Sahte engelli raporu operasyonunda 'pes artık' dedirten detay: On bin liraya kanını satmış

Sahte engelli raporu operasyonunda 'pes artık' dedirten detay: On bin liraya kanını satmış

Ankara'da hiçbir engeli bulunmayan yüzlerce kişinin 10 bin lira ücret karşılığında çıkardıkları engelli raporuyla emekli olarak devleti milyonlarca lira zara uğrattıkları tespit edildi. 'Sahte engelli' operasyonunda kilit ismin 'Şeker Dede' lakabıyla anılan ve 75 yaşında olduğu öğrenilen V.E olduğu ve V.E'nin engelli raporu isteyen sağlıklı vatandaşların yerine para karşılığında kanını verdiği belirlendi.

Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, hiçbir engeli bulunmayan vatandaşlara 10 bin lira ücret karşılığında sahte evraklar ve bazı özel ve kamu hastanelerinde çalışanlar aracılığıyla engelli sağlık raporu çıkararak emekli olmalarını sağladıklarını tespit etti.

Ankara merkezli 3 ilde düzenlenen operasyonla 24 kişilik şebeke çökertilirken 5 milyon lira kamu zararının da önüne geçildi.

Sabah'ın haberine göre; Sahte rapor çetesinin, rapor isteyen kişilerden 10 bin lira ücret karşılığında engelli sağlık raporu için "Balthazard" adı verilen engel oranı hesaplama yönteminin kullandıkları, süreci başından sonuna kadar takip ettikleri ve işlemlerin başında da kendilerinin durduğu ortaya çıktı.

SAHTE RAPORLA EMEKLİLİK

Şebekenin vatandaşları, birden fazla hastalığı ve engeli varmış gibi tedaviye yönlendirdikleri ve kalp rahatsızlığına 20 puan, şeker hastalığına 10 puan, uyku apnesi 15 puan şeklinde toplam 45 puan düzenleyerek raporlarda yüzde 40 ve üzeri çalışma gücü oranını kaybettikleri yönünde sahte engelli raporu düzenleyerek emeklilik hakkı kazandırdıkları tespit edildi

ÇALIŞMA ARKADAŞLARINI SAHTE EVRAKLARLA EMEKLİ ETTİ

Kamu kurumunda otobüs sürücülüğü yapan bir vatandaşın şebekeden elde ettiği sahte engelli raporu ile emekliye ayrıldığı ortaya çıktı. Emekli olan kişinin, çalışma arkadaşlarından 6 kişi daha aynı yöntemle emekli olduğu belirlendi. Bir araya gelen otobüs sürücülerinin sahte rapor işine girdikleri ve yakınlarını sahte belgelerle emekli yaptıkları ortaya çıktı. Hastane çalışanı bir şebeke üyesinin ayını yöntemle önce kendi emekli olduğu ardından da eşini emekli yaptırdığı belirlendi.

PARA KARŞILIĞINDA KANINI VERDİ

Çete üyelerinin rapor oranlarını yükseltmek için uyguladıkları yöntemler arasındaki kilit isim ise şaşkınlık yarattı. Şebeke üyelerinin, zor durumda kaldıklarında 75 yaşındaki şeker hastası olan "Şeker Dede" lakaplı V.E.'yi devreye soktukları ortaya çıktı. V.E'nin engelli raporu isteyen sağlıklı vatandaşların yerine para karşılığında kanını verdiği ve hastaneleri gezdiği belirlendi.

Çete üyelerinin rapor alarak emekli ettiği belirlenen 17 kişi Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri refakatinde Hakem Hastanesine sevki yapılarak mukayese raporu düzenlenmesi sağlandı. Ekiplerin refakat ederek aldırdığı yeni raporlarda 13 kişinin yüzde 40 ve üzeri çalışma gücü oranını kaybetmediği, ilk raporun sahteliğinin tespit etmiş oldu. Çetenin aynı yöntemle 15 kişi daha bu şekilde rapor almaya çalıştıkları telefon dinlemelerinde tespit edilmesinin ardından hastane görevlileri uyarılarak rapor almalarının önüne geçildi.

21 KİŞİYE GÖZALTI

Rapor alarak emekli olan kişilerin "Engelli Kimlik Kartı" aldıkları, vergi indiriminden yararlandıkları, ASKİ aboneliğinde indirim uygulandığı, ücretsiz otobüs bileti kullandıkları, her ay emekli maaşı aldıkları belirlendi. İlgili kurumlarla birlikte yapılan çalışmalarda yaklaşık 5 milyon TL kamu zararının önüne geçildi.

Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, 9 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından Ankara merkezli Sakarya ve Çankırı'da eş zamanlı olarak 24 şüpheliye yönelik yapılan operasyonda 21 kişiyi gözaltına aldı. İkamette yapılan aramalarda çok sayıda rapor ele geçirildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN