Tayvanlı öğrencilerden ilham aldı, gelir kapısı oldu! Sadece boruyla topraksız hasat yapıyor! Kısa sürede büyük sonuç alıyor

Tayvanlı öğrencilerden ilham aldı, gelir kapısı oldu! Sadece boruyla topraksız hasat yapıyor! Kısa sürede büyük sonuç alıyor

Bu ürünleri yetiştirmek için toprağa ihtiyaç duymuyor. Türkiye'ye gelen 23 Tayvanlı öğrenciyi örnek aldı kendisine gelir kapısı oluşturdu. Kahramanmaraş depreminden etkilenen Alvanoğlu, yalnızca birkaç PVC borusundan yararlanarak büyük gelir sağladı. İşte tüm detaylar…

Tarım arazilerindeki verim düşüklüğü alternatif tarım alanlarında yeni gelişmeler sağlıyor. Topraksız tarım için birçok farklı proje yer alırken Türkiye'ye gelen 23 Tayvanlı öğrenci büyük ilham kaynağı oldu. Öğrenci Değişim Programı kapsamında Türkiye'ye gelen Tayvanlı öğrenciler Reyhanlı ilçesinde yaşayan Tuğba Alvanoğlu’nun ilham kaynağı oldu. PVC boru içerisinde yerleştirdiği küçük kum taneleri ve sulama sistemi ile birlikte topraksız tarım yapmayı başaran Alvanoğlu, ilk olarak marul yetiştirmeyi başardı. İşte tüm detaylar…

TOPRAKSIZ TARIMDAN CİDDİ KAZANÇ

Kahramanmaraş depreminin ardından kendini farklı alanlara yönlendirmeyi tercih eden Tuğba Alvanoğlu, Tayvan'dan gelen 23 öğrencinin projesini iş yerinde sisteme koydu. Hatay'ın toprak bakımından çok zengin olduğunu dile getiren Alvanoğlu, Türkiye'de belirli ürünleri ciddi bir şekilde karşılama kapasitesi olduğunun altını çizdi.

pvc-boru-uretim.jpg

Verimli topraklara rağmen şehirde yaşayan gençlere ve en önemlisi depremde zarar gören vatandaşlara örnek olmak için yeni bir çalışmaya imza atan Alvanoğlu, “İlerleyen dönemlerde biliyorsunuz insanlar çoğalıyor ve toprak kalmayabilir, bunun küçücük bir bilim adamı şeklinde bir projeyle geldiler. Kendileri çok ciddi bir laboratuvar çalışması ile bize bu projeyi hayata geçirdiler. Çok ciddi anlamda da kısa bir süreçte verim aldık.” dedi.

3 AYDA TAMAMLANDI

Yaptıkları çalışmanın 3 aylık bir süreç olduğunu işaret eden Alvanoğlu, gençlerin hem projeyi hayata getirdiğine hem de neler yetiştirilebileceğinin takibini yaptığınız aktardı. Farklı bir coğrafyada farklı bir projenin nasıl hayata geçirilebileceğini gözler önüne seren Alvanoğlu, şimdilerde çocukların ve gençlerin uğrak yeri haline dönüştü. İlerleyen süreçte bu tür projelerin hem gençlere hem de tarım alanlarında örnek bir proje oluşturmasını amaçladığını ifade eden Tuğba Alvanoğlu, kurdukları sistemin ekonomik yönden de ciddi bir destek sağlayacağının altını çizdi.

pvc-boru-tarim.jpg

İLK ÜRÜN MARUL OLDU

Sucuk kum tanelerinin su ile birleşmesi sonucunda ortaya çıkan projede ilk olarak marul yetiştirdiklerini ifade eden Alvanoğlu, işlerin yalnızca teoride değil pratikte de yapıldığında aktardı. Suyun devir daim yapması ile çalışan bu sistemin detaylarını paylaşan Alvanoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

topraksiz-tarimproje.jpg

“Burada toprakta olan bütün alacağı maddeler neler varsa bu maddeleri bu sefer suyla beraber kayalarla suyun içine katarak yapıyorsunuz. Toprakta hangi ürün, hangi besleyici neler varsa, onu insan yapısı olarak su ve kumla birleştirerek böyle bir projeyi hayata geçiriyorlar. Şu anda marullarımız var. Dönem dönem mevsimsel olarak ürünler var. Önce ne kadar dayanaklıdır diye çiçeklerle denedik. Şimdi marullarımız var. Çok kısa sürede cevap verdi. Nerdeyse 10 günlük bile değil. Büyüyünce artık yemeye çalışıyoruz. Bu mevsim bittikten sonra daha farklı bir ürünle hayata geçireceğiz. Bu bizim biraz da pilot çalışmamız, bir pilot çalışmasında bunlar yapıldığı zaman, ilerleyen dönemde Reyhanlı'da yetişmeyen bir çilek ya da farklı ürünler olabilir. Bunları yapabiliriz"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN