Sosyal yardım alanlara müjde! Bu kişilere zam geldi, 65 yaş, engelli, evde bakım, çocuk desteği alanlara artık bu kadar ödenecek

Sosyal yardım alanlara müjde! Bu kişilere zam geldi, 65 yaş, engelli, evde bakım, çocuk desteği alanlara artık bu kadar ödenecek

Maaş zamlarının ardından birçok sosyal destek ödemeleri de zamlanacak. Dolayısıyla sosyal yardım alan vatandaşlar bu habere çok sevinecek. 65 yaş, engelli, evde bakım, çocuk desteği gibi daha birçok alanda yapılan destek ödemelerine zam gelecek. İşte konuya ilişkin detaylar…

Farklı alanlarda devlet desteğine ihtiyaç duyan vatandaşlara bakanlık aracılığıyla destek programları yapılıyor. Engelli aylığından yaşlı bakıma, çocuk desteğinden hasta yakınına kadar birçok farklı alanda destek sağlanıyor. Söz konusu bu desteklerden bazılarının tutarları memur maaşlarına endeksli. Dolayısıyla her sene ocak ve Temmuz döneminde memur maaş katsayısında yaşanan artış, sosyal yardımlara da yansıyor. Bu kapsamda ocak ayında yüzde 49,25 olarak gerçekleşen memur zammından sonra sosyal destekler ise aynı şekilde zamlanacak. Takvim’de yer alan habere göre yeni sosyal destek ücretleri şöyle olacak…

65 YAŞ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Devlet tarafından, sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlara her ay 2 bin 348 TL ödeme yapılıyor. Söz konusu zamdan sonra bu aylık 3 bin 504 liraya çıkıyor. 65 yaş aylığı için ilk olarak kişinin kendisinin ve eşinin gelirine bakılıyor. 2023 yılının ikinci yarısında kişi başına düşen gelir 3 bin 800 TL 77 kuruşun altında ise kişi 65 yaş aylığından yararlanabiliyordu. Söz konusu tutar bu ay asgari ücrete gelen zamla beraber 5 bin 667 liraya çıktı.

yeni-proje-17.jpg

EVDE BAKIM AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Evde bakım aylığı, devlet tarafından bakıma muhtaç olan yaşlılara ya da engellilere verilen aylıktır. 5 bin 97 TL tutarındaki bu destek ise 7 bin 608 liraya yükseliyor. Söz konusu bu destekten yararlanmak için hane içindeki kişi başı gelir sınırına bakılıyor. Bu kapsamda yeni asgari ücretle beraber gelir sınırı 7 bin 601 TL 51 kuruştan, 11 bin 334 TL 75 kuruşa çıkarıldı.

ENGELLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Hareketli engelli aylığı, yüzde 40-69 akşam oranın da engelli olan vatandaşlara ödeniyor. Bu kapsamda aylık bin 874 liradan 2 bin 797 liraya, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 2 bin 811 liradan 4 bin 196 liraya yükseliyor. Söz konusu aylık verilirken hane içinde kişi başına düşen gelire bakılırken destekten 3 bin 800 liradan az olan kişiler yararlana biliyordu. Bahsi geçen bu tutar asgari ücrete zam gelmesiyle beraber 5 bin 667 liraya çıktı.

yeni-proje-16.jpg

ENGELLİ YAKINI AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Devlet tarafından verilen bu destek 18 yaşından küçük engellilerin yakınlarına aylık 1874 lira şeklinde verilirken, yeni zamlarla beraber söz konusu aylık 2 bin 797 liraya çıkarıldı. Kişinin bu aylıktan yararlanabilmesi için hane içindeki kişi başına düşen gelirin 3 bin 800 liradan az olması gerekiyordu. Yine yeni zamlarla beraber bu tutar ise 5 bin 667 TL olarak güncellendi.

HASTALARA NAKDİ YARDIM NE KADAR OLACAK?

Tüberküloz veya SSPE hastalarına yapılan 5 bin 97 lira tutarındaki yardım da 7 bin 608 liraya ulaşıyor. Bunun yanı sıra tüberküloz hastalığı olanlar için ekstra aylık 600 TL bakım yardımı ödeniyor.

yeni-proje-15.jpg

AİLELERE ÇOCUK DESTEĞİ NE KADAR OLACAK?

Yine devlet tarafından çocuklu ailelere verilen çocuk desteği olarak bilinen ve Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri adı altında vatandaşlara verilen bu desteğe memur maaşı katsayısına 2 artış kadar artış yapılacak. Bu kapsamda çocukların okudukları sınıflara göre yeni destekler şu şekilde olacak;

Okul öncesi için ödeme 2 bin 421 liradan 3 bin 614 liraya, ilköğretimde okuyan çocuk için 3 bin 632 liradan 5 bin 421 liraya, ortaöğretimde okuyan çocuk için 3 bin 874 liradan 5 bin 782 liraya, yükseköğrenimde okuyan çocuk için 4 bin 358 liradan 6 bin 505 liraya çıkacak.

Ortaöğrenim seviyesinde olup okula devam etmeyenler için yapılan ödeme 2 bin 421 liradan 3 bin 614 liraya, kurum bakımından ayrılan gençler için yapılan ödeme de bin 937 liradan 2 bin 891 liraya yükseliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN