Prof. Dr. Mustafa Erdik, 9.2'lik depremi hatırlattı: Şili 'asrın felaketi'nden nasıl kurtuldu?

Prof. Dr. Mustafa Erdik, 9.2'lik depremi hatırlattı: Şili 'asrın felaketi'nden nasıl kurtuldu?

Prof. Dr. Mustafa Erdik katıldığı canlı yayında depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. 2010 yılındaki Şili depremini hatırlatan Erdik, Şili'de Maraş depreminden 40 kat daha büyük olan 9.2 büyüklüğündeki depremde 500 kişi hayatını kaybetti. Bunun nedeni yapı disiplinidir." dedi.

Fatih Altaylı'nın Teke Tek programında konuşan Prof. Dr. Mustafa Erdik, 2010 yılında Şili'de meydana gelen 9.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Şili'nin sosya-ekonomik anlamda Türkiye'ye çok benzediğini belirten Erdik, "Orada 2010'da 9.2 büyüklüğünde bir deprem oldu yani bu depremin 30-40 katı büyüklüğünde. O depremde 500 kişi hayatını kaybetti. Deprem 500 kilometre kıyıyı etkiledi. Bunun sebebi yapı disiplinidir. Onlarda depremin dayanımı perde duvara bağlıdır. Perde duvarı bol miktarda kullanırlar. Bizde bir yapıda perde duvar binde 5'tir." ifadelerini kullandı. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde can kaybı 42 bini aşmıştı.

Erdik'in açıklamaları şöyle;

"Türkiye'ye sosya-ekonomik anlamda en çok benzeyen ülkelerden biri de Şili'dir. Gelir seviyesi, eğitim düzeyi gibi çok açıdan benzer. Orada 2010'da 9.2 büyüklüğünde bir deprem oldu yani bu depremin 30-40 katı büyüklüğünde bir deprem. 500 km kıyıyı etkilemiştir. Mali hasar yaklaşık 30 milyar dolardır. Bizde de mali hasar yaklaşık aynı düzeyde. Ancak ölü sayısı 500. Bunun sebebi yapı disiplinidir. Onlarda depremin dayanımı perde duvara bağlıdır. Perde duvarı bol miktarda kullanırlar. Bizde bir yapıda perde duvar binde 5'tir."

İlgili Haberler
YORUMLAR (4)
4 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN