Tartışmalı genelge yürürlükte: Polisi görüntüledi gözaltına alındı

Tartışmalı genelge yürürlükte: Polisi görüntüledi gözaltına alındı

Afyonkarahisar'da ekipler, polis uygulama noktasında durdurulan sürücüden izin belgesini göstermesini istedi. Belgeyi göstermeyerek cep telefonuyla görüntü almaya çalışan sürücüye görevli kolluk kuvvetlerinin görüntülenmesini yasaklayan genelge hatırlatılarak müdahale edildi.

Afyonkarahisar’da sokağa çıkma uygulaması esnasında aracıyla yola çıkan kişi polis uygulama noktasında durduruldu. Kent merkezinde durdurulan kişiden polis, izin belgesini göstermesini istedi. Bunun üzerine polisle tartışmaya başlayan kişi, cep telefonuyla görüntü almak istedi.

KARAKOLA GÖTÜRÜLDÜ

Polis ekipleri, görevli kolluk kuvvetlerinin görüntülenmesini yasaklayan genelgeyi hatırlatarak müdahale etti. Olay yerine Asayiş Şubesi ekiplerinin sevk edilmesi üzerine şahıs ve beraberindekiler ifadesi alınmak üzere Milli Birlik Polis Karakolu’na götürüldü.

2-001.jpg

NE OLMUŞTU?

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 27 Nisan tarihli bir genelgede, görevli polislerin cep telefonu ile ses ve görüntüsünü alan kişilerin engelleneceği ve haklarında yasal işlem yapılacağı belirtilmişti.

Genelgeye birçok kesimden tepki gelmişti. CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, “Polisin bulunduğu ortamda görüntü kaydedilmesini engellemeye yönelik genelge, insan haklarına aykırıdır, hukuksuzdur. Orantısız şiddetti, kötü muameleyi görüntülemek insanlık görevidir, sonuna kadar meşrudur” demişti.

Ankara Barosu ise söz konusu genelgenin iptal edilmesi istemiyle dava açmıştı. Ankara Barosu Başkanlığı vekili Mehtap Aykaç’ın hazırladığı dava dilekçesinde “Bir kamu hizmeti sunan ve bu anlamda kamu düzenini korumak ve sağlamak maksadıyla çeşitli yetkilerle donatılmış olan ve üstelik bu yetkilerle temel hak ve özgürlüklere kolayca müdahale etme imkânı olan kolluk personelinin de denetlenebilir olması gerekir” ifadeleri yer almıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılılçdaroğlu da genelgeyle ilgili yaptığı bir açıklamada "Türkiye’de demokrasi askıya alınmıştır, Anayasa askıya alınmıştır, hak ve özgürlükler askıya alınmıştır. Bunu bütün dünya duysun. Aslında bu genelgenin amacı o" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN