Türkiye'deki müteahhit sayısı, inşaatın nasıl ranta dönüştüğünü ortaya koyuyor!

Türkiye'deki müteahhit sayısı, inşaatın nasıl ranta dönüştüğünü ortaya koyuyor!

Aynı gün yaşanan iki büyük depremle sarsılan Kahramanmaraş ve çevresindeki 10 şehirde, bazı yeni binaların da yıkılması, müteahhitleri gündeme getirdi. Hemen hemen aynı nüfus sayısına sahip Türkiye ile Almanya'nın müteahhit sayısındaki fark, inşaatın ülkemizde nasıl ranta dönüştüğünü ortaya koyuyor. İşte, Türkiye'deki müteahhit sayısı...

Kahramanmaraş'ta dün (6 Ocak 2023 Pazartesi günü) saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 9 bin 57 kişi hayatını kaybetti, 52 bin 979 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

Deprem nedeniyle 10 kentte eski veya yeni on binlerce bina yıkılırken, gözler müteahhitlere çevrildi.

Sosyal medyada 'malzemeden çalan müteahhitler' eleştirisi çok sayıda kullanıcı tarafından dile getirilirken, tespit edilen müteahhitlerin ağır cezaya çarptırılması istendi.

TÜRKİYE'DE TÜM AVRUPA'NIN 10 KATI FAZLA MÜTEAHHİT VAR

85 milyon nüfuslu Türkiye'de yaklaşık 330 bin müteahhit bulunuyor. Sadece İstanbul Ticaret Odası'na (İTO) 60 bin kayıtlı müteahhit var.

83 milyon nüfusa sahip Almanya'da ise sadece 3 bin 800 müteahhit bulunuyor. Tüm Avrupa'da ise 20-30 bin arasında müteahhit olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye'de, Avrupa ülkelerinin toplamından 10 katından fazla müteahhit var. Çok sayıda müteahhit olmasına karşın Türkiye, yaşanan depremlerde çürük binalar nedeniyle ağır yıkımlarla karşı karşıya kalıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN