Ticaret Bakanlığı'ndan 'cuma indirimleri'ne yüz binlerce lira ceza

Ticaret Bakanlığı'ndan 'cuma indirimleri'ne yüz binlerce lira ceza

Markaların kasım ayında çeşitli isimlerle yaptığı 'cuma indirimleri' hakkında vatandaşlardan çok sayıda şikayet gelmesi üzerine Ticaret Bakanlığı, indirim kampanyalarını incelemeye aldı. Şu ana kadar yapılan 33 indirimli satış kampanyasından mevzuata aykırı olduğu tespit edilen 27'sine toplam 628 bin 586 TL para cezası verildi.

ABD'de uzun yıllardır alışveriş merkezlerinde kasım ayında yapılan sonbahar indirimleri, son dönemde Türkiye'de de 'şahane kasım', 'muhteşem cuma teklifleri', 'yıldızlı günler' gibi isimlerle gerçekleştiriliyor.

Hem mağazalarda, hem internetteki e-ticaret sitelerindeki pek çok ürün çeşidinde yüksek oranlarda indirim yapılan alışveriş kampanyaları, firmalar tarafından çokça tercih edilen pazarlama stratejisi haline geldi.

magazalarda-indirim-ne-zaman.jpg

YÜKSEK ORANDA İNDİRİM YAPILDI ALGISI OLUŞTURULUYOR

Ticaret Bakanlığı, kasım ayıyla birlikte yoğunlaşan indirim kampanyalarını mercek altına aldı.

Bakanlık bu süreçte, indirim kampanyalarının tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı olmaması, belirtilen indirimlerin gerçeği yansıtması ve kampanyanın hemen öncesinde indirime konu ürünlerin fiyatlarının yükseltilerek kampanya döneminde çok yüksek oranlarda indirim yapıldığı algısı yaratılmaması hususları üzerinde durdu.

DÜZMECE İNDİRİMLERE ÇOK SAYIDA ŞİKAYET GELİYOR

Kasım ayı boyunca bakanlığın re'sen yürüttüğü incelemelerin yanında, tüketicilerin şikayetleri üzerine de söz konusu kampanyalar incelemeye alındı.

Bakanlığa bildirilen şikayetler arasında kampanyalarda belirtilen indirim tutar ve oranlarının gerçeği yansıtmaması, indirimli fiyatların uygulandığı tarih aralığının belirtilmemesi, indirimli olarak satışa sunulan malın stok bilgilerinin tüketicilere sunulmaması yoğunlukta yer aldı.

cuma-indirimleri-ne-zaman.jpg

BİRÇOK MARKA İNCELEME ALTINDA

Re'sen ve şikayetler üzerine; tekstilden kozmetiğe, teknoloji ürünlerinden kuyum ürünlerine kadar çok sayıda ve farklı nitelikteki ürünleri kapsayacak şekilde genişletilen inceleme faaliyetleri kapsamında söz konusu firmaların beyan ettikleri indirim miktarlarının ve oranlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığına ilişkin savunmaları talep edildi. Söz konusu kampanyalara ilişkin incelemeler sürüyor.

628 BİN 586 TL CEZA KESİLDİ

Mevzuat uyarınca ayda en az bir kez toplanan Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu tarafından 2023 yılının ocak ayı içinde yapılacak toplantı ile alınan kararlara ilişkin sonuçlar paylaşılacak.

Mart-kasım ayları arasında Reklam Kurulu'nda toplam 33 indirimli satış kampanyasının karara bağlandığı ve 27'si için mevzuata aykırılıktan toplam 628 bin 586 TL idari para cezası uygulandığı bildirildi.

kasim-indirimleri-elektronik-cihaz-fiyatlari.jpg

İNDİRİM KAMPANYALARI İÇİN KILAVUZ HAZIRLANDI

Öte yandan Reklam Kurulu tarafından nisan ayında, fiyat bilgisi içeren ve indirimli satış reklamlarına ilişkin yaşanan tereddütleri giderebilmek ve bu konuda tüm taraflara yol gösterici olabilmek amacıyla 'Fiyat Bilgisi İçeren Reklamlar ile İndirimli Satış Reklamları ve Ticari Uygulamaları Hakkında Kılavuz' yayımlandı.

Kılavuz, elektronik satış platformlarıyla sınırlı olmayıp internet sitesi, televizyon, dergi, afiş, broşür, açık hava ilanı, satış yerleri içinde ve dışında yer alan ilanlar gibi çok çeşitli mecralarda yapılan fiyat bilgisi içeren ve indirimli satış kampanyasını konu alan tüm reklamlara yönelik yol gösterici çalışma olarak belirlendi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE TOPLANTILAR YAPILDI

Bakanlıkça herhangi bir sektör ya da mecra ayrımı yapmadan ilgili yasal düzenlemelere uygun hareket edilmesi konusunda sektör temsilcilerinin katılımıyla il bazlı bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdi.

Aynı zamanda indirimli satış reklamlarına ilişkin bilincin ve farkındalığın artırılması amacıyla kamu spotu hazırlanarak televizyon ekranlarından tüketicilere ulaşması sağlandı.

Tüm bu çalışmalar sonucunda bu yıl boyunca indirim satış kampanyalarında ve reklamlarında ilgili mevzuata uyumun büyük ölçüde sağlandığı belirtildi.

efsane-cuma-ne-kadar-indirim-var.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN