O plajlara gidenler hastaneden çıkamıyor! Uzmanlar 'uzak durun' diyerek felaket uyarısı yaptı

O plajlara gidenler hastaneden çıkamıyor! Uzmanlar 'uzak durun' diyerek felaket uyarısı yaptı

Yaz aylarının gelmesiyle serinlemek ve deniz havası almak isteyen insanlar plajlara akın etti. Ancak bazı plajlarda serinlemek isterken hastalık kapabilirsiniz. Uzmanlar yaz aylarında her plajın güvenli olmadığını belirterek "O plajlara gitmeyin" uyarısında bulundu...

Bu yaz görülmemiş sıcaklıklar yaşıyoruz. Afrika ve çöl sıcakları uzun süredir ülkemizi etkisi altına aldı. Hal böyle olunca vatandaşların serinleme ihtiyacı da eskisinden çok daha fazla olmaya başladı. Bu sebeple de özellikle halk plajları dolup taştı. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz bu açıdan şanslı olsa da her plaj birbirinin aynı değil. Bazı plajlarda bizi hastalık riski bekliyor...

İşte o plajlar...

VAKALARDA ARTIŞ VAR

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının arttığı Trabzon'da, serinlemek amacıyla denize girenler için uzmanlardan uyarılar geldi. Özellikle kirli bölgelerde denize girilmesi ve yaylalarda kaynağı belirsiz suların tüketilmesinin, ishal vakalarında belirgin bir artışa neden olduğu görüldü. Bu durum, Trabzon'daki bazı hastanelerin acil servislerine gelen hasta sayısında artışa sebep oldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Trabzon'da ishal vakalarının Mayıs ayına kıyasla Temmuz ayında üç kat arttığına dikkat çekerek, insanların kirli yerlerde denize girdiğini ve kaynağı belirsiz suları tükettiğini belirtti.

trabzon-plaj.jpg

GÜVENİLİR OLMAYAN PLAJLARA GİRMEYİN!

Prof. Dr. Yılmaz, şehir şebeke suyunun herhangi bir problem taşımadığını ifade ederken, deniz suyu örneklerinde de herhangi bir sorun tespit edilmediğini aktardı. Ancak vatandaşların resmi olarak "girilebilir" olarak belirlenen plajlarda değil de farklı ve güvenilir olmayan bölgelerde denize girdiklerini vurguladı. Bu durumun özellikle ishal vakalarını artırdığını dile getirdi. Ayrıca, köylerde ve yaylalarda kaynağı bilinmeyen suların tüketilmesiyle de ishal vakalarının arttığını söyledi.

gida.jpg

YİYECEKLERE DİKKAT!

Yılmaz, ishal vakalarının sadece su kaynaklı olmadığını, özellikle yiyeceklerden kaynaklanan vakaların da yaygın olduğunu belirtti. Sıcak havalarda denize girme ve yiyeceklerin daha hızlı bozulma ihtimalinin artması nedeniyle dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti. Nüfus artışı ve turist sayısındaki artışın da etkisiyle ishal vakalarının daha yüksek olduğunu ifade etti.

el-yikamak.jpg

EL HİJYENİ ÇOK ÖNEMLİ

Prof. Dr. Yılmaz, özellikle hijyen konusuna büyük önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak, el hijyeni, yemek yedikleri yerlerin temizliği ve içtikleri suların kalitesine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Bilinmeyen suların kaynatılarak tüketilmesinin de önemine değindi.

Trabzon'da yaşanan bu sağlık sorunları, yaz aylarında kişisel hijyenin ve temiz su tüketiminin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Uzmanlar, vatandaşların bu konularda daha dikkatli olmalarını ve sağlıklarını korumak adına gereken önlemleri almalarını tavsiye ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN