O fay kırıldı kırılacak, diken üstünde! Prof. Dr. Süleyman Pampal, peş peşe depremlerin ardından o il için korkunç uyarıyı yaptı! Büyük depremin habercisi...
Son günlerde Denizli’de kaydedilen peş peşe depremler, bölgede yaşayan vatandaşlarda endişeye neden olurken, uzmanların dikkat çektiği Pamukkale Fayı yeniden gündeme geldi. Pamukkale Fayı’nın olası bir büyük deprem için “hazır” olduğunu belirten uzmanlar, bu depremlerin öncü olabileceği uyarısında bulunuyor.
PAMUKKALE FAYI KRİTİK TEHLİKE TAŞIYOR
Son iki gün içinde Denizli’de meydana gelen 4 büyüklüğüne yakın depremler, bölgedeki sismik hareketliliğin arttığını gözler önüne serdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Süleyman Pampal, Pamukkale Fayı’nın kırılma süresini doldurduğunu ve büyük bir depremin her an gerçekleşebileceğini vurguladı. Milliyet gazetesine konuşan Pampal, bu depremlerin öncü sarsıntılar olma ihtimaline dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“1995 Dinar Depremi’nden önce bölgede 3 ila 5 büyüklüğünde 77 sarsıntı yaşandı. Denizli’de de benzer bir senaryo gelişebilir. Ancak her öncü sarsıntı hemen ana şoku getirecek diye bir kural yok. Bu süreç saatler, günler ya da aylar alabilir.”
BÖLGENİN TARİHSEL DEPREM GEÇMİŞİ: PAMUKKALE FAYI HER ZAMAN RİSK TAŞIYOR
Denizli’nin deprem tarihi, Pamukkale Fayı’nın ne kadar aktif ve tehlikeli bir fay hattı olduğunu gösteriyor. MS 60 yılında meydana gelen ve büyüklüğü 7.5 olarak kaydedilen bir deprem, bölgedeki Hierapolis ve Laodikya antik kentlerini yıkmıştı. Bunun yanı sıra, 1354, 1703 ve 1717 yıllarında da büyük depremler yaşanmıştı. Prof. Dr. Pampal, bu tarihsel verilerin Pamukkale Fayı’nın tehlikesini gözler önüne serdiğini belirtti.
DENİZLİ’NİN DEPREME DAYANIKLI OLMAYAN YAPILARI BÜYÜK RİSK
Hızla gelişen sanayi ve artan şehirleşme ile birlikte Denizli’nin yapı stoku, deprem tehlikesi karşısında büyük bir sorun teşkil ediyor. Alüvyon zemin üzerinde çok katlı ve ağır binaların inşa edilmesinin riskleri artırdığını vurgulayan Pampal, şunları kaydetti:
"Depreme uygun zemin ve yapı ilkesi ihlal ediliyor. Ağır ve çok katlı yapılar inşa ediliyor. Yaşanan depremler bize, ‘Kendim ettim kendim buldum’ dedirtecek türden sonuçlar doğuruyor."
ENERJİ BOŞALIMI MI, BÜYÜK DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?
Jeoloji Mühendisi Murat Öztürk ise art arda yaşanan bu depremlerin enerji boşalımı olabileceğini belirtti. Öztürk, büyük bir depremin şu anda beklenmediğini ifade ederek şu açıklamayı yaptı:
“Birçok ilçelerimizde deprem hatları ve kuşakları mevcuttur. Bu fay hatları orta ölçekte depremler yaşatabilir. Denizli'de bu anlamda büyük bir depremin olması şu anda beklenmemektedir.”
DENİZLİ’DE DEPREM BİLİNCİ VE TEDBİRLER ŞART
Türkiye’nin birinci derece deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan uzmanlar, Denizli gibi riskli bölgelerde yapılaşma standartlarının yeniden ele alınması gerektiğini vurguluyor. Denizli’nin Büyük Menderes ve Gediz Grabenleri üzerinde bulunmasının tehlikeyi daha da artırdığına dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Murat Öztürk, “Güney ilçesinde yaşanılan deprem Buldan fayı üzerinde gerçekleşmiştir. Çal ilçesinde gerçekleşen deprem ise Baklan fayı üzerinde gerçekleşmiştir. Bunlar birbirine etki çok yapmaz. O yüzden de sıkıntı doğurmaz. Denizli birinci derece deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Birçok ilçelerimizde deprem hatları ve kuşakları mevcuttur. Bu fay hatları orta ölçekte depremler yaşatabilir. Denizli'de bu anlamda büyük bir depremin olması şu anda beklenmemektedir. Küçük ölçekte depremlerin olması enerji boşalımı açısından iyidir. Şehrimizde aynı zamanda 2019 yılında Acıpayam'da deprem olmuştu. Bunun şiddeti ise 5.5 depremdi. O günden sonra Denizli'mizde orta ölçekte bir deprem yaşanmadı” dedi.