Ramazan'da tok tutan besinler nelerdir | Sahur'da neler tüketilmeli?

Ramazan'da tok tutan besinler nelerdir | Sahur'da neler tüketilmeli?

Ramazan'da tok tutan besinler ve Sahur'da neler tüketilmesi gerektiği haberimizde. 6 Mayıs 2019 Pazartesi günü Ramazan'ın ilk günü olacak ve milyonlarca kişi ilk orucunu tutacak. İşte daha rahat bir oruç ibadeti yapmanıza destek olacak besinler...

Sahur'da nelerin tüketilmelisi gerektiği ve Ramazan'da tok tutan besinler yazımızda. 11 ayın sultanı ramazan ayının ilk sahuruna 5 Mayıs sabahı kalkılacak ve 6 Mayıs'ta oruç ibadeti için ağızlar mühürlenecek. İşte Ramazan'ın ilk gününde açlık yaşamak istemeyenler oruçlu iken tok tutan ve susatmayacak besinlerin listesi...

RAMAZANDA EN ÖNEMLİ SORUN SUSUZLUK HİSSİ

Ramazan’da açlık ve susuzluk süresinin uzun olması gün içinde enerji düşüklüğü, kabızlık hatta bayılmaya bile neden olabiliyor. Oruç tutarken kişinin kendisini iyi hissetmesi için sahurda ve iftarda doğru besinleri, uygun miktarlarda tüketmesi büyük önem taşıyor.

Yaz aylarında tutulan uzun süreli oruçlarda en önemli şey susuzluktur. Bunlardan dolayı Ramazan’da sahurda yiyeceğimiz gıdaların bizim hem tok tutmasını isteriz hem de susatmayacak, su tüketimini artırmayacak besinler olsun isteriz.

19-05/02/sahur.jpg

SAHURDA BUNLARI TÜKETMEYİN

Sahurda çay içmekten vazgeçin. Çünkü çay diüretiktir yani idrara çıkmayı arttırır, vücuttan su atar.

Tuz oranı yüksek yiyeceklere dikkat edin. Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun.

Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır.

Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur. O nedenle özellikle sahurda kek, kurabiye, tatlı, çikolata, bal, reçel türü yiyecekler yemeyin.

SAHURDA NELER TÜKETİLMELİ?

Ekmekten vazgeçmeyin. Sahurda yiyeceğiniz iki dilim tahıllı veya çavdar ekmeği ihtiyacınız olan karbonhidrata bire-bir çözümdür.

Eğer tansiyon probleminiz yoksa terleme ile vücuttan kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için 1 şişe doğal maden suyu için.

Her sahurda en az 3 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

19-05/02/ramazanda-tok-tutan-gidalar.jpg

RAMAZANDA TOK TUTACAK BESİNLER

YEŞİL ÇAY

Yeşil çay, çay yaprakları hasat edildikten sonra hemen kurutulan yapraklardan meydana gelir. Eski tıbbi yazıtlarda çayın uyarıcı özelikte olduğu, yorgunluğu giderme ve beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu yazılmıştır. Yeşil çayla ilgili yapılan çalışmaların pek çok çalışmada yeşil çay tüketiminin içerdiği kateşin sebebiyle kilo kontrolünde ve vücut yağını azaltmada önemli olduğu görülmüştür. Yeşil çay tüketimi kalbin endotel fonksiyonun yükseltilmesinde de etkilidir. Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise ramazanda günde 2–3 fincan yeşil çay içerek kalbinizi ve bedeninizi mutlu edebilirsiniz.

YUMURTA

Bilinen iki çeşit örnek proteinden birinin anne sütü diğerinin yumurta olduğunu biliyor muydunuz? Anne sütünden sonra en kaliteli protein olması, uzun süreli doygunluk hissi sağlaması ramazan ayında sahur sofralarında yumurtanın bulunmasını gerekli kılıyor. Kahvaltıda yumurta tüketilen günlerde gün içerisindeki iştah seviyesi daha düşük seyreder.

Yapılan çalışmalarda da kahvaltıda yumurta yiyen bireylerin o günkü kalori alımları daha düşük olduğu gösterilmiştir. Yumurta kan şekeri kontrolü de sağlayarak yemek yeme isteğini düşürüyor.

TARÇIN

Tarçın üzerine yapılan sayısız çalışmanın sonuçları bir tutam tarçının dahi yemek sonrası insülin tırmanışlarını engelleyip, açlıklara son verdiğini göstermiştir. Ramazanda kan şekerinin dengelenmesinin yanı sıra trigliserid ve kolesterol seviyelerin düşürülmesi isteniyorsa düzeli olarak her gün silme bir çay kaşığı kadar tarçın tüketilebilir. Sahurda içeceğiniz 1 çay kaşığı tarçın eklenmiş 1 su bardağı yarım yağlı süt bir sonraki gün daha rahat oruç tutmanızı sağlar.

ÇÖREKOTU

Ölümden başka birçok derde deva olduğu söylenen çörekotu birçok faydası yanında doygunluk hissi sağlamasıyla da ramazanda tüketilmesini önerdiğim bir baharattır. Sahurda öğütülerek ya da tam haliyle salatalara, yoğurda eklenecek çörekotu doygunluk hissi dışında zindelik de yaratır.

İçerdiği sağlıklı yağlar tokluk hissi yaratır. Maydanoz, dereotu, nane, fesleğen gibi yeşilliklerle hazırlayacağınız bir sahur kahvaltısına serpeceğiniz çörekotu kilo kontrolünüzü sağlarken, aynı zamanda mide ve barsak sisteminin de desteklenmesinde etkili olacaktır.

SÜT

Biri iftarla sahur arasında biri sahurda olmak her gün 2 bardak süt içilmeli. Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olmasının tok tutarak açlık hissini bastıracaktır.

ESMER BUĞDAY

15. yüzyılda Avrupa'ya gelen esmer buğday Japonya başta olmak üzere Rusya, Kanada, Fransa ve Türkiye de yetiştirilmektedir. Magnezyum, B vitamini ve manganezin sengin bir kaynağıdır. Kaynaklardaki bilgiler arasında bu zengin içeriği sayesinde Çin ordusu tarafından güçlerinin artması için tüketildiği de yer almaktadır.

Yapılan bilimsel çalışmalarda esmer buğday tüketen deneklerin beden yağ yüzdelerinin düştüğü, sağlıklı yağ oranlarına doğru yol aldıkları gösterilmiştir. E vitamini, selenyum, fenolik asit ve kolesterol düzeylerini düşüren flavonoidlerce zengin olan esmer buğday ramazanda salatalara, ekmeklere eklenerek hem iştah kontrolünün sağlanması hem de kolesterol seviyelerinin düşürülmesi için kullanılabilir.

KEFİR

Sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecektir. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı bir fermente edilmiş süt ürünüdür. Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur, kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler.

Laktoz intoleransı olan, mide problemleri olan bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebildiği için kıymetlidir. İçeriği zengin mineral, vitaminlerle dolu kefir sıcak yaz günlerinde sıvı alımını arttırmak için kullanılabilecek serinletici bir içecektir. Kefir; Bağışıklık sistemini güçlendirir, mide barsak florasını dengeler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur, yüksek tansiyon, kolesterol düşürülmesinde etkilidir.

KURU FASULYE

Bir beslenme kılavuzu olan My Pyramid 2005'te haftada 3 su bardağı dolusu fasulye tüketilmesi önerildiğini biliyor muydunuz? Günümüzden 7000 yıl önce çeşitli medeniyetler tarafından yetiştirildiğini bildiğimiz fasulye ramazanda kilo kontrolü sırasında en büyük yardımcılarımızdan biri olabilir.

Yapılan çalışmalarda baklagil tüketen bireylerin kan şekeri kontrolünün daha iyi olduğu ve baklagillerin mükemmel tokluk hissi sağladığı tespit edilmiştir. 1999–2002 yılındaki Ulusal Sağlık ve Beslenme Sınama Araştırmasındaki araştırmacılar, fasulye tüketen bireylerin tüketmeyenlere oranla daha iyi kilo kontrolü sağladıkları bulmuştur.

Ramazanda fasulye tüketiminizi ana yemeğin yanında bol mevsim yeşillikli kişi başı bir tatlı kaşığı yağlı bir piyaz olarak veya fasulyeyi ana yemek olarak pişirerek dâhil edebilirsiniz.

HER ÇEŞİT MEYVA

Sahurda tüketeceğiniz 2-3 porsiyon meyve sizi gün içinde rahatlatacaktır. Kan şekerinde hızlı iniş çıkışlar açlık hissinin oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisidir.

Muz, avokado, yulaf ve süt triptofan bakımından zengin gıdalardır. Bezelye, fıstık, fasulye gibi albumin bakımından zengin besinler tüketerek iştahınızı azaltabilirsiniz. Meyveler doğal şeker kaynağıdır.

Krom kan şekeri düzenleyen bir mineraldir. Yulaf, peynir, ısırgan otu, meyan kökü, buğday, süt ve süt ürünleri, yer fıstığı önemli krom kaynaklarıdır.

19-05/02/zekat-hesaplama.jpg

TDV'DEN OTOMATİK ZEKAT HESAPLAMASI

Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV), vatandaşların İslam'ın şartlarından biri olan zekat ibadetini yıl boyunca yerine getirebilmesi, mal varlığının hesaplanıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına yardımcı olabilmek amacıyla özel bir internet sitesi kuruldu.

TDV ZEKAT HESAPLAMA İÇİN TIKLAYIN 

TDV tarafından "Kardeşliğimiz Zekatla Bereketlensin" projesi kapsamında, kurulan "zekathesapla.tdv.org" internet sitesinde, "Nakit ve Gayrimenkul", "Zirai Mahsul", "Yer Altı Zenginlikleri" ile "Saime Hayvanlar" gibi başlıklarda mal varlıkları kalem kalem hesaplanarak yükümlünün vermesi gereken zekat miktarı belirleniyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile TDV, il ve ilçe müftülükleri, yurt dışı müşavirlik, ataşelik ve koordinatörlüklerin desteğiyle yapılacak çalışmada, camilerde din görevlileri tarafından zekat faaliyetiyle ilgili vaazlar verilip çeşitli çalışmalarla proje hakkında farkındalık oluşturulacak.

TDV Genel Müdürü Mehmet Savaş Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ramazanda infak kültürünün gündemde her zamankinden daha fazla yer alması ve vatandaşlarca zekat ibadetinin şartlarının doğru anlaşılması amacıyla kurumsal bir zekat çalışması yapacaklarını belirtti.

FETÖ ZEKAT MÜESSESİNİ SÖMÜRDÜ 

Polat, infakın mali bir ibadet olduğunu, bunun, bir insanın sevdiği ve hoşlandığı bir varlığını, Allah'ın rızasını kazanmak için ihtiyaç sahibi Müslüman kardeşlerine ulaştırması anlamına geldiğini aktararak; sadaka, zekat, fitre ve fidyenin infak ibadetinin içerisinde yer alan ibadetler olduğunu kaydetti.

İnsanların yardım duygusunun daha bilinçli hale gelmesi amacıyla bu sistemin kurulduğunu vurgulayan Polat, "FETÖ gibi halkımızın hem dini duygularını hem de maddi güçlerini sömüren yapılar üzerinden bu zekat müessesi çok ciddi bir şekilde sömürüldü. İnsanlarımızın zekatları toplanarak hiç olmayacak yerlere akıtıldı, harcandı." diye konuştu.

Polat, Diyanet İşleri Başkanlığı ve ALO 190 Fetva Hattı üzerinden halkın zekat konusunda bilgilendirildiğini, bu çalışmanın daha sistemli hale gelmesi amacıyla internet sitesi kurulduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu web sitesinde yine Din İşleri Yüksek Kurulumuzun uzmanlarıyla birlikte geliştirdiğimiz zekat hesaplama modülümüz var. Bu modül üzerinden halkımız altınını, gümüşünü, çiftçilerimiz zirai ürünlerini, nakit paraları olan kardeşlerimiz miktarını yazarak modüldeki türlere göre seçimlerini gerçekleştirecek ve ne kadar zekat vermeleri gerektiğini oradan öğrenebilecekler. Zekat özellikle dünya üzerinde kurumsal olarak yürütülen bir çalışma. Biz de insanlarımızın infak duyguları, bu kültür sömürülmesin diye halkımızı yine kurumsal bir yapı çerçevesinde bilinçlendirmeyi düşünüyoruz."

RAMAZAN BOYUNCA 81 İLDE 725 İLÇEDE

Polat, bu yıl ramazanda "Kardeşlerini Unutma, Beklenen Sensin" temasıyla 81 ilin 725 ilçesinde faaliyet yapılacağına işaret ederek, yurt içinde 40 bin alışveriş kartının, 5 bin yetime ise bayramlık giysinin dağıtılacağını söyledi.

Hayırseverlerin 100 Türk Lirası bağışlayarak bir yetimin bayramlık giysi ihtiyacını karşılayabileceğini aktaran Polat, şu bilgileri verdi:

"Ülke genelinde bir milyondan fazla kardeşimizle bu ramazan iftarı, ramazan coşkusunu, o iftar lokmasını birlikte paylaşacağız. Yurt dışında 98 ülkede 323 bölgede ramazan faaliyetlerimizi yürüteceğiz. 100 binin üzerinde gıda kolisi dağıtılacak. Yurt dışında 200 bini aşkın kişiye iftar verilecek. Bayramlık kıyafetlerde de özellikle ihtiyacın çok yoğun olduğu Bangladeş, Çad, Filistin, Nijer, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen'de çocuklara bayramlık giysi dağıtılacak. Toplamda 22 milyon liranın üzerinde yardım yapacağız."

Polat, vatandaşların ramazan boyunca zekat, fitre, fidye, sadaka, gıda paketi, bayramlık kıyafet gibi bağışlarını 'www.tdv.org ve bagis.tdv.org' adreslerinden online, il ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri, tüm PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da yapabileceğini belirterek, bağışçıların tüm GSM operatörlerine bağlı faturalı ve faturasız hatlardan 5601'e SMS göndererek fitre bağışında bulunabileceğini kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN