı olmasına bağladı. Kıbrıs’tan da müşterilerin geldiğini belirten antikacı, son 2-3 yıldır plak satışlarının iyice arttığını söyledi.

Özaslan, yeni nesil gramofonlara olan ilginin de yüksek olduğunu belirterek, "Günde 10 kişi de yeni nesil gramofon soruyor. Onlar daha güzel çalıyor. Eskiler sadece taş plak çaldığı için onları çalması zor" ifadeleriyle güncel trendlere işaret etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN