Tanrıkulu'dan iktidara tepki: Tahir Elçi cinayetinin siyasal sorumlusu AK Parti'den hesap soracağız

Tanrıkulu'dan iktidara tepki: Tahir Elçi cinayetinin siyasal sorumlusu AK Parti'den hesap soracağız

HDP'nin, Tahir Elçi cinayetinin soruşturulması için TBMM'ye verdiği araştırma önergesinde konuşan CHP'li Sezgin Tanrıkulu, 2015 yılında Tahir Elçi hakkında yakalama kararı veren savcının, Elçi'nin infaz kararını verdiğini dile getirdi. Tanrıkulu, Tahir Elçi cinayetinin siyasal sorumlusunun AK Parti olduğunu söyledi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaparken öldürülen dönemin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetiyle ilgili HDP'nin verdiği araştırma önergesinde açıklamalarda bulundu.

Tahir Elçi cinayetine ilişkin ancak dört buçuk yıl süren soruşturma neticesinde dava açılmasını ve o davanın da iki yıldır sürmesini eleştiren Tanrıkulu, AK Parti'nin cinayetin siyasal sorumlusu olduğunu ve mahkeme hakimi ile savcının kararlarının sorgulanması gerektiğini söyledi.

HDP'nin eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin araştırılması önergesi, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

sezgin-tanrikulu-tbmm-konusmasi.jpg

"TAHİR ELÇİ CİNAYETİ SİZİN İKTİDARINIZDA İŞLENDİ"

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun açıklamaları şöyle:

Öncelikle sevgili dostum, çalışma arkadaşım Tahir Elçi'yi bir kez daha, buradan rahmetle anıyorum, anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

Burada çok konuşuldu. Ben cinayetin nasıl gerçekleştiğini falan anlatmayacağım ama sizin siyasal sorumluluğunuza ve bu cinayetteki ortaklığınıza dikkat çekeceğim.

Bu cinayet işlenmeden önce siz iktidardaydınız, işlendiği sırada iktidardaydınız ve şimdi de iktidardasınız.

"YAKALAMA KARARI AYNI ZAMANDA İNFAZ KARARIYDI"

2015 yılının Ekim ayında Tahir Elçi gözaltına alındı, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili bu talimatı verdi. Talimatı verirken şu cümleyi kurmuş: "Tüm aramalara rağmen Elçi'ye ulaşılamadığı ve tebligatın yapılamayacağı anlaşıldığından hakkında yakalama kararı çıkarıldı."

Şimdi, bu Savcı Diyarbakır Barosu Başkanı hakkında bu yalan gerekçeyle eğer yakalama kararı çıkarıyorsa aynı zamanda bu bir infaz kararıdır.

Bu savcı aynı zamanda, aynı tarihlerde benimle ilgili de fezleke hazırladı. Onlardan ve sizlerden hesabını soracağız. Bu cinayet o süreçle başladı.

"DURUŞMA NEDEN 8 AY ERTELENDİ"

İkinci olarak; dört buçuk yıl sürdü soruşturma, deliller toplanmadı, deliller karartıldı. Dört buçuk yıl sonra bir dava açıldı, iki yıldır sürüyor, tümünü izledim.

Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı. Bir baro başkanına "Otur yerine" deyip salonu terk eden bir mahkeme başkanı olabilir mi?

Tahir Elçi'nin yargılandığı davanın duruşması 23 Kasım'dan 5 Temmuz 2023'e, sekiz ay ertelenebilir mi bu yargı ortamı içerisinde? Hangi gerekçeyle?

"MAHKEME BAŞKANINDAN HESAP SORMUYORSANIZ SİZ DE SORUMLUSUNUZ"

Eğer siyasal ortağı değilseniz o başkandan hesap soracaksınız, "Gel diyeceksiniz, defterini getir, bir bakalım", "Hangi duruşmayı sekiz ay ertelemişsin kardeşim, hangi duruşmayı?" "Neden Adli Tıptan bu dosyayı istememişsin?" soracaksın, eğer sormuyorsan sorumlusun aynı zamanda.

Sen, Ahmet Davutoğlu'nun duruşmada dinlenmesine karar vermişsin, sonra başsavcılığın talimatı üzerine celse açmışsın, eylül ayında duruşmasız bu ara kararından vazgeçmişsin, oy çokluğuyla, soracaksın, sen soracaksın.

"BÖYLE PERVASIZLIK OLMAZ..."

"Hele gel kardeşim, hangi motivasyonla sen bu kararı geri aldın? Hangi motivasyonla?" Savcıya soracaksın: "Kim seni telkin etti? Nereden geldi bilgi?"

O nedenle, bakın, bir kez daha söylüyorum: Siyasal sorumlusu siz olmasanız, o savcılık makamı, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili böyle bir şey yazamaz, "Baro Başkanının adresi belli değil" diyemez, Diyarbakır'dan İstanbul'a götüremez, bu soruşturma dört buçuk yıl sürmez, bu başkan böyle pervasızlık yapmaz, yapamaz; siz hesap sormadığınız için... Hesap niye sormuyorsunuz? Sorumlusunuz, bu kadar basit.

Ben bir kez daha sevgili dostumun anısı önünde saygıyla eğiliyorum ve söz veriyorum hem siyasal sorumlularından hem de yargı sorumlularından hesap soracağız.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN