Son dakika! HDP iddianamesi ile ilgili ilk karar

Son dakika! HDP iddianamesi ile ilgili ilk karar

Son dakika haberi... HDP iddianamesi ile ilgili ilk karar verildi, raportör iddianamenin kabul edilmesini istedi.

Son dakika haberi... Son dakika haberi... HDP iddianamesi ile ilgili ilk karar verildi, raportör iddianamenin kabul edilmesini istedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) raportörü, HDP'nin kapatılmasına yönelik açılan davada ilk incelemesini tamamladı. Rapor, mahkeme üyelerine dağıtıldı. AYM raportörü, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın temelli kapatılmasına dair iddianamesinin kabulünü istedi.

MAL VARLIĞI TALEBİNİ REDDETTİ

Habertürk'ün aktardığına göre, raportör, mal varlığına el konulması talebini ise reddetti.

İddianame kabul edilmesi halinde ön savunma için HDP'ye gönderilecek. HDP'nin savunması sonrası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. HDP, bu görüşe karşı da savunma yapacak.

KAPATMAK İÇİN 10 OY ŞART

Daha sonra raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bir parti hakkında kapatma kararı alınabilmesi için 15 üyeli AYM'de üçte iki çoğunluk, diğer bir deyişle 10 oy gerekiyor.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden dava açmıştı.

Başsavcı Bekir Şahin, Anayasa Mahkemesi'nde açılan dava ile ilgili şunları kaydetmişti:

"Halkların Demokratik Partisinin eylemleri, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına aykırı bulundu. HDP hemen hemen tüm organları, üyeleri ve teşkilatları vasıtasıyla bu nitelikteki suçları işlemiş, işlenmesini tahrik ve teşvik etmiştir."

8 Mayıs'ta ise HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde yeniden açılan davada ilk inceleme için raportör görevlendirilmişti. Kabul edilmesi halinde iddianame ön savunma için HDP'ye gönderilecek. Böylece hem parti hem de Yargıtay için yeni bir süreç başlayacak.

10 Haziran'da yine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, hazırladığı iddianamenin detayları ile ilgili gazetecilere konuşmuştu:

"843 sayfalık bir iddianame. 451 kişi hakkında yasak isteniyor. 69 kişi de terör örgütü lehine konuşmaları parti mensubu konuşmaları var. 451 kişi hakkında siyasi yasak istiyoruz. Banka hesabına tedbir konulmasını talep ettik."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN