Eski Kiev Büyükelçisi Cankorel: Arabuluculuk açıklamasının şu anda gerçekliği yok

Eski Kiev Büyükelçisi Cankorel: Arabuluculuk açıklamasının şu anda gerçekliği yok

Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz, dünya gündeminde yerini korurken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili "Türkiye arabuluculuk görevi üstlenebilir" açıklamasında bulunmuştu. KARAR'a konuşan eski Kiev Büyükelçisi Ali Bilge Cankorel, bu görevin şu an için bir gerçekliği olmadığını, uluslararası hukukta arabuluculuk girişiminin itilaf taraflarından geldiğini belirtti.

BUSE YILMAZ

Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin büyüyerek devam etmesi, küresel anlamda bir endişe yaratmış durumda. Son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, net olarak savaş istemediklerine dair bir açıklama yaptı fakat "Çıkarlarımızın görmezden gelinmesine de izin vermeyiz" diye ekledi.

Bu açıklamanın hemen ardından ise Beyaz Saray Sözcüsü Emma Horne, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy'i arayarak Rusya'nın Ukrayna'yı Şubat ayında işgal edebileceği uyarısında bulunduğunu duyurdu.

'SAVAŞIN RİSKLERİ ÇOK BÜYÜK OLUR'

Dünya, tüm bu gelişmeleri yakından takip ederken ve bir savaş ihtimalinin olup olmadığını tartışırken eski Kiev Büyükelçisi Ali Bilge Cankorel, iki ülke arasındaki krizi ve Türkiye'nin buradaki pozisyonunu KARAR'a değerlendirdi.

Cankorel, mevcut krizin bir savaşa dönüşme olasılığına dair "Rusya ve Ukrayna arasında bir savaş olacağını tahmin etmiyorum. Çünkü riskleri çok büyük olur. Bundan Rusya'nın da, Batı ittifakının da kaçınmak isteyeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN POZİSYONUNU KORUMASI GEREKİYOR'

Eski Büyükelçi, Türkiye'nin duruma nasıl yaklaştığı ve nasıl etkilenebileceğine ilişkin şunları söyledi:

"Türkiye'nin Batı ittifakı içerisinde kendi pozisyonunu koruması gerekiyor. Hem Ukrayna konusunda hem Kırım konusunda. Bunu Cumhurbaşkanımız da ifade etti. Bunun muhafazası da hem Rusya hem de NATO bakımından bir sürpriz olmayacak. Karşılıklı olarak anlayışla karşılayacaklar. Türkiye'ye bir baskı uygulanacağını düşünmüyorum.

'İDARE TÜRKİYE'DE'

Tabi ki bu, bir savaş olmaması durumunda geçerli. Savaş, çok uzak bir ihtimal fakat o durumda dengeler bambaşka bir hal alabilir. Bu kriz, şimdiki haliyle muhtemelen biraz daha tırmanacak ama bir yere kadar. İdare Türkiye'de olacak. Hem Rusya'yla hem Ukrayna'yla bilhassa ekonomik ilişkilerini iyi bir biçimde devam ettirmeye çalışacak. Stratejik bakımdan ise konumunu herhangi bir tereddüte yer bırakmayacak şekilde muhafaza edecek.

'ARABULUCULUK AÇIKLAMASININ ŞU ANDA GERÇEKLİĞİ YOK'

Cankorel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye arabuluculuk görevini üstlenebilir' açıklamasına yönelik de konuştu. Cankorel, bu söylemin 'çok güzel ve iyi niyetli bir girişim' olduğunu belirterek şu durumda gerçekliğinin olmadığını ifade etti. Eski Büyükelçi, şu ifadelerde bulundu:

"Biliyorsunuz, uluslararası hukukta arabuluculuk girişimi itilaf taraflarından gelir. Yani Rusya ve Ukrayna birlikte bir arabulucu isterler, 'Türkiye olsun' derler mesela. O zaman bu gerçek olarak gündeme gelir. Ama buna yol açacak bir beyan da üçüncü ülkeler tarafından yapılabilir. Sayın Cumhurbaşkanının yaptığı budur."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN