Seçimlerde ilk tur pahalıya patladı! Zam fırtınası marketleri vurdu: Asıl zam ikinci turdan sonra gelecek

Seçimlerde ilk tur pahalıya patladı! Zam fırtınası marketleri vurdu: Asıl zam ikinci turdan sonra gelecek

Türkiye'de yapılan 14 Mayıs cumhurbaşkanı ve genel seçimler sonrasında çarşı pazar karıştı. Sürekli olarak yükselen enflasyon market fiyatlarına yansıdı. Zam üstüne zam gelen ürünlerde vatandaşın maaşı erimeye devam ediyor. Yüzde 4 - yüzde 23 aralığında zam alan market ürünleri yanı sıra ikinci el otomobillerde yüzde 50 zam yapıldı. İşte tüm detaylar...

SEÇİM SONRASI ZAM FIRTINASI

Son yıllarda sık sık şikayet edilen zamlar 2023 yılı ile devam ediyor. Market reyonlarında yer alan ürünlerde zam üstüne zam geliyor. 14 Mayıs genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında fiyatlar yeniden gözden geçirildi. Seçimlerde ilk turun sonlanmasıyla birlikte ilk turda cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir karar çıkmadı.

İkinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimleri ile market ürünlerindeki fiyatlara zam yansıdı. 15 Mayıs sabahı ile başlayan zamlı süreç tüm hızıyla devam ediyor. yeni haftada marketler tarafından temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinde zam geldi.

Zamlara restoranlardaki menü fiyatlarına, temizlik ve hijyen ürünlerinden, motorin, ikinci el otomobil piyasası ve iPhone marka telefonlarında irili ufaklı zamlar dikkat çekti. Ürünlere gelen zam sonrasında vatandaşlar gözü seçimlerdeki ikinci tura dikti.

market-alisveris-s7wh-cover.jpg

MARKET FİYATLARI TAVAN YAPTI

Zincir marketlerde etkili olan 14 Mayıs seçimleri ile fiyat karşılaştırması yapıldı. Seçim öncesi ve sonrası olarak yapılan karşılaştırmada bir kilo çay sadece 1 hafta içerisinde yüzde 4 oranında zamlanarak 78,50 TL'ye yükseldi.

Seçim sonrasında yaşanan zamlar ise şu şekilde; 830 gram salçada yüzde 7,8 zam yapılarak 34,50 TL'ye, bir kilo kırmızı mercimekte yüzde 22,8 oranında zam yapılarak 24,50 TL'ye yükseliş gösterdi. Seçim haftası 345 TL olan 1200 gramlık bebek maması sadece bir hafta içerisinde yüzde 15,6 oranında zamlanarak 409,50 TL, 12'li paket bebek ıslak mendili ise yüzde 28,3 oranında zamlanarak 208 TL'ye ulaştı.

tab5.jpg

ASIL ZAMLAR İKİNCİ TUR GELECEK

Zamların sadece market ürünleriyle sınırlı kalmadığı dikkat çekerken ikinci el otomobillerde de zamlar gündemde yer aldı. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel tarafından yapılan açıklama ile zam oranları dudak uçuklattı.

İlk tur seçimlerden sonra ikinci el otomobil fiyatlarında yüzde 50 oranında artış olduğu dikkat çekti. Yapılan açıklamalara göre asıl zamların ikinci tur yansıyacağı ifade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN