Türkiye'de bir ilk! Sadece karada değil, denizde de gücümüze güç katacak: Yerli proje denizlere iniyor

Türkiye'de bir ilk! Sadece karada değil, denizde de gücümüze güç katacak: Yerli proje denizlere iniyor

Türkiye kendi tarihinde bir ilke imza atarak yepyeni bir sistemi Türk donanmasına kazandırdı. ASELSAN’ın çalışmaları sonucunda oluşturulan bu sistem denizlerdeki gücümüze güç katacak. İşte detaylar…

Teknolojik birikim ve yeteneklerini kullanarak Türkiye için projeler üretmeye devam eden ASELSAN, bu kez Türkiye'nin ilk yerli ve milli ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi'ni (DÜFAS) tamamen özgün teknolojiyle Mavi Vatan'a kazandırdı. Söz konusu bu sistem ile denizlerdeki donanmalarının gücüne güç katılacak.

yeni-proje-8.jpg

TEHDİTLERİ UZUN MESAFEDEN TESPİT EDİYOR

ASELSAN, geliştirdiğim bu yeni sisteme ilişkin yaptığı açıklamalarında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları kapsamında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde, DÜFAS’I geliştirdiklerini ve bu sistemin denizaltılar ve torpidolar gibi su altı tehditlerinin uzun mesafelerden tespit edilmesini sağladığı bilgileri yer aldı.

Söz konusu bu sistem, Mavi Vatan’da Türk donanmasına güç katarken derinliği değiştirilebilir aktif ve pasif sonar yetenekleri ve üstün teknoloji sunuyor.

Yerli imkanlarla tasarlanan ve üretilen bu sistem ilk ve tek çekili aktif sonar sistemi olmasının yanı sıra akustik sinyallere aktif sonar bileşenleri aracılığıyla yayınlıyor. Yayınladığı sinyalin hedeften yansımalarını pasif sonar ile toplayıp su 6 taktiksel resmi oluşturuyor. Bu özellikleriyle beraber uzun menzilde, yüksek doğrulukta su altındaki tehditlerin tespitini ve takibini sağlıyor.

yeni-proje-7-001.jpg

TÜRK DONANMASI İÇİN TEHDİT OLMAKTAN ÇIKIYORLAR

Sonar performans modelleme kabiliyetiyle dikkati çeken DÜFAS, bistatik/multi-statik çalışmaya uygun mimarisi ile öne çıkıyor. DÜFAS'ın sahip olduğu teknik özelliklerle düşman denizaltıları Türk donanması için tehdit olmaktan çıkıyor.

Yalnızca denizaltı gibi tehditlerin tespitinde değil aynı zamanda pasif sonar modunda ortam gürültülerini dinleyerek torpido gibi tehditlerin de tespitini yapabilen DÜFAS, akşam herhangi bir torpido tehdidi algıladığında tehdit karşısında ekipmanlarını devreye sokarak riski ortadan kaldırabiliyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, konuya ilişkin X'teki paylaşımında, "18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde 'Çanakkale geçilmez' diyen milletimize ve şanlı ecdadımızın ruhuna armağan olsun. ASELSAN mühendisliğinin önemli bir ürünü DÜFAS, deniz altındaki tehditlerin tespit edilebilmesi için geliştirildi. 360 derece tüm yönlü tarama kabiliyetiyle denizaltı ve torpidoları etkin şekilde tespit edebilen DÜFAS, şanlı donanmamızın gücüne güç katacak." ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN