Reform paketi 3 gün sonra geldi

Reform paketi 3 gün sonra geldi

Milli eğitimde kapsamlı reform beklentisi varken ‘ara tatil’ açıklamasıyla hayal kırıklığı yaratan Bakan Ziya Selçuk, ‘sorunlara neşter’ düzenlemesini masaya koydu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İstanbul’da tanıtımını yapacağı ortaöğretim modeliyle liselerde yeni bir dönemin kapısını açacak. Tanıtılacak yeni eğitim modeline göre, ortaöğretimde ders sayıları azaltılacak, liselerde kariyer ofisleri oluşturulacak. 12’nci sınıflarda ders saatlerinin azaltılarak destek çalışmalarının getirilmesinin de planlandığı modelde, her öğrenci üniversitedeki gibi kendi istediği dersleri seçebilecek. Yeni modelde yaparak ve uygulayarak öğrenmenin ağırlık kazanması amaçlanıyor. 2020-2021 eğitim öğretim döneminden kademeli bir şekilde uygulanmaya başlanacak sistem hakkında Bakan Selçuk sosyal medya hesabindan yaptığı açıklamada ‘’Gençlere karşı sorumluluğumuz çok büyük. Evet okula geliyorlar ama nereye gidiyorlar? Biz onları neye hazırlıyoruz? Yollarını nasıl çiziyoruz? Bu sorular meslek hayatımın sorularıydı. Şimdi cevabını verme zamanı’’ dedi. Bugün detayları açıklanacak modelde şu değişiklerin yapılması bekleniyor.  

19-05/18/1034376782.jpg
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

Ders sayıları azalıyor: Yeni modelin getirdiği önemli değişikliklerin başında ders sayısının azalması geliyor. Liselerde 12'nci sınıflarda ders saatleri azaltılacak ve destek çalışmaları yapılmaya başlanacak. Ayrıca 12'nci sınıflarda yenilikçi dersler müfredata konacak. 

Yeteneğe göre kariyer: Öğrencileri yetenekleri doğrultusunda yüksek öğrenime yönlendirmek amacıyla liselerde Kariyer Ofisleri kurulacak. Haziran ayında öğrenciler ders görmek yerine, proje sunumları, portfolyo hazırlıkları gibi yaşam becerileri etkinliklerine katılacak. 

12’nci sınıflar için yenilikçi dersler: MEB’in ortaöğretime yönelik yeni modelinde ‘bilgi kuramı’ zorunlu ders haline gelecek. Derslerde yaparak, uygulayarak öğrenme ağırlık kazanacakken özellikle 12’nci sınıflar için yenilikçi dersler getirilecek.    

Yaşam beceri etkinlikleri:  Yeni modele göre ayrıca öğrencilerin her alandan ders alabileceği dengeli bir ders çizelgesi oluşturulacak. Haziran aylarında dersler yerine proje sunumları, portfolyo hazırlıkları gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.       

Öğretmenler ara tatillerde ek ders ücreti alacak

Yeni eğitim-öğretim modelininde yer alan 13 haftalık yaz tatilinin iki haftasına ek olarak nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatili öngören çalışma takvimi  2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarıyla tüm okul türlerinde ve aynı anda uygulanmaya başlanacak. Yeni çalışma takvimine göre, 18-22 Kasım 2019 ile 6-10 Nisan 2020 tarihlerinde birer haftalık ara tatiller olacak ama bu süreçte öğretmenler okullarındaki görevlerine devam edecek. Öğretmenlerin ara tatil dönemlerinde okullarda geçirdiği süreler ve yaptıkları çalışmalar, mesleki çalışma dönemi kabul edileceğinden ek ders ücretlerinde de herhangi bir kesinti yapılmayacak. Bakanlık, çalışma takvimi modeli doğrultusunda öğretmenlerin mesleki gelişimlerini de yeni baştan planlayacak. Buna göre, mesleki çalışmalar sene başı ve sene sonu olarak uygulanmaya devam edilecek fakat bunların bir kısmı ara tatillerde yapılmak üzere Bakanlıkça tekrar düzenlenecek.   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN