Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “yapay et” açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “yapay et” açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Yeni Gıdalar Yönetmeliği’ne ilişkin “yapay et yasağı kaldırıldı” iddialarını yalanladı. Bakanlık, yeni düzenlemenin yasağı daha güçlü bir hukuki zemine taşıdığını açıkladı. Açıklamada, hayvansal dokudan elde edilen hücre ve doku kültürlerine başvuru izni verilmediği belirtilerek, “yapay et” ürünleri için başvuru yapılamayacağı vurgulandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Yeni Gıdalar Yönetmeliği’nin “yapay et yasağını kaldırdığı” yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, yeni düzenlemenin tam tersine yapay ete yönelik yasağı daha güçlü bir hukuki zemine taşıdığını bildirdi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 20 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ve uygulama tebliğine ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

Açıklamada, yönetmelikte yer alan “yeni gıda” tanımının, 31 Aralık 2025’ten önce Türkiye’de yaygın şekilde tüketilmeyen ve yönetmelik ekinde listelenen ürünleri kapsadığı belirtildi.

Yeni gıdaların piyasaya sunulabilmesi için Bakanlığa başvuru yapılması, bilimsel risk değerlendirmesinden geçmesi ve yönetmelik ek listesine dahil edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Yeni gıdaların piyasaya çıkabilmesi için Bakanlığa başvuru yapılması, bilimsel risk değerlendirmesinden geçmesi ve yönetmelik ek listesine alınması şartı bulunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“YAPAY ET” BAŞVURUSU YAPILAMAYACAK

Açıklamada, düzenlemede yer alan “bitkiler, mikroorganizmalar gibi organizmalardan elde edilen” ifadesinin, hayvansal dokulardan elde edilen hücre ve doku kültürlerinin başvurusuna izin vermediği vurgulanarak, bu nedenle “yapay et” veya bunu çağrıştıracak ürünlere ilişkin başvuru yapılamayacağı bildirildi.

Bakanlık, hücre ve doku kültürüyle üretilen ve “yapay et” olarak adlandırılan ürünlere yönelik yaklaşımın sürdüğünü belirterek, “Doğal üretimi, hayvancılığımızı, tüketici sağlığını ve kültürel hassasiyetlerimizi korumak temel önceliğimizdir” açıklamasında bulundu.

Açıklamanın devamında ise, “Yeni yönetmelik, iddia edilenin aksine, ‘yapay et yasağını’ çok daha güçlü yasal dayanağa ve bariyere kavuşturmuştur. Türkiye sınırları içinde yapay et üretimi ve tüketimi söz konusu değildir ve olmayacaktır” denildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN