TMMOB'dan İkizdere açıklaması: Daha şimdiden binlerce ağaç yok edildi

TMMOB'dan İkizdere açıklaması: Daha şimdiden binlerce ağaç yok edildi

İkizdere'de açılması planlanan taş ocağına karşı TMMOB'a bağlı 23 odanın yönetim kurulu başkanları ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, İkizdere'de daha şimdiden, taşocağı bölgesine yol açabilmek için binlerce ağacın yok edildiği belirtildi ve "İnşaat firmasının doymak bilmez rant hırsı, hepimizin gözleri önünde ülkenin ve doğanın geleceğini yok ediyor" denildi.

Rize'nin İkizdere ilçesi İşkencedere mevkiinde bulunan ormanlık alanda yapılmak istenen taş ocağına karşı bölge halkı günlerdir direniyor. İşkencedere'de taş ocağı yapımının durdurulması için siyasetçilerden ve sanatçılardan da sesler yükseliyor. CHP Milletvekilleri ise dönüşümlü olarak bölgeye giderek halkın protestosuna destek veriyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı 23 odanın yönetim kurulu başkanı da ortak bir açıklama yaparak İşkencdere'de açılmak istenen taş ocağına karşı tepkisini dile getirdi.

Açıklamada "Madencilik faaliyetleri, sermaye kesimlerinin kâr hırsı gözetilerek değil, halkın ihtiyaç ve çıkarları gözetilerek yürütülmelidir. Halkın yaşam hakkını ve sağlığını görmezden gelen, doğal yaşamı tehdit eden, çevreye telafisi imkansız zararlar veren bir madencilik anlayışı kabul edilemez" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Doğu Karadeniz’in eşsiz vadilerinden biri olan Rize'nin İkizdere ilçesi İskencedere mevkiinde ormanlık alan katledilerek açılmak istenen taşocağına karşı direnen yöre halkının mücadelesini selamlıyoruz. Rize İyidere'de inşa edilmek istenen Lojistik Merkezi ve Limanı'nın deniz dolgusunda kullanılacak taşları çıkartmak için bölge halkının ve doğal hayatın yaşam kaynağı olan ormanlık alanın yok edilmesi kabul edilemez. Lojistik Merkezi ihalesini alan şirketin maliyetlerini düşürmek için gerçekleştirilmek istenen bu doğa katliamı hem yasaların, hem de yaşam hakkının ihlali anlamına gelmektedir.

'MADENCİLİK, HALKIN ÇIKARLARI GÖZETİLEREK YAPILMALI'

Madencilik faaliyetleri, sermaye kesimlerinin kâr hırsı gözetilerek değil, halkın ihtiyaç ve çıkarları gözetilerek yürütülmelidir. Halkın yaşam hakkını ve sağlığını görmezden gelen, doğal yaşamı tehdit eden, çevreye telafisi imkansız zararlar veren bir madencilik anlayışı kabul edilemez. Yaklaşık 100 bin ağacın bulunduğu 100 hektar ormanlık alanı kapsayan ve İşkencedere'deki tüm doğal yaşamı ve ekosistemi ortadan kaldıracak olan taşocağı ruhsatı derhal iptal edilmelidir.

'DAHA ŞİMDİDEN BİNLERCE AĞAÇ YOK EDİLDİ'

Ülkemizin ormanlık alanları her yıl çeşitli gerekçelerle tahrip edilmektedir. Yaşamsal ve çevresel etkileri göz önünde bulundurulmaksızın hazırlanan projeler, açılan yollar ve yürütülen madencilik faaliyetleri nedeniyle nitelikli ormanlık alanlarımız zarar görmektedir. Yakın zamanda Kaz Dağları'nda, Fatsa'da, Kuzey Ormanları'nda yaşanan orman katliamlarının görüntüleri yürekleri sızlatmaya devam ederken, bu görüntülere yenilerinin eklenmesine izin vermeyeceğiz. İkizdere'de daha şimdiden, taşocağı bölgesine yol açabilmek için binlerce ağaç yok edildi. İnşaat firmasının doymak bilmez rant hırsı, hepimizin gözleri önünde ülkenin ve doğanın geleceğini yok ediyor. Tüm yetkilileri bilim insanlarının, çevre gönüllülerinin, yöre halkının ve doğanın sesine kulak vermeye, bu insanlık suçuna dur demeye davet ediyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN