Bursa sanayisinin en önemli yatırım projelerinden biri olan Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nde (TEKNOSAB) gerçekleştirildiği öne sürülen bir arsa tahsisi tartışma konusu oldu.
İddiaların merkezinde, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın aynı zamanda yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü TEKNOSAB ile Burkay ailesiyle bağlantılı olduğu belirtilen Burkay Polimer A.Ş. bulunuyor. TEKNOSAB’ın resmi internet sitesinde Burkay halen Yönetim Kurulu Başkanı olarak yer alıyor.
YÜZLERCE SANAYİCİ BEKLERKEN YENİ KURULAN ŞİRKETE PARSEL İDDİASI
Gündeme getirilen iddialara göre, TEKNOSAB’da yatırım yapmak isteyen çok sayıda sanayicinin arsa talebi bulunmasına rağmen 2023 yılında kurulduğu belirtilen Burkay Polimer A.Ş.’ye önemli büyüklükte bir sanayi parseli tahsis edildi.
Söz konusu tahsisin ilk aşamada Burkay Uğur Kauçuk Kimya ve Petrol Ürünleri Sanayi Ticaret A.Ş. adına gerçekleştirildiği, daha sonra şirket bölünmesi yoluyla parselin Burkay Polimer A.Ş.’ye geçtiği öne sürülüyor.
Burkay Uğur Kauçuk’un kamuya açık şirket verilerinde Bursa merkezli olduğu ve 2005 yılında kurulduğu görülüyor.
Ancak Burkay Polimer’in kuruluş tarihi, söz konusu parselin tahsis tarihi ve şirket bölünmesi yoluyla gerçekleştirildiği öne sürülen devir işleminin ayrıntıları, erişilebilen açık kaynaklarda tarafımızca bağımsız olarak doğrulanamadı.

ÜÇ YILDIR YATIRIM YAPILMADIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ
Tartışmanın bir başka boyutunu, tahsis edilen parselde yatırım yapılıp yapılmadığı oluşturuyor. İddialara göre aradan yaklaşık üç yıl geçmesine rağmen Burkay Polimer adına tahsis edildiği belirtilen arazide henüz üretim yatırımına başlanmadı.
Bu konu özellikle organize sanayi bölgelerinde yatırım yapılmayan parseller için uygulanan kurallar nedeniyle önem taşıyor.
OSB mevzuatına ilişkin TEKNOSAB’ın kendi internet sitesinde yayımlanan bilgilendirmede, yatırım yapılmadan boş bırakılan bazı taşınmazlarda yatırımcıya yapı ruhsatı alma veya parseli OSB’nin uygun gördüğü başka bir yatırımcıya devretme süresi verilebildiği; belirlenen koşullar yerine getirilmezse taşınmazın yeniden OSB adına tescil edilmesine kadar giden mekanizmaların bulunduğu belirtiliyor. Aynı kaynakta, bir parsele birden fazla talep olması halinde teknoloji yoğunluğu, yatırım büyüklüğü ve istihdamın öncelik kriterleri arasında olduğu ifade ediliyor.
Bu genel kuralların Burkay Polimer’e tahsis edildiği öne sürülen parsel bakımından hangi şartlarla ve hangi takvimle uygulandığı ise açıklığa kavuşmuş değil.
“MATRAHSIZ BEYAN” VE SERMAYE ARTIŞLARI DA GÜNDEMDE
Şirketle ilgili gündeme getirilen bir başka iddia ise Burkay Polimer’in yaklaşık üç yıllık dönemde vergi yönünden “matrahsız” beyanda bulunduğu yönünde.
Buna karşılık şirketin Ticaret Sicili kayıtlarına yansıdığı belirtilen yüksek tutarlı sermaye artırımları da dikkat çekiyor.
Ancak şirketin vergi beyannameleri ile sermaye işlemlerine ilişkin belgelerin tamamı kamuya açık biçimde incelenemediğinden, “üç yıl matrahsız beyan” ve sermaye artışı tutarlarının doğruluğunu bağımsız olarak teyit etmek mümkün olmadı.

PAYLARIN “HAMİLİNE” ÇEVRİLMESİ NEDEN DİKKAT ÇEKTİ?
Şirketin sermaye yapısında yapılan değişikliklerle birlikte payların hamiline yazılı hale getirildiği de öne sürülüyor.
Burada önemli bir hukuki ayrıntı bulunuyor: Türkiye’de hamiline yazılı paylar artık kayıt dışı biçimde el değiştiremiyor.
2021’den bu yana halka açık olmayan anonim şirketlerdeki hamiline payların ve pay sahiplerinin Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun Hamiline Pay Kayıt Sistemi’ne (HPKS) bildirilmesi zorunlu. Pay devrinin de MKK sistemine bildirilmesi gerekiyor.
Dolayısıyla “hamiline pay” ifadesi işlemlerin kayıt dışı olduğu anlamına gelmiyor.
Bununla birlikte hamiline yazılı paylarda ortaklık bilgilerinin kamuya açık ticaret sicili kaynaklarından takip edilme biçimi, nama yazılı paylardan farklı olabiliyor. Pay sahipliği ve devirler MKK sisteminde kayıt altında tutuluyor.
ASIL SORU: ŞİRKETİN ORTAKLARI DEĞİŞİRSE TAHSİS EDİLEN PARSEL NE OLACAK?
Tartışmanın kritik başlıklarından biri de şirketin ortaklık yapısının gelecekte değişmesi ihtimali.
Sanayi parseli bir şirkete belirli yatırım, üretim, teknoloji ve istihdam koşulları dikkate alınarak tahsis edilmişse, şirket hisselerinin daha sonra başka kişi veya kuruluşlara devredilmesi halinde tahsis koşullarının yeni ortaklık yapısında nasıl korunacağı önem taşıyor.
Özellikle şirketin kontrolünün değişmesi halinde bunun parsel tahsisinin dolaylı devri anlamına gelip gelmeyeceği ve TEKNOSAB yönetiminin bu tür işlemler için hangi onay mekanizmalarını uyguladığı açıklanmayı bekleyen başlıklar arasında.
BURKAY HEM BTSO’NUN HEM TEKNOSAB’IN BAŞINDA
Tartışmayı daha hassas hale getiren unsur ise İbrahim Burkay’ın iki kurumda üstlendiği görevler. Burkay, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığının yanı sıra TEKNOSAB Yönetim Kurulu Başkanlığını da yürütüyor. TEKNOSAB Müteşebbis Heyeti’nde de BTSO’yu temsil ediyor.
TEKNOSAB, Bursa’nın yüksek teknoloji ve yüksek katma değerli üretim merkezi olarak planlandı. Bölge yönetiminin resmi açıklamalarında da yatırımcı seçiminde yüksek teknoloji, büyük yatırım ve güçlü istihdam kapasitesinin temel hedefler arasında olduğu vurgulanıyor.
Bu nedenle Burkay ailesiyle bağlantılı olduğu belirtilen şirkete yapılan tahsisin hangi değerlendirme sürecinden geçtiği, kararı hangi kurulun aldığı ve Burkay’ın söz konusu karar sürecinde yer alıp almadığı kamuoyu açısından yanıt bekleyen temel sorular arasında bulunuyor.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Ortaya atılan iddiaların açıklığa kavuşması için TEKNOSAB ve şirket tarafından özellikle parselin ne zaman ve hangi kriterlerle tahsis edildiği, ilk tahsisin hangi şirkete yapıldığı, şirket bölünmesinin tahsis üzerindeki hukuki sonucu, yatırım için verilen süre, bugüne kadar yatırım yapılıp yapılmadığı ve olası hisse devirlerinde tahsis koşullarının nasıl korunacağı konularında açıklama yapılması bekleniyor.
