Tabloya bakınca utanan çıkmadı: Türkiye gıda enflasyonunda Avrupa rekoru kırdı

Tabloya bakınca utanan çıkmadı: Türkiye gıda enflasyonunda Avrupa rekoru kırdı

Sınır komşularında gıda fiyatları yıllık bazda sabit kalırken Türkiye, yüzde 33,8 gıda enflasyonuyla Avrupa zirvesine çıktı. İktisatçı İnan Mutlu, komşu ülkelerdeki düşük oranları işaret ederek mutfaktaki dev farkı sorguladı ve resmi Eurostat tablosundaki çarpıcı verileri paylaştı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından hazırlanan Ağustos 2026 dönemi raporu, kıta genelinde gıda fiyatları sakin seyrederken Türkiye sınırları içinde mutfak harcamalarının ulaştığı çarpıcı boyutu gözler önüne serdi.

Paylaşılan son göstergeler doğrultusunda, Türkiye yıllık yüzde 33,8 oranındaki gıda enflasyonuyla Avrupa kıtasında açık ara zirveye yerleşti.

Sosyal medyada konuyu gündeme taşıyan iktisatçı İnan Mutlu, komşu ülkeler ile Türkiye arasındaki uçuruma dikkat çekerek verileri kamuoyunun tartışmasına sundu.

SINIRIN DİĞER TARAFINDA ENFLASYON YERİNDE SAYIYOR

İnan Mutlu, sınır komşularındaki fiyat hareketlerini Türkiye tablosuyla kıyaslayarak çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin hemen yanı başındaki ülkelerde oranların dip seviyelerde gezindiğini vurgulayan iktisatçı, şu ifadeleri kullandı:

"Utanan yok ama yine de soralım.

Sınır komşumuz Yunanistan'da yıllık gıda enflasyonu yüzde 0,2, Bulgaristan'da yüzde 0,9, Gürcistan'da yüzde 4,8 iken, sınırın bu tarafında nasıl yüzde 33,8 oluyor?"

Fiyat artışlarına sunulan genel mazeretleri eleştiren İnan Mutlu, paylaştığı mesajda, "Savaş çıktı Mazot pahalılaştı mı diyeceksiniz? Bu ülkeler mazot yataklarıyla mı ünlü?" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

gida-enflasyonu-turkiyede-neden-yuksek.jpg

EN YAKIN RAKİP GÜRCİSTAN BİLE YEDİ KAT GERİDE KALDI

Eurostat listesinde yer alan 37 ülke incelendiğinde, Türkiye'ye en yakın oran yüzde 4,8 ile Gürcistan hanesinde kayıtlara geçti.

Türkiye, sınır komşusu olan Gürcistan'a yaklaşık yedi kat fark attı.

Listenin üst basamaklarında bulunan İzlanda yüzde 4,7, Güney Kıbrıs yüzde 3,8, Kosova yüzde 2,6 ve İspanya yüzde 2,3 seviyesinde kaldı.

Arnavutluk, Romanya ve Portekiz gıda enflasyonunu yıllık bazda yüzde 2,1 oranında tuttu.

Norveç, Finlandiya ve Malta yüzde 1,6 seviyesinde dengelenirken Karadağ ile Lüksemburg yüzde 1,3 oranını gördü.

AVRUPA BİRLİĞİ ORTALAMASI YILLIK YÜZDE 0,3 SEVİYESİNDE

Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinde gıda sepetindeki yıllık değişimler sınırlı kaldı.

İtalya ve Fransa yüzde 1,1 artışla süreci tamamlarken, Türkiye'nin batı komşusu Bulgaristan yıllık artışı yüzde 0,9 düzeyinde tuttu.

Toplam 27 ülkeyi kapsayan Avrupa Birliği (AB) genel ortalaması ise sadece yüzde 0,3 olarak hesaplandı.

Diğer sınır komşusu Yunanistan ile İrlanda ve Almanya cephesinde yıllık gıda fiyat artışı yüzde 0,2 bandında seyretti.

Belçika ise gıda ürünlerinde yıllık bazda tam olarak yüzde 0 değişim kaydederek fiyatları sabit tutmayı başardı.

16 AVRUPA ÜLKESİNDE GIDA FİYATLARI GERİLEDİ

Ağustos 2026 tablosunda dikkat çeken en belirgin unsur, tam 16 ülkede gıda fiyatlarının bir önceki yıla göre gerilemesi oldu.

Avusturya eksi yüzde 0,5, Makedonya eksi yüzde 0,6, Hırvatistan eksi yüzde 0,7, İsviçre ile Polonya eksi yüzde 0,8 ve Slovenya eksi yüzde 0,9 oranında gıda deflasyonu yaşadı.

Hollanda'da düşüş eksi yüzde 1, Danimarka'da eksi yüzde 1,5, Litvanya'da eksi yüzde 2,1, Slovakya'da eksi yüzde 2,5, Estonya'da eksi yüzde 2,6, Letonya'da eksi yüzde 4, Çekya'da eksi yüzde 4,5, Macaristan'da eksi yüzde 4,8, Sırbistan'da eksi yüzde 5,9 ve İsveç'te eksi yüzde 6,2 olarak ölçüldü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN