Sözleşmeliye kadro ne zaman yasalaşacak, Meclis’e geldi mi, hangi tarihte yürürlüğe girecek?

Sözleşmeliye kadro ne zaman yasalaşacak, Meclis’e geldi mi, hangi tarihte yürürlüğe girecek?

Sözleşmeli işçi projesi Meclis görüşmelerinin ardından yasalaşacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-SEN'in ortak çalışması sonucu hazırlanan taslak metin binlerce vatandaşın gündeminde. 2023 sözleşmeli personel ile ilgili son haberler TBMM ve Gazete işlemleri için takip edilirken sözleşmeli işçi uygunluğunun ne olduğu ve kimleri kapsadığı ile ilgili sorulara cevap aramaktadır. Detayları Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Bilgin aktardı. Peki, sözleşmeliye kadro ne zaman yasalaşacak, Meclis’e geldi mi, hangi tarihte yürürlüğe girecek? İşte detaylar..

Sözleşmeli çalışanlardan en son haberler, arama geçmişlerinde yerinde kalmaya devam ediyor. 2023 yılının ilk müjdelerinden birisi olarak sayılan yasa tasarısı Meclis gündemine alındı. Binlerce çalışan, bireysel durumlarını öğrenmek için proje ve sözleşmeli işçi koşullarını araştırmaya devam ediyor. Bakan Vedat Bilgin, çalışmanın başında izleyicilerle kapsamı paylaştı. Peki sözleşmeli işçi kongreye gitti mi, ne zaman çıkıyor, ne zaman yürürlüğe giriyor? İşte sözleşmeli çalışanlar için son durum..

ÇALIŞANLARLA İLGİLİ SÖZLEŞME!

Sözleşmeliye kadro ne zaman yasalaşacak

 Sözleşmeli İşçiler Günü ATO Congresium'da gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan programa katıldı ve burada yaptığı konuşmasında önemli bilgiler paylaştı:

 "Bugün sözleşmelilikten memurluğa geçen kardeşlerimizin sevincini paylaşıyoruz. Kısa bir süre önce yaptığımız açıklama ile farklı ülkelerde kurumsal olarak çalışan az sayıdaki 500.000 sözleşmeli işçi arasından personelin beklentilerini karşılamış olduk.

Bu çerçevede 4C'den 4B'ye geçenler, yerel yönetim çalışanları, sanat gibi çok çeşitli sektörlerdeki sözleşmeli çalışanların sorunlarına uzun vadeli çözümler sunuyoruz.Kültür ve Turizm Bakanlığı Doktoru, Araştırma Görevlisi 50D, yerel ebe, hemşire, aile sağlığı merkezi personeli ile. Bundan sonra bu çalışanlar diğer tam zamanlı memurlar gibi sözleşmelerini yenileyememe ihtimali ile karşı karşıya kalmayacaklardır. Seviye ve mertebeye göre ilerleme hakkı olacaktır. Yükselme ve unvan değişikliği sınavını geçebilecektir. Tesisler arası geçiş hakkını kullanabilecektir. Evlilik savunması hakkının kullanılması için diğer eşin de devlet memuru olması şartı aranmaz. İsteğe bağlı taşınma talebi, idarenin takdirine bağlı olmayacaktır. Kullanılmayan izinleri bir sonraki yıla devredebilecekler ve ücretsiz izin kullanma hakları da olacak."

Yurt dışında okuma veya çalışma gibi imkanların sunulacağını da aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: "Harcırah vasıtası temin edilme, toprak tazmin edilme, gıda yardımından yararlanma hakkına sahip olacaktır. İşçinin sözleşmeyi feshetmesi halinde kıdem tazminatını ödememe durumu sona erer. Kuruluşun doğumu nedeniyle işine son verilen sözleşmeli personelin doğumdan sonra işe iadesinde kuruluş kararı aranmaz. İstifa halinde eski göreve dönememe ve yönetim kadrolarına atanamama durumunu ortadan kaldıracaktır. Yani artık aynı çatı altında birlikte çalıştıkları uzun süreli çalışma arkadaşlarının sahip olduğu hak ve imkanlar ne olursa olsun, artık sözleşmeli kardeşlerimiz de benzer haklara sahip olabilecekler."

ÇALIŞANLARLA HANGİ HAKLARIN SÖZLEŞMESİ YAPILACAK?

- Rütbe, derecenin kuralı olacaktır.

- Unvan değiştirme sınavına girecek.

- Yönetici pozisyonuna atanabilir.

- Tesisler arasında yer değiştirebilir.

- Sözleşme yenilenmeyecek.

- Eş, tapu haklarına sahip olacaktır.

- Kullanılmayan izinler bir sonraki yıla devreder.

- Ücretsiz izinlerde yemek yardımı yapılacak.

- Geçim arazi tazminatı alabilir

- Doğum yaptıktan sonra işine dönebilecek.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN