Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde, coğrafi işaretli Kandıra bezinin ham maddesi olan keten bitkisi, yaklaşık 40 yıl aradan sonra toprakla buluştu. Kandıra Belediyesi öncülüğünde başlatılan KETENKÖY Projesi ile keten tarımı, 1980’li yıllarda durduktan sonra yeniden canlandırıldı.

KETEN TARIMI CANLANDIRILDI
Kandıra Belediyesi'nin çalışmalarıyla temin edilen 50 kilogram ata tohumu, yaklaşık 10 dönümlük tarlaya ekildi. Yaklaşık 8 ay süren yetişme süreci sonunda keten bitkileri 1 metre 20 santimetre boya ulaştı ve geleneksel yöntemlerle hasat edildi. Bu proje ile Kandıra’da unutulmaya yüz tutan keten tarımının tekrar yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

KANDIRA BEZİ GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK
Proje, sadece tarımı yeniden canlandırmakla kalmayıp, aynı zamanda bölgeye özgü, coğrafi işaretli Kandıra bezinin üretimini de destekliyor. Böylece hem ekonomik değer yaratılması hem de kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.
